Het weer in de zomer op La Palma

La Palma is niet voor niets een van de favoriete vakantiebestemming in de zomer voor de bewoners van het vaste land van Spanje.

Terwijl het vaste land in de zomer zucht onder de zoveelste hitte golf met temperaturen van soms wel boven de 40 graden is het weer op La Palma aangenaam. De Spanjaarden vluchten letterlijk voor de hitte naar de qua temperatuur veel aangenamere Canarische Archipel.

La Palma, het eiland van de eeuwige lente.

Koele lucht
De noordoostpassaat, die van ver over de Atlantische oceaan gekomen koele lucht naar het Canarische eiland La Palma brengt, is er de oorzaak van dat de gemiddelde temperatuur in de warmste maand van het jaar maar zelden boven de 28 graden stijgt.

De Canarische eilanden worden niet voor niets de eilanden van de eeuwige lente genoemd. Wanneer de zon achter de horizon verdwijnt, zakt de temperatuur. De nachten zijn daardoor aangenaam koel. Een airconditioning is op de meeste nachten niet nodig om lekker te kunnen slapen.

Het eiland La Palma in de Atlantische Oceaan.

Uitzonderingen bevestigen de regel
Er zijn uitzonderingen, wanneer de wind draait en vanuit de Sahara komt, kan ook op La Palma de temperatuur stijgen tot boven de 30 graden in de hoger gelegen gebieden. De luchtvochtigheid daalt tot soms wel 30 % en de lucht kan grijs kleuren door het zand van de woestijn.

Aan de kust daarentegen blijft de temperatuur vrij stabiel, zelfs wanneer een föhn van verschroeiende lucht het eiland verhit. Bijna altijd herstelt het weer zich binnen een dag of vier. De passaatwolk verdrijft de hitte en verkoelt het eiland.

Zonnecrème
De kans dat het gaat regenen is in de zomer vrijwel uitgesloten. Er is letterlijk en figuurlijk geen wolkje aan de lucht.

Vergeet niet om zonnecrème te smeren, door de relatief zachte zomerse temperaturen heb je de neiging om de kracht van de zon te onderschatten.

Afbeeldingen: Siepko

 

Lees ook:
De lente op La Palma
De herfst op La Palma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *