Spielberg had het niet sensationeler kunnen filmen. De beelden van de lavarivier die alles doet verdwijnen dat het op zijn pad tegenkomt zijn schokkend en aangrijpend. Er is niemand die het hongerige monster in zijn trage reis naar de oceaan kan stoppen. We kunnen alleen maar machteloos toekijken.

De vulkaan op 4 kilometer van ons huis blijft onophoudelijk brullen. De gasexplosies doen de ramen in de vensters trillen. We bereiden ons voor op een langere periode van onrust.De Teneguia vulkaan van 1971 kwam na 26 dagen tot rust. De San Juan in 1949 gaf zich pas na 49 dagen gewonnen.

Restaurant Alta Mira
De alles vernietigende lavarivier heeft zijn weg naar de oceaan vertraagd. Centimeter na centimeter kruipt de enorme hoeveelheid lava tergend langzaam over de straat van Todoque. Het restaurant Alta Mira is voor altijd verdwenen, opgeslokt in de meer dan 1000 graden hete lava.

Harde realiteit
In het rijtje met namen van bekenden, vrienden en kennissen die hun huis hebben verloren kan ik nu ook de namen plaatsen van Karel, Marja, Pedro, Pilar en Andrea. Het zijn slechts een vijftal namen van de honderden eilandbewoners die hun thuis hebben moeten achterlaten. Was het maar een film van Spielberg, dan zaten we nu met elkaar aan een goed gedekte tafel om van het leven te genieten. De harde realiteit is anders en pijnlijk.

Bulldozer als enige wapen
Het natuurgeweld rond het dorpje Todoque lijkt niet te stoppen. Het enige wapen waarmee we tegen verdere vernietiging strijden is een bulldozer die een sleuf probeert de graven om de lavarivier te kanaliseren in de richting van een kloof. De strijd lijkt al bij voorbaat verloren.

La Palma suerte
In Puerto Naos is de boulevard zwart van de as. Mark van de Beach Bar wenst La Palma suerte en love! In augustus zaten na lange afwezigheid van gasten zijn terras eindelijk weer een keer vol. Mark heeft zijn terras opnieuw gesloten, het terras boenen heeft geen enkele nut.

Voorbij de kloof van Tazacorte en aan de andere kant van de berg is er niets te merken van de tragedie rond het dorpje Todoque. En zelfs in het Dal van Aridane gaat het leven verder.

 

De druiven worden geoogst
Tijdens het rondje wandelen in El Paso zag ik twee oudjes in alle rust de druiven oogsten, met op de achtergrond de rokende vulkaan.

Ook vanavond moet onze Leon er weer uit en maken we, net als gisteren, een wandeling in de buurt van ons huis. Op een heuveltop kijken we ademloos en met ongeloof naar de vulkaan.

Overzicht Vulkaaneruptie La Palma 2021