De vermoeidheid begint toe te slaan. Het Dal van Aridane is zwart van de as van de spuwende vulkaan.

Nadat we gisteren alles rond ons huis dat onder een zwarte laag as verborgen bleef weer enigszins zichtbaar hadden gemaakt, konden we deze ochtend opnieuw beginnen. Een half uur later lag er een nieuw laagje as over het schoon geveegde stoepje.

Foto: Siepko

Het sneeuwt vulkaanas
Vulkaanas valt als sneeuw uit de hemel. Het is de enige overeenkomst met witte sneeuw. Vulkaanas nestelt zich in je haren, je schoenen, je kleren en als je niet regelmatig een douche neemt tussen de lakens en op je kussen.

Van het vegen van vulkaanas rond huis is niet vermoeiend, het is eerder een ontspannen fysieke activiteit waarbij ik me realiseert hoe groot het geluk is dat ik mijn eigen stoep kan vegen. Tegelijkertijd is het onmogelijk om me gelukkig te voelen terwijl er op slechts 4 kilometer afstand een groot aantal eilandbewoners dakloos zijn geworden met als enige bezit een koffer met kleren en een tandenborstel. De teller staat inmiddels op meer dan 180 woonhuizen die zijn verzwolgen door de vulkaan.

Foto: Siepko

Moe van de vulkaan
We beginnen moe te worden van de vulkaan die op de achtergrond maar blijft blazen. Het is de spanning die bezit van ons neemt met iedere meter die de vulkaanrivier verder uitdijt en groeit.

We zien op satellietbeelden dat de lavastroom centimeter na centimeter dichter bij de huizen van vrienden komt. Een nieuwe tong heeft onder de vulkaan Rajada voor groot leed gezorgd. Ook hier zijn een aantal bewoners dakloos geworden.

Foto: Siepko

Ingetogen stilte
Iedereen die deze ochtend zijn eigen stoep rond zijn huis heeft geveegd voelt zich een bevoorrecht mens. Zelfs de meer dan 6000 bewoners die zijn geëvacueerd zullen het ongemak dragen en in spanning hun lot afwachten. Er wordt niet geklaagd, er is eerder een ingetogen stilte, een zwaarmoedig medeleven met al die eilandbewoners die hun huis zijn verloren.

Hulp!

Ik ben er van overtuigd dat jouw donatie morgen nog terecht gaat komen waar het echt nodig is. Hulp is hard nodig!

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

 

Alle informatie vulkaanuitbarsting 2021