Beschermde natuurgebieden

Op 6 november 2002 werd door de UNESCO het gehele eiland La Palma uitgeroepen tot Wereldbiosfeerreservaat. Tweederde van het totale oppervlakte op La Palma is beschermd natuurgebied.

De meeste natuurgebieden zijn alleen te voet toegankelijk. Om de verschillende gebieden te bezoeken biedt het eiland meer dan 1000 kilometer gemarkeerde wandelpaden. La Palma is een eiland voor natuurliefhebbers en rustzoekers

La Palma vanaf El Hierro
Het Canarische Eiland La Palma gezien vanaf buureiland El Hierro.
Cascada de Colores, de gekleurde waterval.

Het nationale park Caldera de Taburiente

Het nationale park Caldera de Tabriente is ontstaan door een groot aantal vulkaanerupties en enorme aardverschuivingen. De erosiekrater heeft een diameter van 8 kilometer. Door het hart van de krater stroomt een heldere beek.

De Cumbrecita en de kraterrand zijn met een auto gemakkelijk te bereiken. De tocht naar het hart van de Caldera kan uitsluitend te voet worden gemaakt.

Cumbre Vieja
De vulkaanroute over de bergkam van de Cumbre Vieja.

Het natuurgebied Cumbre Vieja

De Cumbre Vieja bestaat uit 120 vulkanen. De hoogste vulkaan Deseada is 1945 meter hoog. De 18 kilometer lange keten van vulkanen bevindt zich in het zuidelijke deel van La Palma tussen de Cumbre Nueva en de zuidpunt van het eiland.

Het wandelpad GR-131 gaat vanaf Refugio El Pilar over de Cumbre Vieja en eindigt in het dorpje Los Canarios.

Tweederde van het totale oppervlakte op La Palma is beschermd natuurgebied.
La Palma

Het natuurgebied Guelguén

Het natuurreservaat Guelguén bevindt zich in het noorden van La Palma. Op de steile hellingen en in diepe ravijnen groeien een groot aantal endemische planten.

Dwars door het gebied gaat het wandelpad de GR-130. Het uitzicht over de noordkust van La Palma is spectaculair.

Natuurgebied in noorden van La Palma.
Het wandelpad GR-130 gaat door het natuurgebied Guelguén.

Het laurierbos Los Tilos

De constante aanvoer van passaatwinden uit het noordoosten, die bij stijging naar een hoogte tussen 500 en 1200 meter veranderen in wolken, is de belangrijkste reden voor het bestaan van het vochtige laurierbos in dit deel van La Palma. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur stijgt hier maar zelden boven de 15 graden. Het noordoosten van La Palma is het natste gebied van de Canarische eilanden met een gemiddelde neerslag van duizend liter water per vierkante meter per jaar.

Het laurierbos op La Palma
Kloof in het laurierbos.

Costa de Hiscaguän

Hiscaguän is een bijna verticaal natuurgebied in het noordwesten van La Palma tussen Puntagorda en Santo Domingo. Door de ontoegankelijk van het gebied is de kustvegetatie goed geconserveerd. Via enkele kustpaden zijn kleine baaitjes te bereiken zoals Callejoncito en Lomada Grande.

Costa de Hiscaguan
Costa de Hiscaguan
Natuurgebied El Tablado
Natuurgebied El Tablado

Het beschermde landschap El Tablado

Het landschap van en rond het dorpje El Tablado in het noorden van La Palma heeft de status van beschermd landschap. Het gaat om een gebied waar de inwoners van het dorp Tablado in een natuurlijke omgeving wonen en leven.

Dolfijnen mariene reservaat
Dolfijnen voor de westkust van La Palma.

Reserva Marina Isla de La Palma

Het zeereservaat van La Palma in het zuiden van La Palma heeft een lengte van 15 kilometer en bereikt een diepte van 1000 meter. Het is verboden om in het zeereservaat te vissen en te duiken. Alleen activiteiten voor wetenschappelijke doeleinden zijn toegestaan.

Vanuit de haven van Tazacorte gaan dagelijks meerdere boten opzoek naar dolfijnen.

De hemel boven La Palma is uitgeroepen tot het eerste Starlight Reserve ter wereld.
La Palma sterren

De hemel boven La Palma

De hemel boven La Palma is samen met Hawaï de beste locatie van het noordelijk halfrond voor het observeren van de sterren. De atmosfeer is schoon en de turbulentie stabiel door de oceaan en de passaatwinden. La Palma is een paradijs voor astronomen om de nachtelijke hemel te bestuderen.

Een lokale wet beschermt de lucht van La Palma tegen licht- en luchtvervuiling.

Sterrenhemel La Palma
Sterrenhemel van La Palma. Foto Twan Bekker.

Natuurmonument Teneguia

Na enkele dagen met seismografische schokken opende de aarde zich in 1971 in het zuiden van La Palma en kondigde een donkere rookpluim een nieuwe vulkaanuitbarsting aan. Grote hoeveelheden as en lapilli bedekten het land, de kolkende lavarivier bereikte de oceaan en vergrootte het eiland met enkele honderden vierkante meters. De lavarivier is abrupt tot stilstand gekomen in een dreigend zwart gekleurd landschap, zwart in al zijn nuances met groene kleuraccenten, omlijst door het intense blauw van de oceaan en de lucht.

Teneguia vulkaan
Teneguia, jongste vulkaan van de Canarische Eilanden.

Ontdek La Palma

Caldera de Taburiente
Grootste erosiekrater ter wereld
De grootste erosiekrater ter wereld en bezienswaardigheid nummer 1.
Caldera de Taburiente
Cumbre Vieja vulkanen La Palma
Uniek vulkanisch landschap
De Cumbre Vieja is een uniek vulkanisch landschap in ontwikkeling.
Cumbre Vieja
la palma westen bezienswaardigheden
Centraal, zonnig en levendig
In het levendige en zonnig gelegen Dal van Aridane vlieg je uit naar alle hoeken van het eiland.
Dal van Aridane
Hoogste top La Palma
De hoogste top
De hoogste top van La Isla Bonita (2426 meter) de Roque de los Muchachos is een spectaculair hoogtepunt en bezienswaardigheid.
Roque de los Muchachos
stranden La Palma
Het zonnige westen
De bezienswaardigheden van het zonnige westen zijn de gemoedelijke stranden en de eenvoudige restaurantjes bij zee.
Westkust
La Palma Noorden
Het ruige en authentieke La Palma
Een ruig en authentiek landschap met kleine dorpen op smalle stukken land tussen diepe kloven.
Het noorden
Bezienswaardigheid noordoosten laurierbos
Het laurierbos Los Tilos
Behalve het laurierbos Los Tilos valt er in het noordoosten veel te beleven.
Het noordoosten van het eiland
Love and peace La Palma noordoosten
Bloemenrijke streek
Bloemenrijke streek met een bijzondere aantrekkingskracht op idealisten en dromers.
Noordwesten
Santa cruz de la Palma
De koloniale hoofdstad
Flaneren door de koloniale hoofdstad.
Santa Cruz
Tijarafe Strandje
Zonnig en landelijk
Tijarafe is een landelijke en zonnige streek met relaxte bewoners. Ideale locatie voor een verblijf in een vakantiehuis.
Tijarafe
Het vulkanische zuiden
Het vulkanische zuiden
Wijn, zout, lava en vulkanen.
Vulkanen en zoutvelden
Zuidoosten La Palma
Het zuidoosten van La Palma
Het zuidoosten van La Palma, je rijdt er gedachtenloos aan voorbij. Dat is jammer, het zuidoosten heeft zijn eigen charme en sfeer.
Zuidoosten van La Palma
Casa Seaview
Casa Seaview doet zijn naam eer aan, het gerenoveerde huis op de zuidelijke punt van La Palma heeft zicht op de oceaan en drie Canarische eilanden.
Bekijk
Mar Azul
Voor wie op La Palma geen straaltje zon wil missen biedt het dakterras ongestoord zonnen en streeploos bruin. Penthouse Mar Azul, op en top vakantie.
Bekijk
Casa Principal
Het ruime en comfortabele Casa Principal is centraal gelegen in het zonnige westen van La Palma en beschikt over een overdekt zwembad.
Bekijk
Villa Soñada
Villa Soñada, een droomhuis met zwembad voor een romantische vakantie op La Palma. Er is tafelvoetbal en petanque om elkaar sportief uit te dagen.
Bekijk
Villa Universo
Ik zal niet beweren dat het universum klein is in vergelijking met deze luxe villa maar het maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van iets groots.
Bekijk
Villa Castellana
Casa Castellana is een compleet ingerichte Canarische woning met een zwembad in Tijarafe. Het huis is gelegen aan het wandelpad de Gr-130.
Bekijk
Villa Sol
Prachtige villa met zwembad op La Palma met de toepasselijke naam Sol. Tijarafe is de streek met de minste neerslag en de meeste kans op zon.
Bekijk
Villa Mar
Villa Mar is een ruime Canarische bungalow met zwembad in het zonnige westen en gelegen iets onder het dorpje La Punta in Tijarafe.
Bekijk
Vakantiehuis Charco Azul
Luister naar het ruizen van de golven, voel de warme adem van een zwoele zeebries en kijk uit over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
Vakantiehuis Las Tricias
Las Tricias is een van de mooiste streken op La Palma met drakenbloedbomen en pittoreske huizen. Dit spectaculair gelegen vakantiehuis zal je hart stelen.
Bekijk
Appartement Miriam
Vanaf het balkon van het appartement Miriam kijk je uit over de Atlantische Oceaan en hoor je het rustgevende geruis van de branding.
Bekijk
Villa Cameleon
Landelijk gelegen Canarische villa op La Palma met zwembad en heel veel extra`s. Prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
La Palma Rondreis
De individuele rondreis brengt je naar de toppen van vulkanen, mysterieuze laurierbossen, gezellige stadjes, boerendorpjes en verlaten stranden.
Bekijk
Appartement Maria
Marianela zal je bij aankomst op La Palma warm verwelkomen. Ze is met recht trots op haar goed verzorgde en compleet ingerichte huisje.
Bekijk
Vakantiehuis Alma
Natuurhuisje Alma is landelijk gelegen in het noordwesten van La Palma bij het dorpje Las Tricias, voor rustzoekers en natuurliefhebbers.
Bekijk
Vakantiehuis Brezal
Vakantiehuis Brezal, Las Tricias in het mooie noordwesten van La Palma. Trek na het ontbijt de wandelschoenen aan en ga vanuit Brezal direct aan de wandel.
Bekijk
Vakantiehuis Victoria
Centrale en landelijke ligging in het zonnige westen van La Palma. In de buurt van de stranden en het gemoedelijke stadje Los Llanos.
Bekijk
Vakantiehuis Bayana
Het vrijstaande vakantiehuis Bayana is gelegen aan zee in het zonnige westen van La Palma tussen Puerto Naos en Playa Charco Verde.
Bekijk
Vakantiehuis Gamez
Gamez is een luxe vakantiehuis met een privé zwembad. De centrale ligging op La Palma is ideaal om het eiland te gaan ontdekken.
Bekijk
Villa Orion
Villa Orion is een vrijstaande villa in het zonnige westen van La Palma. Vanuit je luie ligstoelen naast het privé-zwembad kijk je uit over de Atlantische Oceaan.
Bekijk
Villa la Hoya
Villa la Hoya in een compleet en met zorg ingerichte, luxe vakantievilla met zwembad waar het je aan helemaal niets zult ontbreken.
Bekijk
Villa Babylon
Ruime en luxe villa Babylon op La Palma met zwembad en heel veel extra`s. Overweldigend uitzicht over de Atlantische Oceaan en privacy.
Bekijk
Villa Era
Deze ruime villa staat op een groot stuk land dat met niemand anders wordt gedeeld. Het zal je hier werkelijk aan niets ontbreken.
Bekijk
Vakantiehuis Palmeras
Vakantiehuis Palmeras is een compleet ingericht huisje met een heerlijke tuin. Onder de veranda zit je eerste rang met het beste zicht op de zon.
Bekijk
Villa Diamante
Villa Diamante met zwembad in het zonnige westen van La Palma. Groots en meeslepend wil ik leven, in deze villa kom je helemaal tot rust.
Bekijk
Villa Laguna
Centraal gelegen in het zonnige westen van La Palma in de buurt van de stranden, restaurants en het gemoedelijke stadje Los Llanos.
Bekijk
Vakantiehuis Picos
Vakantiehuis Picos is een met liefde gerenoveerde Canarische boerenwoning op La Palma, gelegen in de wildromantische omgeving van Tijarafe.
Bekijk
Vakantiehuis Yoya
Met hulp van enkele mannen uit de buurt is het familiehuis omgetoverd tot een comfortabele vakantiewoning met een heerlijke tuin.
Bekijk
Plattegrond La Palma

La Palma

La Palma wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd vanwege het stabiele klimaat en het aangename weer. Op La Isla Bonita schijnt altijd wel ergens de zon. Meer informatie weer en klimaat.

De bewoners worden Palmeros genoemd. Palmeros zijn bijna altijd rooms-katholiek maar bezoeken op zondag liever de bodega dan de mis. Meer informatie bewoners

Twee derde van het totale oppervlakte is beschermd natuurgebied. Om de top vanaf te kust te bereiken kom je door vijf verschillende vegetatiezones. Meer informatie natuurgebieden

Op La isla Bonita wonen ongeveer 90.000 inwoners en samen zijn ze verantwoordelijk voor een levendige eilandcultuur. Meer informatie cultuur

La Palma Vakantie

Bezoek de bezienswaardigheden en interessante plekken en geniet van het relaxte eilandleven. Lees meer over bezienswaardigheden

Ons favoriete restaurant bevindt zich aan de kust waar je kunt dineren met zicht over de Atlantische Oceaan. Meer informatie over restaurants

Het milde klimaat maakt het mogelijk om op praktisch alle dagen van het jaar buiten activiteiten te ondernemen zoals wandelen, mountainbiken, paardrijden  en duiken. Meer informatie over outdoor activiteiten

De kleur van de stranden is grijs met uitzondering van Playa Arenas Blancas waar met het blote oog ook witte zandkorrels te vinden zijn. Alles over de stranden

La Palma Informatie

Een gepassioneerde astronoom kijkt de gehele dag uit naar het moment dat de zon eindelijk achter de horizon verdwijnt en wordt pas echt enthousiast bij een wolkeloze hemel. Meer informatie over de sterrenhemel

Al meer dan vijftien jaar gaan we op pad om van het eiland te genieten. De beste ontdekkingen en tips hebben we in de 230 bladzijden dikke reisgids beschreven.  Alle informatie over de reisgids

De wegen zijn redelijk goed onderhouden en het verkeer is overzichtelijk. Het kan geen kwaad om voor vertrek de hellingproef nog even te oefenen. Informatie over autorijden

Laat je inspireren door het groene Canarische eiland, de schatten liggen voor het oprapen. Jut een lied, brei een gedicht en schiet een foto. Creatieve erupties zijn welkom op dit blog. Lees ook ons blog strandjutters