Oog in oog met de vulkaan Tajogaite

Gemeenthuis El Paso organiseert een keer per maand een wandeling voor eilandbewoners naar de vulkaan Tajogaite, de vulkaan die een zwart litteken achter liet in het landschap aan de westkant van de Cumbre Vieja.

De wandeling start in het gebied met de naam Llano del Jable, een donker en maagdelijke landschap.

Het woord vulkaan geeft niet een fijne smaak in mijn mond. Om het anders te verwoorden, ik heb genoeg vulkaan in mijn leven gehad. Het was de reden dat ik niet direct enthousiast werd van de uitnodiging om de vulkaan recht in zijn bek te kijken.

Deze week was ik klaar voor de confrontatie, in een bus met 40 bewoners en 2 gidsen reed Jesus ons in twintig minuten naar het startpunt van de wandeling.

De vulkaan Tajogaite met rechts Dal van Aridane in de zon.

Op La Palma met zijn contrasterende landschappen kun je net als in Alice in Wonderland een deur openen die toegang geeft tot een ander hoofdstuk. Achter de deur die toegang verleent naar de vulkaan Tajogaite bevindt zich een donker en maagdelijke landschap. Een zwart sprookje met zijn eigen, unieke schoonheid.

Onder donkere, dreigende wolken lichtte het groene dal zonnig op. Uit de gedoofde vulkaan steeg rook en waterdamp op. Ik waande mij in een verre uithoek op de wereld waar je duizenden kilometers voor moet reizen om er te komen, en dat in onze eigen achtertuin.

Waterdam en rook
Uit de mond van de vulkaan komt nog altijd waterdamp en rook.

De vulkaan is stil, zonder leven, het houdt ons niet langer uit de slaap met zijn gegrom, er stroomt geen brandende lava uit zijn mond, de avondlucht kleurt niet rood, het gevaar is geweken. We keken naar een uitgebluste vulkaan en iedereen had zijn eigen gedachtes en herinneringen.

Jesus bracht ons netjes terug naar El Paso, hij zal nog heel wat ritjes maken en de gidsen raken voorlopig niet uitgesproken.

De vulkaan die destructie bracht, geeft nu werk en, volgens de gids, komen er bezoekers uit verre uithoeken van de wereld naar La Palma om de vulkaan Tajogaite met eigen ogen te zien.

Satellietfoto van La Palma met links, net onder het midden de lavastroom van de vulkaan.

Foto` s en tekst: S.W. Kaartje La Palma: Copernicus

Maak deze wandeling met een gids van Graja Tours

Overzicht informatie vulkaan 2021

 

2 reacties op “Oog in oog met de vulkaan Tajogaite

  1. Recentelijk ook terug geweest op het mooie La Palma. Indrukwekkend wat de natuur voor kracht tentoon stelt. Beklemmend op het moment dat je de 5 km brede strook langs de kust doorkruist en ziet hoeveel woningen nog steeds zijn afgesloten ivm gevaarlijke gasconcentraties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *