Het noorden van La Palma

 

Ronddolend door het noorden van La Palma zul je direct begrijpen waarom dit deel van het eiland  ons hart heeft gestolen. De beste manier om de ruige en grillige schoonheid van het noorden te ervaren doe je te voet. Een fysieke uitdaging over bergpaden door diepe kloven en dorpjes langs een wonderschone rotskust.
Behalve het inwonersaantal lijkt er in het noorden niet veel veranderd te zijn. Vele noordelingen emigreerden in de jaren vijftig naar Zuid-Amerika in de hoop op een beter leven. Ze wonen daar nog steeds of zijn inmiddels van ouderdom gestorven. Slechts een enkeling is teruggekeerd. Gingen er in Franceses nog niet eens zo heel lang geleden 300 kinderen naar school, nu zijn dat er nog maar 8.

Voor wandelaars is het noorden het walhalla. De kustwandeling de GR-130 van Barlovento naar Santo Domingo gaat door diepe kloven en authentieke dorpen en zal een onvergetelijke indruk achterlaten. De totale afstand van deze wandeling is 29 kilometer, waarbij 1800 meter wordt gestegen en 2000 meter gedaald.
Om ook de wandelaars met minder tijd kennis te laten maken met deze intensieve kustwandeling beschrijf ik in de reisgids de wandeling van Barlovento naar Santo Domingo in drie verschillende delen. Met name het gedeelte van Gallegos naar Franceses is eenvoudig te organiseren. De korte afdaling tijdens deze wandeling naar het oude haventje van Gallegos is een belevenis.

Het wandelpad Gr-130

Het gemarkeerde wandelpad Gr-130 tussen Franceses en El Tablado.

Verlaten huis in het noorden van La Palma

Verlaten huis in het noorden van La Palma.
Steile rotskust, diepe kloven en bergen in het noorden van La Palma
Indrukwekkend landschap van diepe kloven en hoge bergen.
Uitzichtpunt tussen Tablado en Franceses
Uitzichtpunt in de kloof Barranco de los Hombres.
Het noorden van La Palma
Rivierbedding door de kloof Los Hombres.
Echium pininana, endemische plant op La Palma
Echium Pininana is een uiterst zeldzame, met uitsterven bedreigde plant die alleen maar voorkomt in het noordoosten van La Palma. De enige plek op het eiland waar ik deze plant heb gezien is in het laurierbos boven het dorpje Barlovento. Wie deze zeldzame plant in de natuur wil gaan bekijken moet daarvoor naar La Palma. In de La Palma reisgids staat een serene natuurwandeling beschreven waarbij langs het wandelpad, op het einde van de wandeling, enkele planten staan. Echium pininana kan een hoogte van 4 meter kan bereiken.
Endemische vegetatie op La Palma
De diversiteit aan endemische planten is in het noorden van La Palma groot (Aeonium palmense)
Het dorp El Tablado in het noorden van La Palma
Het dorpje El Tablado. Meer informatie...

Wandelen in het noorden van La Palma over de Gr-130

Wandelen in het noorden van La Palma is een fysieke uitdaging.
 La Palma met Oceaanzicht Noorden van La Palma
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desktop version