Hoe overleef ik + 40 °C?

Afgelopen weekeinde werd op La Palma een nieuw temperatuurrecord gevestigd, met temperaturen die de 43 graden overschreden.

Ik heb de intense hitte overleefd met relatief weinig inspanning. Heel veel heb ik daar niet voor hoeven te doen. Hoe minder je onderneemt, des te groter de kans dat je het volhoudt.

Afbeelding: AEMET Foto boven: Eltime.es

Visioen
Extreme hitte dood iedere motivatie om ook maar iets te ondernemen en beïnvloed het heldere denkvermogen. Ik kreeg visioenen door de hitte: ik lag in een bootje met een verfrissende motregen voor het eilandje Pampus. Friese platbodems met bruine zijlen voeren met de kop in de wind voorbij.

Dit was het moment dat ik me realiseerde dat als ik niets zou ondernemen ik het misschien wel niet zou halen. De kunst om 40 + Celsius te overleven is om al het vocht dat door de poriën naar buiten stroomt direct weer aan te vullen.

Kaartje La Palma Meteo

Water
Er zijn mensen die deze kans aangrijpen om het verloren vocht aan te vullen met uitsluitend bier maar dit werkt contraproductief. Deskundigen adviseren water, water met gember, water met citroen, met munt, met ijsklontjes en water met bubbels, ijskoud!

Tijdens het eindeloze wachten op verkoeling en het nuttigen van water, vond ik afleiding in het surfen op het internet. Ik ontdekte de website van La Palma Meteo, waarop meer dan 20 weerstations verspreid over het eiland stonden. Het werd duidelijk dat de hitte niet elk deel van het eiland in haar greep had. La Palma bleek, ook wat het weer betreft, een eiland van contrasten.

Terwijl ik probeerde om met 43 graden mijn hoofd koel te houden, kwam het kwik aan de kust slechts tot 29 graden. In het noordoosten van het eiland was het zelfs nog een graadje koeler. Het kostte me moeite en extra zweetdruppels om me overeind te hijsen.

Video waterval Los Tilos (videokanaal Oceaanzicht)

Waterval
Na iets meer dan een uur later stond ik onder de waterval in het laurierbos Los Tilos. Poolse toeristen deelden bellenblaas uit aan de kinderen. Blijkbaar dachten ze dat ze in het armoedige en vrolijke Cuba waren gedropt. De kinderen waren er blij mee, de bellen zweefden door de barranco del Agua. Het leek wel feest in het laurierbos. Dit was geen visioen veroorzaakt door de warmte maar een gebeurtenis die zich echt voor mijn ogen afspeelde.

Ik had het liefst de gehele dag bij de waterval in het koele bos gebleven maar mijn bed staat in El Paso, de hond moest nog uit, Dikkie Dik had honger en de planten snakten naar water.

Vandaag is het dinsdag, de temperatuur is inmiddels gedaald en schommelt rond de 28 graden. Het eiland haalt opgelucht adem.

 

Lees ook: het weer in de zomer op La Palma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *