Feest in Fajana de Franceses

Fajana de Franceses is de naam van een gehucht tussen Franceses en El Tablado in het noorden van La Palma. We kwamen voor een verjaardagsfeest van een vriend en kregen een dorpsfeest cadeau.

Om in Fajana te komen, neem je in het dorpje Franceses de afslag naar de kust. Het is een smalle weg waarbij je met parels van zweet op je voorhoofd en je voet bij de rem de auto langzaam naar beneden laat rollen, in de hoop dat er geen tegenligger aankomt.

De weg naar Fajana de Franceses.

Van de regen in de zon
Alice in Wonderland reisde mee op de achterbank van de auto. Ze genoot van de snelle veranderingen in het landschap van La Palma.

Het gebied verandert maar liefst drie keer tijdens de afdaling van 3 kilometer. Kort nadat we het dorp Franceses verlieten, dook de weg het donkere laurierbos in en begon het te regenen. Vijf minuten later en driehonderd meter lager reden we een nieuwe klimaatzone binnen, stopte de regen en brak de zon door de wolken.

Fajana
Voor ons lag de met bananen begroeide landtong Fajana de Franceses, met de oneindige oceaan daarachter. Wanneer lava in contact komt met de zee, ontstaat er nieuw land. De Fajana van Franceses is ongeveer twee miljoen jaar geleden gevormd.

De enige straat van Fajana de Franceses met daaraan gelegen het dorpsplein links.

De haven van Fajana
Het gehucht Fajana bestaat uit een kort straatje met aan weerszijden een tiental Canarische huisjes. In het midden van het dorp is er een dorpsplein. De paar families die nog in het dorp wonen, houden zich bezig met de bananen die groeien op de Fajana. Tot in de jaren 80 werd de door lava gevormde aanlegplaats gebruikt voor het transport van bananen naar Santa Cruz. De trossen werden te voet vanuit de hoger gelegen dorpen Franceses en Tablado naar de kust gedragen. Het magazijn van de haven is tegenwoordig het huis van Rente.

Rente
Rente heeft een huis in het dorp, maar verblijft liever in het vergeten magazijn van de haven. Hij heeft er zijn eigen onderkomen van gemaakt en verbouwt er zijn eigen groenten. Door het open raam waait er een verkoelend zeebriesje naar binnen. Op de zelfgemaakte tafel staat een pan met lapas, schelpdieren.

Wanneer de eilandbewoners afdalen naar Fajana, gaan ze ook even langs bij de sympathieke Rente om een praatje te maken. De deur staat altijd open. Ook bezoekers van ver worden uitgenodigd om binnen te komen en lapas te eten. Op de tafel liggen inmiddels drie gastenboeken vol met reacties van bezoekers. Aan het plafond hangen ansichtkaarten uit de hele wereld. Rente is bekend en geliefd, en daar is hij best een beetje trots op.

Het oude magazijn van de haven is tegenwoordig het huis van Rente.

Het dorpsfeest
Om een idee te krijgen van hoe het leven op La Palma er meer dan 50 jaar geleden uitzag, neem je de afslag van Franceses naar Fajana. Behalve een in de jaren 70 gebouwd resort met een muur eromheen, lijkt er helemaal niets veranderd te zijn.

Naarmate je verder naar het noorden van La Palma reist, worden de bewoners steeds relaxter. Ik heb nog nooit eerder een dorpsfeest meegemaakt dat zo rustig verliep. Het feest werd gesponsord door de gemeente Garafia, er was een tap met gratis bier en er werd een varken van de barbecue geserveerd. Een paar muzikanten uit het hoger gelegen dorp Franceses speelden bekende Canarische deuntjes. Het feest duurde tot 10 uur ‘s avonds, waarna het dorpsplein keurig werd opgeruimd.

Verjaardagsfeest
Ons feest verplaatste zich naar een bescheiden resort waar de jarige een DJ had uitgenodigd. Nog voor middernacht lag de DJ al te slapen in zijn bed. Twee uur later lagen ook alle andere gasten van het feest onder de lakens.

Lag het aan de zeelucht dat we slaperig werden, of hangt er iets magisch in de lucht in het noorden van het eiland waardoor we allemaal werden aangestoken door de rust en de slaap?

Casa de las Lapas (Siepko)

 

Meer informatie over het noorden van La Palma

 

9 reacties op “Feest in Fajana de Franceses

 1. Hoi ,
  Weer een mooi verhaal over La Palma.
  Ligt dit vlakbij La Fajana het buiten zeebad ?
  Ook nog eens naar toe bij een volgend bezoek.

  groet Willem

  1. De naam is gemakkelijk te verwarren met Piscinas de Fajana, de zwembekkens aan de kust van Barlovento. Fajana de Franceses is alleen te bereiken via smalle weg vanuit dorp Fajana.

 2. Dank je wel voor jouw mooie verhaal, Siepko en leuk dat wij jou en Marjan op dit dorpsfeest voor het eerst live mochten ontmoeten.

  Ineke.

 3. Je hoeft in Los Franceses in ieder geval niet op te letten met oversteken. Ik ben er op een zondag eens door gewandeld en heb toen helemaal niemand gezien.

 4. Rente, is dat die man die op elk uur van de dag je uitnodigt voor een alcoholische versnapering(dus ook in de ochtend) Trost stroopwafelpotjes laat zien uit NL en daar de typisch nederlandse lekkernij heeft vervangen voor een ander typisch nederlands consumptie artikel??. Heel leuke man. Praat volluit in het Spaans in de de veronderstelling dat wij dat allemaal verstaan en gaat na afloop weer achter zijn hengel zitten. Hele mooi startpunt naar boven El Tablado alwaar het in het weekend goed toeven is bij Bar La Garza. Niet vergeten ook even door het dorpje naar beneden te lopen naar de oceaan. Prachtig uitzicht en plaats om even te mediteren.

  1. Ja Peter, ik vraag me ook af of dat Rente is. Jouw beschrijving is precies die van de man die wij ontmoet hebben. Hij liet ons heel trots zijn grotwoning zien, inclusief douche en slaapkrib, bood ook ons dat biertje aan en verving dat lachend door bananen, toen wij het voor dat biertje nog wat vroeg vonden.
   De streek daar vonden wij ook erg mooi en heerlijk rustig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *