Vulkanen en zoutvelden

De wandeling van Los Canarios over de vulkanen van de zuidspits naar de zoutvelden hebben we als wandelgids vele malen gemaakt. Het blijft iedere keer opnieuw bijzonder om naar de top van de vulkaan Teneguia te klauteren en af te dalen langs een gestolde lavarivier naar de kust.

Ook in het zuiden is de wandelaar een bevoorrecht mens omdat de mooiste gebieden alleen te voet zijn te bereiken.

Het vulkanische zuiden

Kleine vulkaanroute

De kleine vulkaanroute is een onderhoudende wandeling om kennis te maken met het vulkanisme op La Palma. Na een stoffige wandeling door een getekend landschap kan een verfrissende duik worden gemaakt in de, naast de zoutvelden en de vuurtoren gelegen baai. De San Antonio is een krater met een museum. Na het betalen van 5 euro mag je een stukje over de rand van de vulkaan lopen en in het drukbezochte bezoekerscentrum een film bekijken.

In het zuiden van La Palma kan worden gewandeld over maagdelijk land dat tijdens de eruptie van de vulkaan Teneguia in 1971 is ontstaan.
Teneguia

Malvasia en amandelkoekjes

Malvasia en amandelkoekjes

Wijn kan volgens de Dikke van Dale nooit een bezienswaardigheid zijn. Voor de edelzoete wijn malvasia zou een uitzondering gemaakt kunnen worden. De wijn is te koop in de bodegas van Los Canarios. In Bar Parada serveren ze je met alle liefde een glaasje. Een gevoelswaardigheid zou ik zeggen, maar ook dit woord is niet opgenomen in het woordenboek van de Nederlandse taal.

De zoutvelden, Las Salinas

Zoutvelden

Terwijl de oceaan onrustig tegen de rotskust beukt, ligt het zilte water in prachtige kleuren in de zoutpannen vredig te verdampen totdat alleen het zout nog tastbaar is.

In de zomermaanden (het oogstseizoen voor zeezout) steken de kristalwitte zoutbergen scherp af tegen de pikzwarte lava.

Vanaf de zuid-spits is in de Atlantische Oceaan de lijn zichtbaar waar twee stromingen elkaar ontmoeten.
Atlantische Oceaan