´  Marjan, de vulkaan is stil.’ het waren de eerste woorden toen ik wakker werd deze ochtend.

Het gebrul, het blazen, de knallen, de enorme kracht die deuren en ramen doen trillen, het was verdwenen. Er kwam zelfs geen rook uit de vulkaan.

Het dak van een huis kan onder het gewicht van vulkaanas instorten.

Stilte voor de storm
Was de vulkaan tot rust gekomen, of was de stilte een aankondiging voor de storm die ons nog te wachten staat?

Het Dal van Aridane kwam tot rust. Op de daken zag ik de eilandbewoners as vegen. De as van de vulkaan is loodzwaar, een huis zou er onder kunnen bezwijken.

Palmero in de bananenplantage om zijn oogst te redden.

De lavarivier is vannacht verder in de richting van de oceaan gestroomd. Wanneer lava in zee stroomt ontstaan er heftige explosies en komen en giftige stoffen vrij. De bevolking van Tazacorte wordt gevraagd om ramen en deuren te sluiten en om binnen te blijven.

Telefoontje
Deze middag kreeg ik een telefoontje van Rob. Hij had het bericht ontvangen dat hij nog een keer naar zijn huis mocht om huisraad er uit te halen. De 15 meter hoge lavarivier is tot op 30 meter afstand van zijn huis gekomen.

Snel ben ik naar Laguna gereden om hem te helpen, aangekomen bij het tankstation van de Disa lieten agenten ons niet door. Te gevaarlijk, en terecht! Wanneer een slapende vulkaan opnieuw actief wordt, bestaat de kans op een explosie waarbij lava tot 2 1/2 kilometer ver in de omtrek wordt geslingerd.

Dieren worden in veiligheid gebracht, de solidariteit op het eiland is groot.

Twee opties
Thuis hebben we een Belgisch biertje gedronken. Rob leeft met in zijn hoofd twee scenarios. Het huis, zijn thuis blijft bespaard of hij zal ergens anders op het eiland een nieuwe start moeten maken.

Solidariteit zonder grenzen
De liefde en solidariteit van de Palmeros kent geen grenzen. Met pick-ups en kleine vrachtauto’s voor het vervoeren van bananen hadden stoere, sterke mannen al een aantal keren klaar gestaan om Rob te helpen om spullen uit zijn huis te halen. In een huis in Tijarafe heeft hij met zijn gezin een fijn huis gevonden om tot half oktober te kunnen blijven.

Rob en Sanne zijn nog jong, veerkrachtig, energiek, gezond en creatief. Wat er ook gebeurt, ze gaan het redden met elkaar.

Opvang
De opvang en hulp is in de gemeente El Paso en Los Llanos is extreem goed geregeld met een bataljon aan vrijwilligers. Er is op dit moment vooral behoefte aan geld om de eerste levensbenodigdheden te kunnen bekostigen.

En terwijl we een glas Leffe dronken om de spanning voor even te verdoven, begon de vulkaan weer te blazen, een donkere rookwolk komt uit zijn mond. We keken elkaar aan en vreesden dat scenario 2 wel eens realiteit zou kunnen worden.

Donaties zijn meer dan welkom!

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

 

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA

Laatse update vulkaaneruptie La Palma 2021