Weer klimaat La Palma

La Palma weer en klimaat

Het klimaat op La Palma is ideaal voor een actieve en een luie vakantie. Het weer aan de kust is zonnig en subtropisch. In het gebergte is de temperatuur lager en aangenaam voor het ondernemen van buitenactiviteiten.

Het weerbericht voor La Palma

Het gemiddelde weerbericht voor La Palma: in het noorden en noordoosten licht bewolkt. Winderig in het zuidoosten. Aangename temperaturen aan de kust. In het westen overwegend zonnig.

weer la palma oost en wetswolken ooste west la palmWolkenwaterval La palma

Eiland met duizenden microklimaatjes

Terwijl het kwik in de wintermaanden aan de kust rond de 20 graden schommelt, kan er sneeuw liggen op de hoogste top van het eiland. Per honderd meter hoogteverschil daalt de temperatuur met ongeveer een graad.

De combinatie van waar je op het eiland verblijft, de windrichting en de hoogte, bepalen het weer.

Tip! Neem wanneer je een dag op pad gaat om het eiland te verkennen kleding mee voor alle weertypes.

Hoe onstaat een wolkenwaterval?

De luchtstromingen boven de oceaan worden tijdens de reis over de Atlantische Oceaan geconfronteerd met het hoog uit de oceaan oprijzende eiland La Palma.

De passaatwolken worden in het noordoosten tegen de berghellingen van het eiland omhoog gestuwd (Foto A) waardoor dit deel van het eiland vaak bewolkt is. Het westen en zuidwesten van La Palma verschuilen zich achter de bergtoppen waardoor in deze streek bijna altijd de zon schijnt.

Het noorden en het zuiden van La Palma worden met elkaar verbonden door de Cumbre Nueva, een bergrug van ongeveer 1450 meter hoog en 9 kilometer lang.

Wanneer de passaatwolken een hoogte bereiken van meer dan 1450 meter, wordt de vochtige lucht over de Cumbre Vieja vanuit het oosten over de bergkam naar beneden gestuwd (Foto B).

Door het drukverschil, de lage re luchtvochtigheid en de hogere temperatuur in het westen, lost de wolkenwaterval op in het niets (Foto C). Een bijzonder natuurfenomeen!

Zand uit de woestijn

Het weer op La Palma is over het algemeen stabiel en zonnig, maar er zijn uitzonderingen.

Wanneer het hogedrukgebied boven de Azoren van plaats verandert, draait de wind op La Palma.

Woestijnzand wordt vanuit de woestijn onze kant op geblazen. De hemel kleurt grijs van het woestijnzand en de luchtvochtigheid daalt.

De temperatuur stijgt tot boven de 30 graden, de wind is droog en verschroeiend.

wind uit de woestijn

Hoe groot is de kans op regen?

In de periode van juni tot oktober blijft het droog in het westen van La Palma. In het oosten en noorden van het eiland kan wel eens een spontane drup regen vallen. Regen in de zomermaanden komt zelden voor.

Van oktober tot juni valt er per jaar op La Palma gemiddeld 550 liter water per vierkante meter. Wanneer het op La Palma regent dan regent het maar zelden één dag, bijna altijd volgen er nog twee tot vier regendagen.

Meer foto` s Ufo-wolken

lenswolk weer klimaat

Tien tot vijftien regendagen per jaar

Met een gemiddelde van tien tot vijftien regendagen komt dat neer op drie tot vier korte regenperiodes per jaar. Kortom, de kans om tijdens je vakantie een regenweek te treffen is relatief klein, maar niet uitgesloten.

Zie je aan de hemel een UFO-wolk of lensvormige bewolking oftewel de altocumulus lenticularis, dan is de kans groot dat het binnen enkele dagen gaat regenen.

Ufo-wolk La palma

De zon in Puerto Naos

Waar schijnt de zon op La Palma?

De meeste kans om tijdens de vakantie op La Palma de zon te zien is in het westen. Over het strand van Tazacorte wordt zelfs beweerd dat het de meeste zonuren van Europa heeft.

Wanneer de wind uit het westen komt, is de kans groot dat het gaat regenen aan de west en oostkant van het eiland. Wanneer het regent in het oosten en westen, dan schijnt de zon in het noordoosten van La Palma. Daal vanaf Barlovento in de richting van de kust en geniet bij de zwembekkens La Fajana van het zonnige weer.

Het weer op La Palma.

Wat is de gemiddelde temperatuur op La Palma?

De koudste maand van het jaar is februari met een gemiddelde temperatuur van 19 graden.

Langzaam stijgt de gemiddelde temperatuur naar 27 graden in augustus, de warmste maand van het jaar.

 

Hoe is het weer op La Palma in de maand…?

Januari
Maand met de perfecte weersomstandigheden voor een afwisselende wandelvakantie. Het eiland is groen en de kans op een blauwe hemel is groot. Januari telt gemiddeld drie regendagen, de temperatuur ligt rond de 20 graden.

Februari
Begin februari staan de amandelbomen in bloei, gevolgd door allerlei verschillende bloemen. Vanaf half februari tot begin april is het eiland op zijn mooist. Met gemiddeld vier regendagen kun je wel eens pech hebben maar de kans op geluk is vele malen groter. De gemiddelde temperatuur op La Palma is 20 graden.

Maart
De gemiddelde temperatuur is 21 graden, met een gemiddelde van slechts drie regendagen. De natuur op La Palma is op zijn mooist.

April
De gemiddelde temperatuur op La Palma ligt in deze maand rond de 22 graden. Het eiland is nog prachtig en overal staan de bloemen nog in bloei. April telt gemiddeld twee regendagen per jaar.

Mei
Mei is op La Palma een overgangsmaand van de lente naar de zomer. Regen is in de maand mei een zeldzaamheid, maar het kan daarentegen in de middag wel wat vaker bewolkt zijn. De gemiddelde temperatuur is 23 graden.

Juni
Heerlijke rustige maand waarin het maar zelden regent. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 24 graden.

Juli
De zomer is nu echt begonnen op La Palma. De kans op zonovergoten dagen is groot. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 26 graden.

Augustus
De zomermaand op La Palma. Terwijl in het zuiden van Europa de temperatuur kan stijgen tot boven de 30 graden ligt de gemiddelde temperatuur op La Palma rond de 27 graden. Ook in de warmste maand van het jaar kan er nog altijd worden gewandeld.

September
Voor wie naar La Palma komt voor stabiel en zonnig weer is de maand september ideaal. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden.

Oktober
La Palma is nog lekker aan het nazomeren. De kans op zon is groot en de temperatuur van de oceaan nog altijd zeer aangenaam. Er bestaat een kans dat de eerste regenbui het eiland bereikt. Meestal blijft het bij wat schuchtere spatten en klaart het daarna weer snel op.

November
De wandelaars en rustzoekers weten La Palma weer te vinden om te genieten van het zachte klimaat en de mogelijkheden om te wandelen op het eiland. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 24 graden. De maand november telt gemiddeld drie regendagen.

December
De eerste regen van november heeft het eiland groen gekleurd. De gemiddelde temperatuur is 22 graden. De kans op regen is aanwezig, maar klein met gemiddeld slechts drie regendagen per jaar.

Verblijf in het zonnige westen

Het westen van La Palma is een gewilde locatie om de vakantie door te brengen vanwege het zonnige klimaat, de centrale ligging en de nabijheid van een gezellig stadje, wandelpaden en stranden.

De vakantiehuizen van Oceaanzicht bevinden zich in het westen van La Palma.

Kijk voor een overzicht op Vakantiehuizen La Palma

Vakantiehuizen in het westen van La Palma.

Hoe is het weer vandaag en morgen op La Palma?

Met de volgende links voorspel je zelf het weer voor de komende dagen.

Het weer aan de westkust van La Palma

Het weer aan de oostkant van La Palma

La Palma Meteo
Interactieve weerkaartjes met het actuele weer op La Palma.

Windy.com

Ontdek La Palma

Caldera de Taburiente
Grootste erosiekrater ter wereld
De grootste erosiekrater ter wereld en bezienswaardigheid nummer 1.
Caldera de Taburiente
Cumbre Vieja vulkanen La Palma
Uniek vulkanisch landschap
De Cumbre Vieja is een uniek vulkanisch landschap in ontwikkeling.
Cumbre Vieja
la palma westen bezienswaardigheden
Centraal, zonnig en levendig
In het levendige en zonnig gelegen Dal van Aridane vlieg je uit naar alle hoeken van het eiland.
Dal van Aridane
Hoogste top La Palma
De hoogste top
De hoogste top van La Isla Bonita (2426 meter) de Roque de los Muchachos is een spectaculair hoogtepunt en bezienswaardigheid.
Roque de los Muchachos
stranden La Palma
Het zonnige westen
De bezienswaardigheden van het zonnige westen zijn de gemoedelijke stranden en de eenvoudige restaurantjes bij zee.
Westkust
La Palma Noorden
Het ruige en authentieke La Palma
Een ruig en authentiek landschap met kleine dorpen op smalle stukken land tussen diepe kloven.
Het noorden
Bezienswaardigheid noordoosten laurierbos
Het laurierbos Los Tilos
Behalve het laurierbos Los Tilos valt er in het noordoosten veel te beleven.
Het noordoosten van het eiland
Love and peace La Palma noordoosten
Bloemenrijke streek
Bloemenrijke streek met een bijzondere aantrekkingskracht op idealisten en dromers.
Noordwesten
Santa cruz de la Palma
De koloniale hoofdstad
Flaneren door de koloniale hoofdstad.
Santa Cruz
Tijarafe Strandje
Zonnig en landelijk
Tijarafe is een landelijke en zonnige streek met relaxte bewoners. Ideale locatie voor een verblijf in een vakantiehuis.
Tijarafe
Het vulkanische zuiden
Het vulkanische zuiden
Wijn, zout, lava en vulkanen.
Vulkanen en zoutvelden
Zuidoosten La Palma
Het zuidoosten van La Palma
Het zuidoosten van La Palma, je rijdt er gedachtenloos aan voorbij. Dat is jammer, het zuidoosten heeft zijn eigen charme en sfeer.
Zuidoosten van La Palma
Casa Seaview
Casa Seaview doet zijn naam eer aan, het gerenoveerde huis op de zuidelijke punt van La Palma heeft zicht op de oceaan en drie Canarische eilanden.
Bekijk
Mar Azul
Voor wie op La Palma geen straaltje zon wil missen biedt het dakterras ongestoord zonnen en streeploos bruin. Penthouse Mar Azul, op en top vakantie.
Bekijk
Casa Principal
Het ruime en comfortabele Casa Principal is centraal gelegen in het zonnige westen van La Palma en beschikt over een overdekt zwembad.
Bekijk
Villa Soñada
Villa Soñada, een droomhuis met zwembad voor een romantische vakantie op La Palma. Er is tafelvoetbal en petanque om elkaar sportief uit te dagen.
Bekijk
Villa Universo
Ik zal niet beweren dat het universum klein is in vergelijking met deze luxe villa maar het maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van iets groots.
Bekijk
Villa Castellana
Casa Castellana is een compleet ingerichte Canarische woning met een zwembad in Tijarafe. Het huis is gelegen aan het wandelpad de Gr-130.
Bekijk
Villa Sol
Prachtige villa met zwembad op La Palma met de toepasselijke naam Sol. Tijarafe is de streek met de minste neerslag en de meeste kans op zon.
Bekijk
Villa Mar
Villa Mar is een ruime Canarische bungalow met zwembad in het zonnige westen en gelegen iets onder het dorpje La Punta in Tijarafe.
Bekijk
Vakantiehuis Charco Azul
Luister naar het ruizen van de golven, voel de warme adem van een zwoele zeebries en kijk uit over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
Vakantiehuis Las Tricias
Las Tricias is een van de mooiste streken op La Palma met drakenbloedbomen en pittoreske huizen. Dit spectaculair gelegen vakantiehuis zal je hart stelen.
Bekijk
Appartement Miriam
Vanaf het balkon van het appartement Miriam kijk je uit over de Atlantische Oceaan en hoor je het rustgevende geruis van de branding.
Bekijk
Villa Cameleon
Landelijk gelegen Canarische villa op La Palma met zwembad en heel veel extra`s. Prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
La Palma Rondreis
De individuele rondreis brengt je naar de toppen van vulkanen, mysterieuze laurierbossen, gezellige stadjes, boerendorpjes en verlaten stranden.
Bekijk
Appartement Maria
Marianela zal je bij aankomst op La Palma warm verwelkomen. Ze is met recht trots op haar goed verzorgde en compleet ingerichte huisje.
Bekijk
Vakantiehuis Alma
Natuurhuisje Alma is landelijk gelegen in het noordwesten van La Palma bij het dorpje Las Tricias, voor rustzoekers en natuurliefhebbers.
Bekijk
Vakantiehuis Brezal
Vakantiehuis Brezal, Las Tricias in het mooie noordwesten van La Palma. Trek na het ontbijt de wandelschoenen aan en ga vanuit Brezal direct aan de wandel.
Bekijk
Vakantiehuis Victoria
Centrale en landelijke ligging in het zonnige westen van La Palma. In de buurt van de stranden en het gemoedelijke stadje Los Llanos.
Bekijk
Vakantiehuis Bayana
Het vrijstaande vakantiehuis Bayana is gelegen aan zee in het zonnige westen van La Palma tussen Puerto Naos en Playa Charco Verde.
Bekijk
Vakantiehuis Gamez
Gamez is een luxe vakantiehuis met een privé zwembad. De centrale ligging op La Palma is ideaal om het eiland te gaan ontdekken.
Bekijk
Villa Orion
Villa Orion is een vrijstaande villa in het zonnige westen van La Palma. Vanuit je luie ligstoelen naast het privé-zwembad kijk je uit over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
Villa la Hoya
Villa la Hoya in een compleet en met zorg ingerichte, luxe vakantievilla met zwembad waar het je aan helemaal niets zult ontbreken.
Bekijk
Villa Babylon
Ruime en luxe villa Babylon op La Palma met zwembad en heel veel extra`s. Overweldigend uitzicht over de Atlantische Oceaan en privacy.
Bekijk
Villa Era
Deze ruime villa staat op een groot stuk land dat met niemand anders wordt gedeeld. Het zal je hier werkelijk aan niets ontbreken.
Bekijk
Vakantiehuis Palmeras
Vakantiehuis Palmeras is een compleet ingericht huisje met een heerlijke tuin. Onder de veranda zit je eerste rang met het beste zicht op de zon.
Bekijk
Villa Diamante
Villa Diamante met zwembad in het zonnige westen van La Palma. Groots en meeslepend wil ik leven, in deze villa kom je helemaal tot rust.
Bekijk
Villa Laguna
Centraal gelegen in het zonnige westen van La Palma in de buurt van de stranden, restaurants en het gemoedelijke stadje Los Llanos.
Bekijk
Vakantiehuis Picos
Vakantiehuis Picos is een met liefde gerenoveerde Canarische boerenwoning op La Palma, gelegen in de wildromantische omgeving van Tijarafe.
Bekijk
Vakantiehuis Yoya
Met hulp van enkele mannen uit de buurt is het familiehuis omgetoverd tot een comfortabele vakantiewoning met een heerlijke tuin.
Bekijk
Plattegrond La Palma

La Palma

La Palma wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd vanwege het stabiele klimaat en het aangename weer. Op La Isla Bonita schijnt altijd wel ergens de zon. Meer informatie weer en klimaat.

De bewoners worden Palmeros genoemd. Palmeros zijn bijna altijd rooms-katholiek maar bezoeken op zondag liever de bodega dan de mis. Meer informatie bewoners

Twee derde van het totale oppervlakte is beschermd natuurgebied. Om de top vanaf te kust te bereiken kom je door vijf verschillende vegetatiezones. Meer informatie natuurgebieden

Op La isla Bonita wonen ongeveer 90.000 inwoners en samen zijn ze verantwoordelijk voor een levendige eilandcultuur. Meer informatie cultuur

La Palma Vakantie

Bezoek de bezienswaardigheden en interessante plekken en geniet van het relaxte eilandleven. Lees meer over bezienswaardigheden

Ons favoriete restaurant bevindt zich aan de kust waar je kunt dineren met zicht over de Atlantische Oceaan. Meer informatie over restaurants

Het milde klimaat maakt het mogelijk om op praktisch alle dagen van het jaar buiten activiteiten te ondernemen zoals wandelen, mountainbiken, paardrijden  en duiken. Meer informatie over outdoor activiteiten

De kleur van de stranden is grijs met uitzondering van Playa Arenas Blancas waar met het blote oog ook witte zandkorrels te vinden zijn. Alles over de stranden

La Palma Informatie

Een gepassioneerde astronoom kijkt de gehele dag uit naar het moment dat de zon eindelijk achter de horizon verdwijnt en wordt pas echt enthousiast bij een wolkeloze hemel. Meer informatie over de sterrenhemel

Al meer dan vijftien jaar gaan we op pad om van het eiland te genieten. De beste ontdekkingen en tips hebben we in de 230 bladzijden dikke reisgids beschreven.  Alle informatie over de reisgids

De wegen zijn redelijk goed onderhouden en het verkeer is overzichtelijk. Het kan geen kwaad om voor vertrek de hellingproef nog even te oefenen. Informatie over autorijden

Laat je inspireren door het groene Canarische eiland, de schatten liggen voor het oprapen. Jut een lied, brei een gedicht en schiet een foto. Creatieve erupties zijn welkom op dit blog. Lees ook ons blog strandjutters