Wandeling van Mazo naar Santa Cruz en Corpus Christi

We draaien onze rondjes in het Dal van Aridane: huis, supermarkt, af en toe een terrasje, zwembad, padelbaan, een wandelingetje met de hond en weer naar huis. Na het draaien van al die rondjes besloten we om de cirkel te doorbreken.

Ontsnappen aan de draaierigheid is eenvoudig op La Palma. Vandaag reden we dwars door de berg om een wandeling te maken van Mazo naar Santa Cruz. Het gebied rond Mazo heeft veel van zijn authentieke charme behouden en is volledig anders dan het Dal van Aridane. Het is alsof je voor even op een ander eiland bent.

De wolk van Mazo
Ik raad je aan om ‘s ochtends te beginnen met de wandeling. De kans is groot dat tegen de middag de eerste wolken vanuit het noordoosten komen en de zon boven het dorpje verduisteren.

Het is misschien wel dankzij ´ de wolk van Mazo`  dat tradities tot op de dag van vandaag standhouden. Wanneer de zon wordt verduisterd, zoeken mensen elkaar op voor licht en warmte. De gemeenschapszin is sterk en gaat generaties terug in de tijd.

In Mazo komen veel bewoners bij elkaar tijdens de donkere en bewolkte middagen om religieuze beelden te maken voor het jaarlijkse Corpus Cristi. Een tapijt, gemaakt van zaden en bloemen, loopt door de straten van het dorp en leidt naar de kerk. Alleen de priester betreedt het bloementapijt voor aanvang van de mis.

De wandeling
Onze wandeling begon naast het postkantoor (Correos). Het wandelpad gaat eerst een kleine honderd meter omhoog, om vervolgens gedurende 13 kilometer af te dalen naar Santa Cruz de La Palma.

We zijn al bijna half juni en de akkers rond het dorp zijn nog steeds groen, terwijl de tuinen van de Canarische huizen kleurrijke bloemen bevatten. Het maakt de wandeling knus en pittoresk.

Corpus Christi in San Pedro
Ook in San Pedro was het Corpus Cristi. Rond de kerk was een eenvoudig tapijt van zaden en bloemen gelegd. Voor de ingang van de kerk stonden jongens en meisjes in hun mooiste kleren ongeduldig te wachten tot ze naar binnen mochten voor de communie.

De fanfare
Het is bijzonder om na het landelijke La Palma opnieuw een ander landschap binnen te stappen. Het wandelpad daalt steil tot in het hart van het stadje, het plein voor de kerk. Ook hier stond de deur wagenwijd open en werden de jongeren na de mis buiten verwelkomd door de plaatselijke fanfare.

We hebben niet gewacht tot de eerste noten werden geblazen en hebben plaatsgenomen op het terras van een van de restaurants aan de boulevard bij de oceaan. De oceaan was glad als een spiegel.

Meer informatie over Santa Cruz de La Palma

Meer informatie over zuid-oosten van La Palma

Meer informatie over de wandeling Gr-130 Mazo naar Santa Cruz de La Palma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *