Laatste update: 8.10.2021

Kunnen we op dit moment op vakantie naar La Palma?
Een bezoek aan La Palma is mogelijk maar:

Buitenlandse zaken geeft op dit moment een negatief reisadvies voor La Palma. Vanwege het negatieve reisadvies ben je mogelijk niet verzekerd. Ik raad je aan om bij de verzekering te informeren wat er wel en wat er niet gedekt is.

De directe omgeving van Todoque is niet toegankelijk. In het Dal van Aridane kun je overlast ervaren van het geluid van de vulkaan, vulkaanas en trillingen.  De kwaliteit van de lucht is afhankelijk van de windrichting redelijk goed tot slecht.

In alle andere gebieden gaat het leven gewoon verder. Afhankelijk van de richting van de wind zou je enige overlast kunnen hebben van de as van de vulkaan.

Het getroffen gebied door de vulkaan is met oranje aangegeven.

Ik heb mijn vakantie over vier weken geboekt, wat moet ik doen?
Transavia heeft zijn vluchten gecanceld tot half december, Tui voor de komende weken. Het is moeilijk om te voorspellen hoe de situatie er over vier weken uitziet.

Het zou jammer zijn om je vakantie nu al te annuleren terwijl je misschien straks toch, buiten het gebied rond Todoque, kunt gaan genieten van je vakantie.

De kans dat je straks op vakantie kunt gaan naar het gebied rond Todoque is uitgesloten. Ik verwacht dat het nog wel enkele maanden kan duren voordat ook Puerto Naos weer toegankelijk zal zijn.

Wordt er op La Palma gevlogen?
Tui heeft voor de komende weken de vluchten naar La Palma geannuleerd. Transavia heeft de vluchten gecanceld tot half december. Het vliegveld is afhankelijk van de windrichting geopend of gesloten. Wil je naar La Palma komen dan is op dit moment de beste optie: vliegen naar Tenerife-zuid en daar met de boot van Fred Olsen door naar La Palma. Meer informatie: Vliegen naar La Palma

Wat vinden de eilandbewoners van toeristen op dit moment?
Veel mensen op La Palma leven van het toerisme en zijn blij als je komt. Een groot aantal eilandbewoners verloren hun huis waarvoor we respect vragen.  Gelukkig is er niemand gewond en er zijn geen slachtoffers.

Wat merk ik van de vulkaaneruptie op La Palma?
Het geluid van de vulkaan is in het Dal van Aridane hier duidelijk te horen en goed te zien. Alleen het gebied rond Todoque is niet toegankelijk.

Buiten het Dal van Aridane is aan de hemel de rookpluim van de vulkaan te zien en is de impact van de vulkaaneruptie gering. Er kan op bepaalde dagen as uit de hemel komen

Is het gevaarlijk om La Palma tijdens de vulkaaneruptie te bezoeken?
Behalve in het gebied rond het dorp Todoque is er geen gevaar. Mensen met luchtweg aandoeningen raad ik aan om niet te verblijven op La Palma.

Is het vliegveld open?
Via de link aeropuertos.net/aeropuerto-de-la-palma-llegadas-de-vuelos/ kun je bekijken of er vandaag vliegtuigen op La Palma landen. Het vliegveld is af en toe gesloten.

Hoe lang gaat deze vulkaaneruptie duren?
Niemand weet wanneer de vulkaan tot stilstand zal komen. De gemiddelde tijdsduur van een vulkaan op La Palma in eruptie is 55 dagen.

Hoe gaat het met ons?
We wonen op een afstand van 4 kilometer vanaf de vulkaan. Ons huis bevindt zich niet in de loop van de lavarivier die huizen en gebouwen verwoest. Toch is de situatie gespannen en onzeker. Niemand weet of deze vulkaan op een andere locatie op de Cumbre Vieja nog een scheur of vulkaanmond zal openen. We zijn geëmotioneerd en leven mee met vrienden, kennissen en alle eilandbewoners die hun huis dreigen te verliezen of al hebben verloren.

Kan ik geld doneren?
De eilandregering van La Palma, gemeente Los Llanos en El Paso hebben een rekening geopend om geld te doneren voor de eerste hulp aan alle getroffen eilandbewoners door de vulkaaneruptie.

Het speciale banknummer voor hulp aan de getroffen eilandbewoners is van de gemeente El Paso, die ik ken als betrouwbaar en uitermate sociaal. Heel veel dank voor je steun namens alle getroffen eilandbewoners op La Palma!

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

 

Meer informatie: La Palma vulkaanuitbarsting 2021