De hemelse kus van twee grijpers

De weg tussen Laguna en Las Norias over de lava is geopend. In vijf minuten zoef je over vers gelegd asfalt. Op een aantal stukken is de lava nog warm. Door onder de taaie zwarte laag gebruik te maken van een isolerende laag basaltsteentjes met daarop Romeins cement gemaakt van vulkaanas en kalk kun je zonder weg te zakken in de vulkaan over de gestolde lavastroom rijden.

Onderweg kom je een aantal rotondes tegen. Op een rotonde hoort een kunstwerk vinden ze ook op La Palma.

Rotonde 1
Het kunstwerk op de eerste rotonde symboliseert de dorpen en de huizen die onder de lavastroom zijn verdwenen. Ik geef niet te veel details om je nieuwsgierig te maken, we willen graag dat je het met eigen ogen komt bekijken.

Kritiek op het kunstwerk was er overigens al voordat het gereed was gekomen. Het commentaar dat ik las op sociale media had niets te maken met hoe het eruit ziet maar over wat het gekost heeft. Dat geld had beter, was de mening, geschonken kunnen worden aan de bewoners die hun huis verloren door de vulkaan.

Rotonde 2
Op rotonde twee staat een roestige wals, waarmee de weg is geëgaliseerd.

De hemelse kus van twee grijpers.

Rotonde 3
Rotonde drie is wat mij betreft de meest in het oog springende kunstwerk. Het kunstwerk bestaat uit twee grijpers van evenzoveel bulldozers. De grijpers treffen elkaar in de lucht waardoor een boog ontstaat.

Of er een symbolische betekenis van de kunstenaar is achter de gele grijpers is mij niet bekend. Het zou kunnen dat de hemelse kus van de twee grijpers staat voor het harmonische proces waaronder de nieuwe weg tot stand is gekomen. Het beeld in de vorm van een boog zou kunnen duiden op een doorgang naar een voorspoedige toekomst. Ik bedenk ook maar wat!

Duidelijk is dat er voor rotonde twee en drie gekozen is voor een kunstwerk dat niet al teveel heeft gekost. De defecte werktuigen zouden zonder tussenkomst van de bedenker (waarschijnlijk een ingenieur wegenbouw met kunstzinnige aspiraties) op de schroot zijn terecht gekomen.

De twee grijpers hebben zich verheven tot een kunstwerk en kijken samen uit over de gestolde lavarivier en de vulkaan Tajogaite.

 

Lees alles over de vulkaan Tajogaite van 2021

6 reacties op “De hemelse kus van twee grijpers

 1. Prachtig dat die weg klaar is. We komen het begin volgend jaar bekijken. En dan zien we ook het derde kunstwerk 😉😉😉
  Gr. Heika

 2. Interessant om te lezen hoe die nieuwe weg is opgebouwd, warm schijnt te zijn en we er niet in zullen zakken.
  Dat gaan ook wij voorjaar 24 “controleren”.

 3. Mooi is het niet maar hebben wel heel veel werk verzet zonder deze machines had het nu nog onbegaanbaar geweest we zullen er wel aan wennen en het is kunst en wat is kunst?

 4. Fantastisch nieuws en wat een veerkracht! We hebben gisteren weer een optie aangevraagd voor Sol. De 1e keer dat we voor een 2e keer naar een huis gaan. En voor het eerst 2 weken! De 10e keer naar La Palma wordt zo echt een feestje. We kijken er naar uit om alle vorderingen met eigen ogen te kunnen zien!

 5. We zijn weer terug in het koude kikkerland, 22 graden verschil!, 40 minuten vertraging, maar dat betekende 40 langer in het zonnetje, wel behoorlijk zooitje op schiphol, weer een uur op je koffer wachten. Maar goed de rotondes. We weten niet wat de eerste gekost heeft, maar het blijft niet echt hangen, te meer op dat je als chauffeur op de weg moet letten :), Waar wij wel kippenvel van kregen, waren de 2 restanten van huizen waarin de lava te zien is, men dan komt binnen in gewoon een huis gevuld met een grote zwarte massa!. Dat zou ik gebruiken om de toerist, en toch ook een beetje een ramptoerist, want je gaat er toch kijken, om te laten zien wat voor impact dit heeft gehad op de bewoners van La Palma. Het is misschien triest voor de degene wie daar heeft gewoond, maar als toerist zie je net zoals de stroom van 1949 een grote zwarte vlakte, maar realiseer je niet wat daar onder ligt. Hetzelfde in onze ogen voor deze lavastroom, als de wegen weer mooi zijn en de boel herbouwd dan weet je daar er uitbarsting is geweest vanwege de social media die we vandaag de dag hebben, we zijn er geweest voor deze uitbarsting en kunnen nog een beetje van de toen gemaakte foto’s de omgeving enigszins herkennen. Echter degene die er nog nooit geweest zijn, zullen in onze ogen wel 3 rotondes zien, met wat ijzer erop maar ik zelf denk dat het in de loop van de jaren (hopelijk blijft La Palma nog verdere ellende voorkomen) als er niets echt meer zichtbaar is, zoals het huis waar wij toch wel met ontzag naar hebben gekeken, de toekomstige toeristen alleen een lavastroom zien, en zich niet zullen realiseren wat door voor altijd onder begraven ligt, en hoe erg dit is geweest voor de mensen die daar gewoond hebben, of nooit meer hun geliefden kunnen bezoeken op de verdwenen begraafplaats.
  Misschien een nuchtere Hollander, maar dan denk ik ook weer als ik de gids in het vulkaan centrum hoor zeggen, de wetenschappers denken dat er onder de nog hete lava een tunnel ligt van wel 200 meter, die we pas over 40 jaar ofzo kunnen bezoeken, maar die is dan wel langer die ze op Tenerife hebben!, hmm denk ik dan. ik denk dat de mensen die hun hele hebben en houden verloren aan deze uitbarsting liever hun huis en haard hadden behouden, dan straks de langste lavatunnel te hebben van de Canarische Eilanden, maar goed dat is mijn mening. Al met al het was een lekker weekje, hebben op de markt in Punta Gorda vorige week zaterdag lekkere lokale dingen gekocht, van een mooi huisje en uitzicht genoten, lekker veel vogels gezien, en komen vast nog wel een keer terug, maar als het dan weer 30-35ºc is moet het maar een een huis(je) worden met een zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *