De Wederopstanding van Todoque

La Palma telt honderden vulkanen, maar er is er maar één: de vulkaan.

Op 19 september, bijna drie jaar geleden begon de aarde te beven boven het dorpje Todoque. Op een zonnige zondagmiddag opende de grond zich, en stenen en vuur werden de lucht in geslingerd. Huizen, wegen, scholen, bananenplantages, en zelfs de kerk van Todoque verdwenen onder een dikke laag lava.

Wij hadden het geluk dat ons huis buiten het getroffen gebied stond. Toch, elke keer als ik aan de vulkaan word herinnerd, komt er als uit een diep moeras een luchtbel van verdriet omhoog. Zodra die het oppervlak bereikt, vullen mijn ogen zich met tranen. Even slikken, en het leven gaat weer verder.

De kerktoren van Todoque vlak voor het moment van instorten.


Naast verdriet voel ik ook en vooral bewondering voor de bewoners die hun huis verloren.
De meesten hebben hun leven weer opgepakt, met de overtuiging: ‘Blijven treuren om wat verloren is, is geen optie; daarmee doe je alleen jezelf tekort.’

Er is keihard gewerkt door vulkaanslachtoffers, gemeenten, en de eilandregering. Grote stappen zijn gezet en veel mensen hebben inmiddels een nieuw thuis gevonden.

De weg in aanbouw van Laguna naar Todoque met links de locatie van de Sint-Pius X-kerk

Het instorten van de toren van de Sint-Pius X-kerk was zonder twijfel een van de meest symbolische momenten van de vulkaanuitbarsting. Nu, drie jaar later, is de wederopbouw van deze iconische plek al zichtbaar, als een nieuw symbool van herstel na de verwoesting die de lava in de Vallei van Aridane aanrichtte.

Momenteel wordt gewerkt aan het herstel van de weg LP-211, van Laguna naar Todoque. Vanuit de lucht is het profiel van de weg al te zien. Op de plek waar drie jaar geleden de Sint-Pius X-kerk onder de lava verdween, worden de eerste contouren zichtbaar.

De kerk van Todoqie wordt voordat de lavastroom de kerk bereikt verhuisd op 20.09.2021. Foto: Alberto Di Lolli.

De kerk was de tweede ter wereld die aan paus Pius X was gewijd. Het is zeer waarschijnlijk dat de aanleg van het plein ook zal leiden tot de herbouw van de kerk.

De kans is groot dat er een ceremonie zal plaatsvinden op de locatie waar op 26 september, een week na het begin van de eruptie, de kerk van Todoque door de lava werd verzwolgen.

Tekst: Siepko Foto weg: j.Cutillas

Overzicht vulkaan Tajogaite 2021

16 reacties op “De Wederopstanding van Todoque

  1. Iedere avond hadden we mooi uitzicht op de fel verlichte kerktorenklok van Todoque. De herinneringen blijven aan het dorpje,het supermarktje en het restaurant op de rotonde, de dierenkliniek enz.

    1. Het geeft maar weer eens aan over wat voor eigenschappen de mens beschikt en vooral dat die ook op een positieve manier gebruikt kunnen worden!!

  2. Wij verbleven van 2012 tot de vulkaan uitbarsting in Todoque en missen de mooie wandelingen daar. Sindsdien verblijven wij in El Paso en zien hoe hard er gewerkt wordt om wegen en huizen weer begaan en bewoonbaar te maken.Op het kerkplein hebben wij ook vaar gepauzeerd.

  3. Goed om te horen, was zo’n herkenbaar en mooi plaatje waar we zo vaak voorbij zijn gereden💖

  4. 10 Jaar hebben we van uit onze casita naar de klok van het kerkje gekeken aan onze kant was het 5 minuten later. Soms kijk ik op de pc naar het instorten van het kerkje helaas doet nog steeds zeer. als hij er weer staat gaan we zeker kijken hoe laat het is. Willem Arens

  5. Samen maakt sterk. Dat zie je maar weer. Voeg daar een dosis enthousiasme bij, dan kom je er wel. Gr. Heika

  6. Voor mij heet de vulkaan in gedachten de Todoque-vulkaan. Had het mooi gevonden als hij die naam had gekregen als eerbetoon aan al die inwoners die hun huis en haard hebben zien verslinden.

  7. Toch wel vreemd dat op een eiland zo snel iets kan worden hersteld en in nederland er eerst jaren moet worden gepraat over stikstof.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *