Het weer op La Palma, subtropisch klimaat

 
Informatie over het weer en het  klimaat op het Canarische eiland La Palma: het weerbericht voor de komende dagen, de wolkenwaterval, de gemiddelde temperatuur, de UFO-wolk en het antwoord op de vraag waar de zon schijnt als het in het een keer in het westen regent.
 

Een zon met een wolkje.

Volg het weerbericht voor La Palma en ontdek dat er bijna altijd voor het gehele eiland een zon met een wolkje wordt weergegeven. Zon in het westen en een wolk in het noordoosten. 


De oorzaak van dit stabiele weer is het hogedrukgebied dat de meeste dagen van het jaar zich boven de Azoren bevindt.


Vanwege het zachte, stabiele weer wordt La Palma ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd.

 

Het weer op La Palma, een zon met een wolkje
   

Het weerbericht voor de komende dagen op La Palma

 

Het gemiddelde weerbericht op La Palma
In het noorden en noordoosten, bewolkt tot zwaar bewolkt. In het westen schijnt de zon. Aangename temperaturen aan de kust zonder verandering. Matige wind uit het noordoosten. In het zuidoosten winderig.

Wat is de gemiddelde temperatuur op La Palma?
Het weer op de Canarische eilanden is bijzonder constant en kent maar weinig uitschieters. De gemiddelde temperatuur aan de kust in februari is 19 graden. Iedere maand stijgt de gemiddelde temperatuur met een graad tot een gemiddelde temperatuur van 27 graden in augustus.
 

De passaatwolk in het oosten

Wat is de reden dat het weer op La Palma per windstreek kan verschillen?
De luchtstromingen boven de oceaan worden tijdens de reis over de Atlantische Oceaan geconfronteerd met het hoog uit de zee oprijzende eiland La Palma.

De passaatwolken worden in het noordoosten tegen de berghellingen van het eiland omhoog gestuwd waardoor dit deel van het eiland vaak bewolkt is. Het westen en zuidwesten verschuilen zich achter de bergtoppen van de Caldera waardoor hier op de meeste dagen van het jaar de zon schijnt.

Het is aan deze grote klimatologische verschillen te danken dat het weer op het eiland zo afwisselend is.

Foto A

 
Wolkenwaterval
Eiland met duizenden verschillend microklimaatjes.
Terwijl het kwik in de wintermaanden aan de kust rond de 20 graden schommelt kan er sneeuw liggen op de hoogste top van het eiland. Per honderd meter hoogteverschil daalt de temperatuur met ongeveer een graad.
De combinatie van waar je op het eiland verblijft, de windrichting en de hoogte, bepalen het weer.


Tip! Neem wanneer je een dag op pad gaat om het eiland te verkennen kleding mee voor alle weertypes.
Foto B
 
Wolkenwaterwal gezien vanaf de Birigoyo
Wat is een wolkenwaterval?
Het noorden en zuiden van La Palma worden met elkaar verbonden door de Cumbre Nueva, een bergrug van ongeveer 1450 meter hoog en 9 kilometer breed. Wanneer de passaatwolken een hoogte bereiken van meer dan 1450 meter hoogte, wordt de vochtige lucht over de Cumbre Vieja vanuit het oosten over de bergkam naar beneden gestuwd.


Door het drukverschil, de lagere luchtvochtigheid en de hogere temperatuur in het westen, lost de wolkenwaterval op in het niets. Een bijzonder natuurfenomeen.Foto C  
   
Foto A: de noordoostpassaat wordt in het noordoosten tegen de berghellingen van het eiland omhoog gestuwd waardoor dit deel van het eiland vaak bewolkt is.
Foto B: wanneer de passaatwolk de hoogte heeft bereikt van de bergkam de Cumbre Nueva (1450 meter) vormt zich in het westen een wolkenwaterval.
Foto C: door het drukverschil, de lagere luchtvochtigheid en de hogere temperatuur in het westen, lost de wolkenwaterval op in het niets.

 
 
Video wolkenwaterval
De wolkenwaterval is een bijzonder weerfenomeen waar je uren naar kunt kijken. De video die we hebben gemaakt duurt ongeveer een minuut.

 
   


Zand uit de woestijn.
Op de meeste dagen van het jaar is het weer op La Palma zonnig en stabiel, maar er zijn uitzonderingen.

Wanneer het hogedrukgebied boven de Azoren van plaats verandert, draait de wind op La Palma. Steekt de oostenwind op dan wordt er stof en zand vanuit de woestijn onze kant op geblazen.


De temperatuur kan stijgen tot wel 40 graden, de wind is droog en verschroeiend. Er worden voorzorgsmaatregelen genomen om het eiland te beschermen tegen bosbrand.
Ruimtefoto Saharazand Canarische eilanden
  Stof en zand wordt vanuit de Sahara naar La Palma geblazen.

Hoe groot is de kans op regen?
In de periode van juni tot oktober kan er in het oosten van La Palma nog wel eens een spontane drup regen vallen, maar blijft het in het westen droog.

Van oktober tot juni valt er op La Palma gemiddeld 550 liter water per vierkante meter. Wanneer het op La Palma regent dan regent het maar zelden één dag, bijna altijd volgen er nog twee tot vier regendagen. Met een gemiddelde van tien tot vijftien regendagen komt dat neer op drie tot vier korte regenperiodes per jaar. Kortom, de kans om tijdens je vakantie een regenweek te treffen is relatief klein, maar zeker niet uitgesloten.

Rekensom: de periode oktober tot mei telt ongeveer 210 dagen. Wanneer het in deze periode 15 dagen regent dan is de kans dat je een vakantie met regen treft ongeveer 7 procent.

De altocumulus lenticularis wordt ook wel lenswolk of een Ufo-wolk genoemd
Wind uit het zuiden en zuidwesten.
De kans dat het gaat regenen aan de oostkant van het eiland is groot wanneer de wind uit het zuiden of zuidwesten komt.

Bijna altijd is er een UFO-wolk of lensvormige bewolking, oftewel de altocumulus lenticularis, zichtbaar voordat het begint te regenen. 

Wanneer je deze lenswolk ziet weet je bijna zeker dat het gaat regenen
  Wanneer je deze UFO-wolk ziet weet je bijna zeker dat het gaat regenen.
Wolken boven het Dal van Aridane
Waar schijnt de zon als het een keer in het westen regent?
Wanneer de wind uit het westen komt is de kans groot dat het gaat regenen aan de westkant van het eiland. Bijna altijd volgt daarna ook de regen in het oosten van La Palma.


Wanneer het regent in het westen is de kans groot dat de zon schijnt in het noordoosten van La Palma. Daal vanaf Barlovento af naar de zwembekken La Fajana om daar te kunnen genieten van het zonnige weer. 

 
Op La Palma schijnt altijd wel ergens de zon!
   

Het weer op La Palma van januari tot december

Januari
Aangename maand met de perfecte weersomstandigheden voor een afwisselende wandelvakantie. Het eiland is groen en de kans op een blauwe hemel is groot. Januari telt gemiddeld drie regendagen, de temperatuur ligt rond de 20 graden.

Februari
De natuur is in lentestemming. Begin februari staan de amandelbomen in bloei, gevolgd door allerlei verschillende bloemen. Vanaf half februari tot begin april is het eiland op zijn mooist. Met gemiddeld vier regendagen kun je wel eens pech hebben maar de kans op geluk is vele malen groter.
De gemiddelde temperatuur op La Palma is 20 graden.

Maart
De natuur op La Palma is op zijn mooist. De gemiddelde temperatuur is 21 graden en met een gemiddelde van slechts drie regendagen is de kans op goed wandelweer groot.

April
Het eiland is nog prachtig en overal staan de bloemen nog in bloei.
April telt gemiddeld twee regendagen per jaar. De gemiddelde temperatuur op La Palma ligt in deze maand rond de 22 graden.

Mei
Mei is op La Palma een overgangsmaand van de lente naar de zomer. Regen is in de maand mei een zeldzaamheid, maar het kan daarentegen in de middag wel wat vaker bewolkt zijn. De gemiddelde temperatuur is 23 graden.

Juni
Heerlijke rustige maand waarin het maar zelden regent. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 24 graden.


Juli
De zomer is nu echt begonnen op La Palma. De kans op zonovergoten dagen is groot. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 26 graden.


Augustus
De zomermaand op La Palma. Terwijl in het zuiden van Europa de temperatuur kan stijgen tot boven de 30 graden ligt de gemiddelde temperatuur op La Palma rond de 27 graden. Ook in de warmste maand van het jaar kan er nog altijd worden gewandeld.

September
Voor wie naar La Palma komt voor stabiel en zonnig weer is de maand september ideaal. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden.


Oktober
La Palma is nog lekker aan het nazomeren. De kans op zon is groot en de temperatuur van de oceaan nog altijd zeer aangenaam. Er bestaat een kans dat de eerste regenbui het eiland bereikt. Meestal blijft het bij wat schuchtere spatten en klaart het daarna weer snel op.

November
De wandelaars en rustzoekers weten La Palma weer te vinden om te genieten van het zachte klimaat en de mogelijkheden om te wandelen op het eiland. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 24 graden. De maand november telt gemiddeld drie regendagen.

December
De eerste regen van november heeft het eiland groen gekleurd. De gemiddelde temperatuur is 22 graden. De kans op regen is aanwezig, maar klein met gemiddeld slechts drie regendagen per jaar.

   
La Palma en de kleuren van Van Gogh De kleuren van een Van Gogh
Tijdens een bezoek aan Nederland met grijs en donker weer begon ik na enkele dagen nachts te dromen over een kleurrijk eiland. De hemel was er diep blauw en de berghellingen frisgroen, langs het wandelpad bloeiden rode, witte, gele en paarse bloemen.


De kleuren van het eiland hadden dezelfde diepte en intensiteit als die op een schilderij van Van Gogh. Pas later realiseerde ik me dat ik had gedroomd over La Palma. 
La Palma en de kleuren van een Van Gogh  
 

La Palma Oceaanzicht

Calle Taburiente 6
38750 El Paso, La Palma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
La Palma
La Palma Vakantiehuizen
Stel een vraag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desktop version