We beleven een atypische winter wat het weer betreft op La Palma. Maar wat is eigenlijk normaal en wat is atypisch weer voor dit eiland?
La Palma heeft een droog subtropisch klimaat en kent geen vier seizoenen, maar slechts twee:
- Een droge zomer van half mei tot half oktober.
- Een seizoen dat nog het best te vergelijken is met de lente, van half oktober tot half mei.
Regen in de zomer is zeldzaam. In de “Palmese lente” kan het echter af en toe regenen. Meestal gaat het om drie of vier korte periodes van twee à drie dagen waarin een flinke stortbui kan vallen. In korte tijd komt er dan veel water naar beneden, waarna het weer snel opklaart.
De afgelopen jaren zagen we een geleidelijke afname van neerslag, terwijl de gemiddelde temperatuur steeg. Dit leidde tot een verschraling van het landschap en een dreigend watertekort. Dit jaar is het weerbeeld echter totaal anders. Echte stortbuien en wateroverlast hebben we nog niet gehad. In plaats daarvan regent het vaker en lijkt de hoeveelheid water, die voorheen in drie of vier dagen viel, nu meer verspreid over een langere periode. Bovendien is het koeler dan in voorgaande jaren.
Dit is althans mijn persoonlijke indruk van het weer. Ik ben geen meteoroloog en houd geen statistieken bij – ik steek eerst mijn duim in de mond en daarna in de lucht en bepaal zo de windrichting. Dit heb ik als kind van mijn opa geleerd.
Hoewel de Canarische Eilanden staatkundig tot Spanje behoren, klopt de uitspraak: Canarias is not Spain. Het klimaat van de Canarische eilanden is niet te vergelijken met dat van Spanje. De archipel maakt deel uit van Macaronesië, waartoe ook de Azoren, Kaapverdië, Madeira, de Ilhas Selvagens en een deel van West-Marokko worden gerekend.
Wat betreft weersvoorspellingen zijn er een paar halve zekerheden:
- Schijnt de zon in Nederland en België in de wintermaanden, dan hebben wij hier op La Palma meestal minder goed weer.
- Vallen er stortbuien in Zuid-Spanje, dan krijgen wij hier de uitlopers daarvan in de vorm van regenbuitjes.
Op de vraag Wat is slecht weer? heb ik geen eenduidig antwoord. Eén ding is zeker; dankzij al die lentebuitjes is de vegetatie op La Palma in jaren niet zo weelderig en uitbundig geweest als dit jaar.
Wat jij zegt klopt helemaal met mijn metingen. De gemiddelde maximale weektemperatuur is al week of zes 2 tot 3 graden koeler dan mijn langjarig gemiddelde van ca. 20 graden.
Helaas kan ik niet mijn grafiekje toevoegen aan jou verhaal.
Inderdaad,de natuur is wonderschoon op dit moment. Overal wat je kijkt zie je de mooie bloemenpracht.En de temperatuur is prima om weer een mooie wandeling te maken, maar vandaag ff niet.Maar er komen nog genoeg dagen om er weer op uit te trekken. Dus een goed moment om de benodigde boodschappen in huis te halen.
Als kaaskop is het op La Palma altijd wat weer betreft beter dan in Nederland alleen met de nieuwe vulkaan en met de corona maar toen was het hier ook niet fijn. Toch gaan we weer vol goede moed de volgende vakantie naar het mooie eiland