El Paso

Wanneer je vanuit het oosten van La Palma gekomen de tunnel van het weer uitrijdt,  ben je aangekomen in de gemeente El Paso. Het landschap opent zich met zicht op de Atlantische Oceaan, de toppen van de Caldera de Taburiente en de vulkanen. (Zie foto boven)

De weg slingert langs het bezoekerscentrum van het nationale park en gaat dwars door de dorpskern van El Paso. De meeste bezoekers maken alleen een stop voor het stoplicht of de supermarkt en rijden daarna door. Een gemiste kans, El Paso heeft veel te bieden.

Fotogeniek El Paso

Om het fotogenieke El Paso te ontdekken, loop je bij het gemeentehuis het straatje Calle Manuel Taño naar boven. Op nummer 4 bevindt zich het zijdemuseum Las Hilanderas. Het is het enige museum in Europa waar nog met de hand zijde wordt gesponnen. 

Honderd meter verderop, ben je aangekomen in het hart van El Paso. Op het pleintje naast de kerk bevindt zich Tapas en Trekking, een aangenaam terras om op je gemak voor even deel uit te maken van het dorpse leven. 

Pasenses, de bewoners van El Paso

Vervolg de reis bergop. Zonder dat we er erg in hebben, begeven we ons op het met asfalt bedekte koningspad in de richting van Santa Cruz. Links en rechts van deze oude binnenweg staan karakteristieke Canarische huizen.

De meeste Pasenses, zoals de bewoners van El Paso worden genoemd, zijn keuterboertjes. Vooral de oudjes oogsten nog altijd alles wat de natuur ze geeft, zoals amandelen, kastanjes, vijgen, cactusvijgen, walnoten en moerbeien.

Breed inzetbaar

Het ontbreken van een echte winter maakt het mogelijk om drie keer per jaar aardappels te oogsten. Er worden druiven verbouwd voor wijn en groentes voor in de soep.

Naast het werken op het eigen land zijn de meeste Pasenses flexibel en breed inzetbaar.

Het sobere bestaan wordt aangevuld met inkomsten die verdiend worden in de bananenplantages en in de bouw.

Virgen del Pino

Na een half uur bergop wandelen wordt het kerkje Virgen del Pino te bereikt. Het kerkje is gebouwd ter ere van Maria waarvan haar beeltenis verscheen toen twee houthakkers de oude pijnboom wilden omhakken.

De leeftijd van de oudste Canarische pijnboom van de wereld wordt geschat op 800 jaar. Een keer in de drie jaar start vanaf het kerkje  een processie.  Een stoet met meer dan 25.000 mensen volgt de Virgen del Pino over het inmiddels geasfalteerde koningspad naar het hart van het dorp.

Centraal op La Palma

Het over een groot gebied uitgestrekte dorp El Paso is vanwege zijn centrale ligging en het groot aantal karakteristieke oude Canarische landhuisjes ideaal om te verblijven. Het klimaat in het gebied onder het dorp dat El Paso-Abajo wordt genoemd is daarvoor het meest geschikt. Op de foto rechts: vakantiehuis Gamez.

Op alle dagen van het jaar en onder praktisch alle weersomstandigheden kan er in El Paso worden gewandeld. In de reisgids La Palma heb ik meerdere wandelingen in El Paso beschreven.

Toegangspoort tot La Palma

El Paso is de grootste gemeente op La Palma en telt ongeveer 7500 inwoners. Het is de enige gemeente op het eiland dat niet grenst aan de oceaan. Tot het grondgebied van El Paso behoort het Nationale park Caldera de Taburiente en de vulkanen van de Cumbre Nueva en Vieja.

El Paso is de toegangspoort tot een groot aantal interessante wandelingen. Vanwege de centrale ligging op La Palma is het een ideale locatie om het eiland te verkennen.

Externe link: Hola El Paso

Kaartje Wikipedia