Het bloederige verhaal van Santa Agueda

In 1492 gingen in Tazacorte de Spaanse veroveraars van boord om de eerste nederzettingen op La Palma te vestigen. De perfecte locatie vanwege de vruchtbare grond en het water van de Caldera. Hacienda de Abajo groeide uit tot de rijkste en meest productieve suikerplantage op La Palma. Meer dan 500 jaar later zwierf ik voor de eerste keer over La Palma. Beetje rondkijken, en gedurende dat rondzwerven als een naïeveling beginnen met dromen.

Iets onder het dorp van Tazacorte, midden tussen de bananen, achter een hoge muur stond een oud en vergeten huis in verval. In dit romantische huis met een houten veranda op de eerste verdieping zag ik mezelf al wonen met mijn gezin.

Vanwege de slechte staat van het huis zou de verkoopprijs ongetwijfeld uitermate laag zijn, dachten we. We belden bij de buren aan om te vragen of ze bekend waren met de eigenaar. Het huis op instorten bleek te behoren tot een van de rijkste families van het eiland. De verre nakomelingen van de eerste eigenaar van Hacienda de Abajo.

Hotelkamer in Hacienda de Abajo (foto Hd-Abajo)

Vijftien jaar later is het oude huis, achter die dikke muur veranderd in hotel emblematico Hacienda de Abajo. Een museumhotel gevuld met kunstschatten en een restaurant waar je chic kunt eten.

Kunstschatten

Een van de kunstschatten die te zien is in de ontvangsthal van het hotel is een schilderij van Santa Agueda. De afbeelding van de heilige uit de derde eeuw is bloederig en zul je niet snel vergeten.

De eerste keer dat ik het schilderij vluchtig bekeek dacht ik een vrouw te herkennen met op het bord twee petit fourtjes. Totdat iemand me er op wees dat het geen gebakjes waren maar de twee afgesneden borsten van Santa Agueda. De pijnlijke vergissing maakte me nieuwsgierig naar het verhaal achter dit schilderij.

De Romeinse keizer Decius gaf in het jaar 251 Quintianus het bevel om alle christenen te vervolgen. De losbandige Quintianus werd verliefd op het vrome meisje Agueda. De liefde was niet wederzijds, Agueda wees de machtige Quintianus af waarna hij het meisje gevangen nam en haar in een bordeel plaatste.

Agueda liet zich tot grote woede van de tiran niet onderwerpen. Quintianus liet de Nog jonge vrouw martelen en haar borsten werden afgesneden.

Het schilderij van Santa Agueda in Hacienda de Abajo

Beschermheilige van de vrouw

De reactie van de latere heilige was: Wrede tiran, schaamt u zich niet om een vrouw te martelen met dezelfde borst waarmee u zich als kind voedde. Op het moment dat Agueda stierf kwam de Etna tot een vukaanuitbarsting.

Santa Agueda wordt nog altijd aangeroepen voor borstkwalen, moeilijke bevallingen en problemen met borstvoeding. Ze wordt beschouwd als de beschermheilige van vrouwen.

Het schilderij en nog veel meer kunstschatten zijn te zien in Hotel Hacienda de Abajo.

Lees ook: restaurants op La Palma met een foto van restaurant El Sitio in Hacienda de Abajo.

4 reacties op “Het bloederige verhaal van Santa Agueda

  1. Wat een triest maar mooi beschreven verhaal. Een goede auteur waardig. Jullie zoektocht vol idealisme komt mij bekend voor maar dan op een ander eiland waar wij inmiddels mooi wonen.

  2. Hier in Nederland krijgen vrouwen tussen 50 en 75 jaar een borstkankeronderzoek.
    Misschien moet ik even een schietgebedje richten aan Santa Agueda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *