Stilte voor de storm op La Palma

Zondagmiddag 25.09.2022: 17.00 uur.

De weersvoorspellingen beloofden weinig goeds, het kan op de westerse Canarische eilanden in een periode van drie dagen tot wel 2 meter gaan regenen.

Dat is een hoeveelheid water van de vloer van de woonkamer tot bijna aan het plafond. Als al het water dat er is voorspeld gaat vallen gaan we op La Palma kopje onder.

Code rood
Er is voor vandaag code rood afgekondigd voor de oostkant van La Palma, in het westen is de kleur geel. Het wordt ten strengste afgeraden, of misschien is het zelfs wel verboden, om de straat op te gaan. De kinderen hoeven morgen niet naar school en het vliegveld is gesloten.

De buienrader zondagmiddag 17 uur.

Voorbereiding
Nooit eerder hebben we ons zo goed voorbereidt op regen. Voor alle deuren liggen natte handdoeken om te voorkomen dat het water onder de plinten door ons huis in zal stromen. Onder het dak waar het al meer dan 10 jaar tijdens ieder regenbuitje drupt staat een emmer. Blaadjes en takjes zijn opgeveegd zodat het water op een natuurlijke manier kan wegstromen.

Eindeloze stilte
De hemel zou gisteren al rond een uur of 12 openbreken. In de ochtend werd het donker en stil. De vogels stopten met fluiten en de meeste bewoners hadden op zaterdagochtend al eten ingeslagen voor de komende drie dagen.

Als een zware zwembroek na het zwemmen die werd uitgewrongen vielen er enkele spatten water uit de grijze hemel waarna de stilte voor de storm terugkeerde.

Nieuwe poging
De tropische storm Hermine deed vandaag een nieuwe poging om het eiland te verzuipen. Ook dit keer zonder noemenswaardig resultaat. De lucht was bezwangerd met een zware nevel en pas tegen de middag van deze lome zondag dwarrelde er een lieflijk buitje op ons neer. Na de si├źsta knalde zelfs de zon door de ramen.

Aan de oostkant van het eiland viel, zonder schade aan te richten en tot opluchting van de vegetatie, wel een flinke plensbui.

Hermine kwam maar met moeite over de bergrug die La Palma in oost en west deelt. Regen in het oosten, regenbogen in het westen. (Foto: S.W:)

Weerdeskundigen
Voor morgen wordt er nog altijd zware regen voorspeld door de weerdeskundigen. Een storm in een glas water of moeten we ons nu echt zorgen gaan maken?

Ik krijg de indruk, na al dat uitzitten tijdens deze stilte voor de storm, dat Hermine ons voor de gek houdt.

Morgen zwaait Hermine nog een keer met haar staart en maakt vervolgens een draai naar het westen om voor altijd achter de horizon te verdwijnen. De zon gaat schijnen en het eiland kleurt groen.

!Ojala!

Meer informatie over het weer op La Palma

6 responses to “Stilte voor de storm op La Palma

 1. Een buitje kunnen jullie altijd gebruiken. Maar ik hoop dat de storm aan jullie voorbij gaat.
  Gr. Heika

 2. Wij hadden ons ook goed voorbereid. Vrijdag al boodschappen gedaan voor de dagen die kwamen. Gisteren ons koest gehouden en vanochtend toen het nog steeds rustig was toch maar even in de auto gestapt en aan de westkant gebleven. Vroeg in de middag terug, toen dat ene buitje kwam en daarna idd genoten van het zonnetje.
  We wachten rustig af wat morgen gaat brengen en hopen dinsdagmiddag weer groen licht te krijgen dat de trails weer open gaan.

 3. Hopelijk krijgen ze geen gelijk! Ik las het hier ook dat het zo erg zou worden!
  De moed er naar inhouden! ­čÖĆ­čą░­čĹŹ

 4. Ik hoop en wens voor jullie dat deze nieuwe tegenslag aan jullie voorbij gaat. De natuur is grillig geworden en kan zich in negatieve maar ook in positieve zin haar ware gezicht laten zien. Ook al wonen wij op Kreta, eilandbewoners hebben respect voor elkaar over hoe wij met de natuur samen leven. Wij maar jullie zeker ook hebben geleerd om in en samen met de natuur en haar geweld te (over)leven. Door de verzadigde grond in de heuvels en bergen zijn vallende rotsblokken -zeker niet de kleinste- zeker geen unicum zoals wij vlak voor onze auto hebben ervaren. Voorzichtigheid met het autorijden geldt zeker ook voor jullie en hopelijk worden ook bij jullie op La Palma wegen tijdelijk afgesloten voor jullie veiligheid. Wij leven met jullie mee.

 5. Als de dieren zwijgen is er stilte voor de storm. Begrijp ik eindelijk de uitdrukking helemaal. Heb ik ook meegemaakt bij een zonsverduistering. Overigens fingers crossed maar ik denk dat je gelijk krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *