Het kerkje van Todoque staat nog altijd op zijn fundamenten. Na de brute verwoesting van restaurant Alta Mira lijkt de lavarivier tot stilstand te zijn gekomen op het verkeersplein van het dorp.

Een afsplitsing van de lavastroom krult zich om de vulkaan Rajada en zoekt naar een nieuwe weg richting de oceaan.

Foto: Eltime

Oorverdovende geknal
Na een helse nacht waarbij de vulkaan met oorverdovende geknal magma tot 400 meter hoogte de lucht in wierp, daalde er over het dal van Aridane een zwarte asregen. Een zwarte wolk verduistert de zon.

Champagne
Een vulkanoloog vergeleek de vulkaan met een fles champagne. Schud voor het openen even de fles en de kruk knalt met groot geweld door de lucht, gevolgd door schuimend champagne waarna de hoeveelheid champagne die de fles verlaat langzaam afneemt.

Nog altijd blaast de vulkaan lucht en magma de lucht in maar minder agressief. Het geluid wordt meer en meer een vertrouwd geluid op de achtergrond.

Klik op het Google kaartje voor informatie over de vulkaanstroom.

Pakketje
Na de eerste opwindende dagen komt het Dal van Aridane tot rust. Het leven buiten het epicentrum wordt weer opgepakt. In de bouwput van El Paso wordt weer gewerkt, Carlos is in zijn timmerwerkplaats weer aan het werk en een grote vrachtauto uit Mazo stopte deze middag voor de deur om een klein pakketje af te leveren.

Solidariteit
De solidariteit is hartverwarmend en overweldigend. Eilandbewoners zetten zich in om de bewoners en dieren op te vangen. De eilandregering toont zich slagvaardig met de koop van 74 woningen waarin straks de bewoners zonder huis kunnen worden ondergebracht.

Uit de reacties die we ontvangen uit Nederland en België blijkt hoe sterk La Palma en zijn bewoners in de harten van zijn bezoekers is verankerd. Veel La Palma Lovers willen graag een financiele bijdrage leveren en vragen op welke manier ze dat kunnen doen. Ik hoop op deze vraag snel een goed en betrouwbaar antwoord te kunnen geven.

En terwijl ik dit nieuwsbericht schrijf, lees ik het aangrijpende bericht dat ook Heidy, Rudiger en zoontje Sem van restaurant Franchipani hun huis hebben verloren. Financiële ondersteuning is mogelijk via de volgende link: huis-kwijt-door-vulkaan-help-ons-heidy-en-gezin

Foto: Eltime

Siësta
Het leven is oneerlijk, terwijl eilandbewoners hun huis zijn kwijt geraakt, hadden we deze middag tijd voor een siësta. Het heeft me weer wat energie gegeven. Het is schone schijn, toen ik het pakje aannam van de pakketbezorger kwam ik er achter dat ik al de gehele middag rondloop met aan mijn voeten twee verschillende schoenen.

 

Actuele informatie over de vulkaaneruptie op La Palma