Walhalla voor wandelaars

Het merendeel van de paden waarover je straks op La Palma zal wandelen zijn al eeuwenlang in gebruik. Totdat de auto  in de jaren zestig zijn intrede deed op het eiland waren deze wandelpaden de enige verbindingswegen tussen de verschillende dorpen.

Om van het noorden van het eiland naar de hoofdstad Santa Cruz te lopen was een reis van twee dagen die door de komst van de auto werd verkort tot twee uur.

Meer dan 1000 kilometer gemarkeerde wandelpaden.

Wandelpaden

De wandelpaden raakten in vergetelheid en werden overgroeid door planten, een aantal paden verdween onder het asfalt. De oude Palmeros keken vreemd op toen in de jaren zestig de eerste toeristen opnieuw de vergeten wandelpaden weer bewandelden, maar nu voor hun plezier.

In de jaren daarna werd door de eilandregering veel geld geïnvesteerd in het herstellen en markeren van vergeten wandelpaden.

Wandelwijzer Llano del Jable.

1000 kilometer gemarkeerd

De totale lengte aan gemarkeerde wandelpaden op La Palma is meer dan 1000 kilometer.

Om uit dit enorme aanbod aan wandelpaden een keuze te maken is niet gemakkelijk. Daarbij is het moeilijk om de zwaarte van de wandelingen in te schatten en gaan de gemarkeerde wandelpaden altijd van A naar B.

Stenenman Pico Birigoyo

reisgids La Palma met 60 wandelingen

Reisgids met 60 wandelingen

Om onze gasten te helpen bij het plannen van de te maken wandelingen hebben we de reisgids uitgegeven.
Bij iedere wandeling geeft de reisgids informatie over het gebied, de zwaarte, de tijdsduur, het aantal meters dat er moet worden gestegen en gedaald.

Aan de hand van al deze gegevens is het eenvoudig om de  wandeling te kiezen die het beste past bij je niveau. Maak elke dag een wandeling in een ander gebied en ontdek het afwisselende landschap van La Palma.

Wandelwijzer Lomada Grande.

Wandelen aan de kust

Wandelpaden naar de kust gaan bijna altijd over de smalle heuvelruggen die gelegen zijn tussen diepe kloven. Het heeft iets magisch om na de inspanning van een stoffige daling de Atlantische Oceaan te bereiken.

Het helderblauwe water heeft een enorme aantrekkingskracht om er een verfrissende duik in te nemen.

 

 

Pijnbos boven het dorp Jedey.

Wandelen in het pijnbos

In het pijnbos ruikt het aangenaam naar dennenbosshampoo, maar de donkere tinten en het ontbreken van vrolijk gekleurde bloemen en zingende vogels stemt melancholisch.

Het donkere woud met eeuwenoude reuzen heeft daarentegen ook iets mysterieus en intrigerends. De stilte is er vaak totaal.

De top in de winter.

Wandelen op de hoogste toppen

Over de bergkam gaat het wandelpad de GR-131. Dit pad start in het zuiden bij de vuurtoren en gaat via de vulkaanroute verder tot aan de hoogste top de Roque de los Muchachos en daalt daarna tot aan het strand van Tazacorte.

Aan de ene kant van het wandelpad bevindt zich de enorme krater van de Caldera en aan de andere kant de steile bergkam van het noorden.

Verliefd tijdens de vulkaanroute.

Vulkaanwandeling over de Cumbre Nueva

De ervaren wandelaar gaat voor de grote vulkaanroute. Alleen wanneer de wolken als natte flarden mist over de toppen van de bergrug jagen, wijken ze uit naar de kleine vulkaanroute in het zuiden van la Palma.

Zelf ooggetuige zijn van het ontstaan van nieuw land maken deze wandelingen zo bijzonder. Verwacht geen lieflijk landschap, de vulkanen zijn het territorium van Mordor, land van vuur en woeste uitbarstingen.

Laurierbos Cubo de la Galga.

Wandelen in het laurierbos

Daar waar de houthakkers maar moeizaam konden komen, bevinden zich de best bewaarde laurierbossen. Een wandeling in het laurierbos is om deze reden maar zelden een gemakkelijke wandeling.

De constante aanvoer van passaatwinden uit het noordoosten, die bij stijging naar een hoogte tussen 500 en 1200 meter veranderen in wolken, is de belangrijkste reden voor het bestaan van het vochtige laurierbos in dit deel van La Palma.

Wandeling akkers en dorpen.

Wandelingen akkers en dorpen

De 160 kilometer lange en eeuwen oude camino real GR-130 (koningspad) gaat het gehele eiland rond en verbindt alle dorpen met elkaar.

Om te voet van dorp naar dorp zo comfortabel mogelijk te kunnen reizen is getracht om zoveel mogelijk hoogteverschillen te voorkomen. Dit is redelijk gelukt, behalve in het noorden waar loodrechte kloven de aanleg van een horizontaal voetpad onmogelijk maakte.

Wandelen in de Caldera de Taburiente.

Wandelen in de Caldera de Taburiente

In de door vulkaantoppen omsloten krater dringt de buitenwereld niet binnen. Omgeven door de loodrecht omhoog rijzende vulkaanwand daalt een uitstekend wandelpad door een zoet geurend pijnbos naar het hart van de krater.

De kristalheldere rivier de Taburiente wordt overgestoken waarna je over een steil bergpad tot in de kloof Las Angustias afdaalt. De Caldera is ook via het uitzichtpunt Cumbrecita te bewonderen.

Wandelen met een gids

De Nederlands sprekende gids geeft tijdens de wandeling uitleg en informatie over o.a. het gebied, de vegetatie, de geologie enz, enz. De gids zorgt voor vervoer waardoor ook een aantal wandelingen van A naar B gewandeld kunnen worden.

Wandelen met een gids wordt op La Palma door enkele wandelorganisaties aangeboden waarvan Isla Bonita Tours de bekendste is.

Wandelen op La Palma met gids.

Wandelen op La Palma met gps

Met een gps in de hand kun je niet verdwalen en weet je altijd op hoeveel afstand de dichtstbijzijnde bar zich bevindt.
Onderhoudend voor kinderen is het geocaching waarbij met een gps wordt gespeurd naar een schat, die caches worden genoemd.

Op La Palma zijn een groot aantal van deze caches verborgen. Op het internet is informatie te vinden over geocaching op de website geocaching.nl.

Geo-caching La Palma

Wandelen op La Palma, enkele tips

Gebruik de kofferbak van de auto als garderobekast en vul het voor vertrek met kleding voor alle weertypes. Terwijl de zon in het westen schijnt kan het guur en koud zijn op de hoogste top en kan het miezeren in de bergen in het noordoosten. Vergeet niet om zwemkleding mee te nemen voor een spontane duik in de oceaan.Start niet te overmoedig en begin de vakantie met een lichte of middelzware wandeling.

  • Blijf op de paden.
  • Neem voldoende eten en drinken mee.
  • Draag schoenen met een goed profiel.
  • Neem geen onnodige risico’s.
  • Draag een hoed.
  • Bescherm de huid met een zonnebrandcrème.
  • Bel in geval van nood met nummer 112

 

Wandelkaart La Palma

Wandelkaarten zijn verkrijgbaar in praktisch alle boekhandels en krantenwinkels op La Palma.

De meest gedetailleerde wandelkaart is de Freytag en Berndt wandelkaart (1.30.000). Deze overzichtelijke wandelkaart kan ook via Oceaanzicht worden besteld.

Wandelkaart La Palma

La Palma Wandelen

Op de website La Palma Wandelen geven we onze persoonlijke tips om alvast inspiratie op te doen voor een onvergetelijke vakantie op La Palma, het mooiste Canarische eiland.

Reisverslag: Rondreis noorden te voet

Reisverslag: Er valt nog veel te ontdekken, rondreis met auto

La Palma wandelen website