De kerststal van Los Llanos vier feest

De straten zijn versierd, de kerstlampjes branden en op de achtergrond klinkt kerstmuziek. In Los Llanos is het thema van de kerststal geheel gewijd aan de feesten die er op het eiland plaats vinden.

Fuencaliente Caballos Fuscos, deze culturele traditie van meer dan 100 jaar wordt jaarlijks in november gevierd.

Mentale gezondheid
De jaarlijkse feesten zijn voor de meeste bewoners een van de belangrijkste hoogtepunten van het jaar. Op een eiland, een kleine overzichtelijke wereld waar de meeste mensen elkaar kennen, hang je niet snel de vuile was buiten. Tijdens de feesten kun je eindelijk vrijuit al die opgekropte emotie eens lekker laten waaien.

Uit alle hoeken van het eiland komen bewoners om de belangrijkste feesten te vieren. De jongeren vinden er een nieuwe liefde en de oudjes dromen er van dat ze nog jong waren. Feestvieren is essentieel voor de mentale gezondheid van de eilandbewoners.

Ieder dorp heeft zijn eigen beschermheilige. In de zomermaanden vinden over het gehele eiland processies plaats.

Kerstfeest
Kerstfeest op La Palma is een ingetogen samenzijn met je meest dierbaren. Er is een mis die ook op La Palma ieder jaar minder goed wordt bezocht. De familie komt bij elkaar om in de avond met elkaar te eten en te drinken. De eerste kerstdag is een vrije dag om van de kerstavond bij te komen, op de tweede dag naar kerstavond gaat iedereen weer aan het werk.

Oud en Nieuw
Het eerste feest na de kerst dat uitbundig wordt gevierd is oudjaarsavond. Er wordt gedanst met je mooiste kleren aan op de Plaza de España. De drie koningen komen nog even voorbij voor de kinderen en dan is het wachten tot het carnaval begint. Het feest waar de meeste eilandbewoners naar uitkijken.

Breña Baja, el diablo de Miguel vindt plaats in september.

Carnaval
Om de lange periode tussen het ene en het volgende carnaval door te komen zijn er voor de bewoners de plaatselijke dorpsfeesten gepland. Ieder met zijn eigen verhaal en bijzonderheid.

In de Belen, de kerststal van Los Llanos komen de bekendste feesten allemaal samen.

We wensen je fijne feestdagen en een zonnig 2024!!!

Tazacorte caballos Fufos, een groep paarden bestaande uit rieten frames omwikkeld met zijdepapier dansen door de straten van het dorp. Het feest vindt plaats in september.
Puntallana, Perro Maldite, op 23 augustus wordt een strijd tussen goed en kwaad nagespeeld waarin de vervloekte hond verschijnt.
Los Sauces, la Sardina. Op vette dinsdag na de carnavalsweek wordt op symbolische wijze afscheid genomen van het carnaval, een enorme sardien wordt verbrand.
Tijarafe, danza del Diablo. In de vroege ochtend van 8 september overwint het goede van het kwaad.
Breña Baja, dia del madre. Een ode aan de vrouwen die zijn teruggekeerd van een emigratie naar Cuba. Het feest vindt plaats vanaf het jaar 1936 op de derde zondag van mei.
Santa Cruz de La Palma, Danza de enanos. De dans van de dwergen van La Palma is een van de belangrijkste evenementen tijdens de vijfjaarlijkse festiviteiten van La Bajada de la Virgen de las Nieves in Santa Cruz de La Palma. Een groep van 24 personen dansen op de klanken van een polka.

Alle foto´  s kerststal Los Llanos 2023: S.W.

Lees ook: cultuur op La Palma

 

9 reacties op “De kerststal van Los Llanos vier feest

 1. Bedankt voor alle berichten afgelopen jaar. Blijft leuk om te lezen. April gaan we weer naar La Palma, ik denk dat dat alweer de 25ste keer wordt of nog iets meer. Prettige dagen gewenst en een voorspoedig 2024.

 2. Beste Siepko,
  Bedankt voor alle info over La Isla Bonita, La Palma in het afgelopen jaar.
  Fijne Kerstdagen en een Voorspoedig en Gezond 2024.
  Hopende dat in het komend jaar jij weer geregeld info’s stuurt.
  Nogmaals mijn hartelijke dank. Grtjs. Joseline

 3. Dankjewel voor al het mooie nieuws over la Palma Wat een feestvreugde met kerst Zingen in het ziekenhuis in Santa Cruz diepe indruk achtergelaten Hopenlijk tot snel carnaval of amandel bloesem festijn

 4. Beste Siepko, ook nu heel erg bedankt voor jouw verhaal en de foto’s. Wat een wereld van verschil in de belevingswereld tussen inwoners van La Palma en van Kreta. Misschien het verschil tussen het Katholicisme en het Grieks-Orthodoxe?. Ik weet het niet. Het valt mij in al die jaren wel steeds meer op. Daarom is het voor mij des te meer interessant om het verschil te zien.
  Ik wens jou en partner mooie kerstdagen en Feliz año Nuevo.

 5. Wat is het leuk om steeds bericht van je te krijgen over het reilen en zeilen van dit prachtige eiland. Wij komen 5 januari weer aan. Verheug me er nu al op. Fijne Kerstdagen en een goed 2024 gewenst vanuit het natte en donkere Nederland. Ik hoop nog lang van je verhalen te mogen genieten.

 6. Hopelijk hebben jullie fijne kerstdagen gehad en gaan een spetterend 2024 vieren.
  Wij wensen jullie heel veel succes, vriendschap en liefde.

  Carry & Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *