La Palma en zijn bewoners

De bewoners van La Palma worden Palmeros genoemd. De meeste Palmeros zijn werkzaam in de landbouw. Palmeros spreken maar zelden een tweede taal en zullen niet snel de eerste stap zetten om contact met je te zoeken. Dit is niet uit desinteresse maar eerder uit een soort verlegenheid. Het spreken van een paar woorden Spaans doet wonderen om een Palmero helemaal voor je te winnen.

Zou je aan een Palmero vragen om de eilandbewoners te omschrijven dan krijg je het antwoord: hay de todo, oftewel, ze zijn allemaal verschillend.

palma kinderen
Palmeros kleden zich graag traditioneel tijdens feesten.

Wat zegt de psycholoog over Palmeros?

De Palmero is gevoelig, punctueel en heeft humor. Palmeros ontspannen graag met anderen en zijn dan helemaal gelukkig. Palmeros komen origineel uit de hoek, zijn melancholiek van aard met een lichte neiging tot overmatige angst voor ziektes.

Een Palmero is puur in het tonen van zijn gemoedstoestand en bovendien een slecht acteur, daardoor lukt het niet altijd om vriendelijk te reageren.

Oude mannen bij de kiosk in Los Llanos.
Oude mannen bij de kiosk in Los Llanos.

De eerste stap

Wanneer een Palmero eens een slechte dag heeft, kan hij dat onmogelijk verbloemen. Daarbij wordt overdreven vriendelijkheid als verdachtmakend gezien. Iemand die zo zijn best doet om vriendelijk te zijn, zou immers wel eens iets te verbergen kunnen hebben!

Een Palmero zet maar zelden de eerste stap om contact te maken met iemand die hij niet kent, maar staat altijd klaar en zet alles aan de kant wanneer hij ziet dat zijn hulp welkom is.

Jongeren op de Plaza de España.
Jongeren op de Plaza de España.
De Palmero is ongecompliceerd, behulpzaam, zachtaardig, houdt van grapjes en feestvieren.
La Palma bewoners
Rotsinscriptie van de oerbewoners van La Palma.

De oorspronkelijke bewoners

De oorspronkelijke bewoners van La Palma noemden hun eiland Benahoare. Hoe en wanneer de Benahoarieten naar het eiland zijn gekomen is onbekend.

De Benahoarieten konden niet schrijven, waardoor er weinig bekend is over hun geschiedenis. Wel hebben de oorspronkelijke bewoners rotsinscripties achtergelaten waarvan de betekenis niet met zekerheid is vastgesteld.

Het oeroude volk leeft alleen nog voort in de genen van de Palmeros.

De mis op zondag

De Palmero is rooms-katholiek maar de mis op zondag wordt slecht bezocht. Veel liever dan een bezoek aan de kerk gaat de Palmero op zondag met een zo groot mogelijk aantal familieleden naar een bodega. De kerk wordt nog wel bezocht om de kinderen te dopen, de communie, het huwelijk en voor de uitvaart.

Siësta

Tussen 14 uur en 17 uur staat het leven op La Palma vanwege de siësta even stil. De Palmeros eten tussen de middag een warme maaltijd en nemen daarna alle tijd om uit te buiken.

heilige communie
Op de foto tijdens de Heilige communie.

Tranquilo

De Palmero is tranquilo omdat hij ervan uitgaat dat er mañana (morgen) weer een dag is. Tijd is een rekbaar begrip waar ik in het begin aan moest wennen maar waarvan ik nu de voordelen zie.

Ouders kwamen soms twee uur later dan afgesproken hun kind weer ophalen waardoor mijn hele programma in de war liep. Tegenwoordig heb ik geen programma meer om af te werken, want morgen is er weer een dag.

De patio van Don Manuel in Santa Cruz de La Palma
De koningin van het carnaval
De koningin van het carnaval

Communiceren met een Palmero

De Palmero spreekt maar zelden een buitenlandse taal. Toch is het mogelijk om tijdens de vakantie een klein aantal Palmeros te treffen die trots hun Duitse woordenschat met je wil delen.

Voor de meeste buitenlanders die het Spaans niet machtig zijn, is met handen en voeten communiceren de enige mogelijkheid.

Door zelf de eerste stap te nemen, zullen de meeste Palmeros snel over hun verlegenheid heen stappen.

Veel liever dan een bezoek aan de mis op zondag gaat de Palmero aardappels oogsten, jagen op konijntjes of wijn drinken in de bodega.
S.W.

Feesten op La Palma

Vooral de katholieke feesten, zoals het carnaval en de processies waarbij de Heilige Maria rond de kerk wordt gedragen, worden met hart en ziel gevierd.

De verlegen en gereserveerde Palmero ondergaat tijdens het feesten een gedaantewisseling waarbij hij verandert in een open persoon die de hele wereld lijkt te willen omarmen.

Kerstdagen

Oudejaarsavond en oud en nieuw op La Palma

El Paso, Virgen del Pino

Carnaval op La Palma, Los Indianos.

Palmeros en lekker eten
De Palmeros zijn echte bourgondiërs. Ze gaan bij voorkeur met zoveel mogelijk familieleden en vrienden uit eten. Op zondagmiddag zijn de echte Palmese restaurants afgeladen vol en aangenaam luidruchtig. De eilandbewoners bestelen bij voorkeur een tafel vol met gerechten.

Een echte Palmese maaltijd bestaat uit een voedzame soep gevolgd door vis of vlees, zoete in zout gekookte aardappeltjes, mojo verde en mojo rojo. De groene salade wordt alleen besteld op aanraden van de dokter. Het feestbanket wordt afgesloten met een mierzoet nagerecht.

Het aantal restaurant met een wat modernere keuken groeit.

Lees meer: Restaurants op La Palma

 

 

Ontdek La Palma

Caldera de Taburiente
Grootste erosiekrater ter wereld
De grootste erosiekrater ter wereld en bezienswaardigheid nummer 1.
Caldera de Taburiente
Cumbre Vieja vulkanen La Palma
Uniek vulkanisch landschap
De Cumbre Vieja is een uniek vulkanisch landschap in ontwikkeling.
Cumbre Vieja
la palma westen bezienswaardigheden
Centraal, zonnig en levendig
In het levendige en zonnig gelegen Dal van Aridane vlieg je uit naar alle hoeken van het eiland.
Dal van Aridane
Hoogste top La Palma
De hoogste top
De hoogste top van La Isla Bonita (2426 meter) de Roque de los Muchachos is een spectaculair hoogtepunt en bezienswaardigheid.
Roque de los Muchachos
stranden La Palma
Het zonnige westen
De bezienswaardigheden van het zonnige westen zijn de gemoedelijke stranden en de eenvoudige restaurantjes bij zee.
Westkust
La Palma Noorden
Het ruige en authentieke La Palma
Een ruig en authentiek landschap met kleine dorpen op smalle stukken land tussen diepe kloven.
Het noorden
Bezienswaardigheid noordoosten laurierbos
Het laurierbos Los Tilos
Behalve het laurierbos Los Tilos valt er in het noordoosten veel te beleven.
Het noordoosten van het eiland
Love and peace La Palma noordoosten
Bloemenrijke streek
Bloemenrijke streek met een bijzondere aantrekkingskracht op idealisten en dromers.
Noordwesten
Santa cruz de la Palma
De koloniale hoofdstad
Flaneren door de koloniale hoofdstad.
Santa Cruz
Tijarafe Strandje
Zonnig en landelijk
Tijarafe is een landelijke en zonnige streek met relaxte bewoners. Ideale locatie voor een verblijf in een vakantiehuis.
Tijarafe
Het vulkanische zuiden
Het vulkanische zuiden
Wijn, zout, lava en vulkanen.
Vulkanen en zoutvelden
Zuidoosten La Palma
Het zuidoosten van La Palma
Het zuidoosten van La Palma, je rijdt er gedachtenloos aan voorbij. Dat is jammer, het zuidoosten heeft zijn eigen charme en sfeer.
Zuidoosten van La Palma
Casa Seaview
Casa Seaview doet zijn naam eer aan, het gerenoveerde huis op de zuidelijke punt van La Palma heeft zicht op de oceaan en drie Canarische eilanden.
Bekijk
Mar Azul
Voor wie op La Palma geen straaltje zon wil missen biedt het dakterras ongestoord zonnen en streeploos bruin. Penthouse Mar Azul, op en top vakantie.
Bekijk
Casa Principal
Het ruime en comfortabele Casa Principal is centraal gelegen in het zonnige westen van La Palma en beschikt over een overdekt zwembad.
Bekijk
Villa Soñada
Villa Soñada, een droomhuis met zwembad voor een romantische vakantie op La Palma. Er is tafelvoetbal en petanque om elkaar sportief uit te dagen.
Bekijk
Villa Universo
Ik zal niet beweren dat het universum klein is in vergelijking met deze luxe villa maar het maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van iets groots.
Bekijk
Villa Castellana
Casa Castellana is een compleet ingerichte Canarische woning met een zwembad in Tijarafe. Het huis is gelegen aan het wandelpad de Gr-130.
Bekijk
Villa Sol
Prachtige villa met zwembad op La Palma met de toepasselijke naam Sol. Tijarafe is de streek met de minste neerslag en de meeste kans op zon.
Bekijk
Villa Mar
Villa Mar is een ruime Canarische bungalow met zwembad in het zonnige westen en gelegen iets onder het dorpje La Punta in Tijarafe.
Bekijk
Vakantiehuis Charco Azul
Luister naar het ruizen van de golven, voel de warme adem van een zwoele zeebries en kijk uit over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
Vakantiehuis Las Tricias
Las Tricias is een van de mooiste streken op La Palma met drakenbloedbomen en pittoreske huizen. Dit spectaculair gelegen vakantiehuis zal je hart stelen.
Bekijk
Appartement Miriam
Vanaf het balkon van het appartement Miriam kijk je uit over de Atlantische Oceaan en hoor je het rustgevende geruis van de branding.
Bekijk
Villa Cameleon
Landelijk gelegen Canarische villa op La Palma met zwembad en heel veel extra`s. Prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
La Palma Rondreis
De individuele rondreis brengt je naar de toppen van vulkanen, mysterieuze laurierbossen, gezellige stadjes, boerendorpjes en verlaten stranden.
Bekijk
Appartement Maria
Marianela zal je bij aankomst op La Palma warm verwelkomen. Ze is met recht trots op haar goed verzorgde en compleet ingerichte huisje.
Bekijk
Vakantiehuis Alma
Natuurhuisje Alma is landelijk gelegen in het noordwesten van La Palma bij het dorpje Las Tricias, voor rustzoekers en natuurliefhebbers.
Bekijk
Vakantiehuis Brezal
Vakantiehuis Brezal, Las Tricias in het mooie noordwesten van La Palma. Trek na het ontbijt de wandelschoenen aan en ga vanuit Brezal direct aan de wandel.
Bekijk
Vakantiehuis Victoria
Centrale en landelijke ligging in het zonnige westen van La Palma. In de buurt van de stranden en het gemoedelijke stadje Los Llanos.
Bekijk
Vakantiehuis Bayana
Het vrijstaande vakantiehuis Bayana is gelegen aan zee in het zonnige westen van La Palma tussen Puerto Naos en Playa Charco Verde.
Bekijk
Vakantiehuis Gamez
Gamez is een luxe vakantiehuis met een privé zwembad. De centrale ligging op La Palma is ideaal om het eiland te gaan ontdekken.
Bekijk
Villa Orion
Villa Orion is een vrijstaande villa in het zonnige westen van La Palma. Vanuit je luie ligstoelen naast het privé-zwembad kijk je uit over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
Villa la Hoya
Villa la Hoya in een compleet en met zorg ingerichte, luxe vakantievilla met zwembad waar het je aan helemaal niets zult ontbreken.
Bekijk
Villa Babylon
Ruime en luxe villa Babylon op La Palma met zwembad en heel veel extra`s. Overweldigend uitzicht over de Atlantische Oceaan en privacy.
Bekijk
Villa Era
Deze ruime villa staat op een groot stuk land dat met niemand anders wordt gedeeld. Het zal je hier werkelijk aan niets ontbreken.
Bekijk
Vakantiehuis Palmeras
Vakantiehuis Palmeras is een compleet ingericht huisje met een heerlijke tuin. Onder de veranda zit je eerste rang met het beste zicht op de zon.
Bekijk
Villa Diamante
Villa Diamante met zwembad in het zonnige westen van La Palma. Groots en meeslepend wil ik leven, in deze villa kom je helemaal tot rust.
Bekijk
Villa Laguna
Centraal gelegen in het zonnige westen van La Palma in de buurt van de stranden, restaurants en het gemoedelijke stadje Los Llanos.
Bekijk
Vakantiehuis Picos
Vakantiehuis Picos is een met liefde gerenoveerde Canarische boerenwoning op La Palma, gelegen in de wildromantische omgeving van Tijarafe.
Bekijk
Vakantiehuis Yoya
Met hulp van enkele mannen uit de buurt is het familiehuis omgetoverd tot een comfortabele vakantiewoning met een heerlijke tuin.
Bekijk
Plattegrond La Palma

La Palma

La Palma wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd vanwege het stabiele klimaat en het aangename weer. Op La Isla Bonita schijnt altijd wel ergens de zon. Meer informatie weer en klimaat.

De bewoners worden Palmeros genoemd. Palmeros zijn bijna altijd rooms-katholiek maar bezoeken op zondag liever de bodega dan de mis. Meer informatie bewoners

Twee derde van het totale oppervlakte is beschermd natuurgebied. Om de top vanaf te kust te bereiken kom je door vijf verschillende vegetatiezones. Meer informatie natuurgebieden

Op La isla Bonita wonen ongeveer 90.000 inwoners en samen zijn ze verantwoordelijk voor een levendige eilandcultuur. Meer informatie cultuur

La Palma Vakantie

Bezoek de bezienswaardigheden en interessante plekken en geniet van het relaxte eilandleven. Lees meer over bezienswaardigheden

Ons favoriete restaurant bevindt zich aan de kust waar je kunt dineren met zicht over de Atlantische Oceaan. Meer informatie over restaurants

Het milde klimaat maakt het mogelijk om op praktisch alle dagen van het jaar buiten activiteiten te ondernemen zoals wandelen, mountainbiken, paardrijden  en duiken. Meer informatie over outdoor activiteiten

De kleur van de stranden is grijs met uitzondering van Playa Arenas Blancas waar met het blote oog ook witte zandkorrels te vinden zijn. Alles over de stranden

La Palma Informatie

Een gepassioneerde astronoom kijkt de gehele dag uit naar het moment dat de zon eindelijk achter de horizon verdwijnt en wordt pas echt enthousiast bij een wolkeloze hemel. Meer informatie over de sterrenhemel

Al meer dan vijftien jaar gaan we op pad om van het eiland te genieten. De beste ontdekkingen en tips hebben we in de 230 bladzijden dikke reisgids beschreven.  Alle informatie over de reisgids

De wegen zijn redelijk goed onderhouden en het verkeer is overzichtelijk. Het kan geen kwaad om voor vertrek de hellingproef nog even te oefenen. Informatie over autorijden

Laat je inspireren door het groene Canarische eiland, de schatten liggen voor het oprapen. Jut een lied, brei een gedicht en schiet een foto. Creatieve erupties zijn welkom op dit blog. Lees ook ons blog strandjutters