De vulkaan spuwt een grote hoeveelheid as uit. Er is aan de noordkant van de al bestaande lavarivier die de oceaan heeft bereikt een nieuwe stroom ontstaan.

Bewoners in het gebied boven en onder het industrietrein Callejon de la Gata maken zich grote zorgen over de schade die de jonge lavarivier de komende tijd zal aanrichten. Meer dan 870 gebouwen zijn inmiddels volledig verwoest door de vulkaan.

Een nieuwe lavastroom is onderweg om schade aan te richten aan huizen en gebouwen. Het einde van deze marathon is nog lang niet in zicht.

 

Optimisme
Om heel eerlijk te zijn, ik begon te twijfelen aan mijn lijfspreuk: Op La Palma komt alles goed! De vulkaan bracht mijn vastberaden optimisme aan het wankelen. Ik was door al het slechte nieuws even vergeten dat we op La Palma wonen met sterke en flexibele mensen.

De Palmero
De Palmero is van oorsprong een keuterboer die heeft moeten leren leven met droogte, slechte oogsten, een dictatuur, bosbranden en vulkaanuitbarstingen. De Palmero heeft moeten zwoegen om van een vulkaan landbouwterrassen te maken. Het is gelukt om van onvruchtbare aarde vruchtbaar te maken.

Ik begrijp steeds beter waarom de feesten op La Palma intens en groots worden gevierd. Het leven valt niet te plannen en is niet maakbaar. Morgen kan alles anders zijn, dus genieten we dubbel van de dagen van overvloed en vieren we het leven uitbundig, groots en vooral met elkaar.

In tijden van crisis, wordt al die kracht verenigd in solidariteit en hulp, ongeacht of je een Palmero of een nieuwkomer bent. Wanneer de vulkaan zijn laatste adem uitblaast, zal er door de eilandbewoners met man en macht hard worden gewerkt om het voorbestaan en de voorspoed van de bewoners van het getroffen gebied te waarborgen.

De vulkaan gezien vanaf de hoogste top van La Palma (Foto: Peter Felix Jacobs).

Nieuwelingen
Maak niet graag een onderscheid tussen de Palmeros en de nieuwkomers; de bewoners die vanuit Nederland, België, Duitsland, Italië en andere landen naar La Palma kwamen. Maar doe het toch, ze hebben een andere geschiedenis.

De nieuwkomers lieten alles achter in hun voortvarende geboorteland. Er zijn er die met gespaard geld en een pensioen met volle teugen genieten van het leven op La isla Bonita en er zijn nieuwkomers die vrijwel alles achter zich hebben gelaten en met vrijwel niets naar La Palma kwamen.

Ik ken niemand die naar La Palma is gekomen met het idee om een fortuin te maken. De meeste nieuwelingen kwamen naar het eiland om een nieuwe stap te maken in hun leven. Het doel was niet het mooie huis met zwembad maar de levensreis er naar toe met als droom je eigen huisje en een stukje land om je eigen groentes te verbouwen. La Palma met zijn aangename klimaat, de grootse natuur, de schone lucht, de rust, de vriendelijke hulpvaardige eilandbewoners is het perfecte eiland om die reis te maken.

Sterker dan de vulkaan

Ook de nieuwkomers die hun huis zijn verloren zullen door een diep dal van verdriet gaan, hun huis komt nooit meer terug. Maar net als de Palmeros zullen ook zij zich weer oprichten. Onderstaande citaten zeggen genoeg:

Jos van Rein:
Alles komt goed op La Palma, altijd en overal. Ik heb vanaf mijn geboorte de wereld rond gezworven met mijn ouders en dat vertrouwen heb ik daar aan overgehouden. Overal kom je fijne mensen tegen, overal kun je nieuwe leuke plannen ontwikkelen, overal… alles, altijd! Dus iedere dag is er weer één waar iets moois van te maken is. Zon op, zon onder…. mijn basis.

In the end we need to respect nature… we are only guests. Nature needs to be here a LOT longer!

Heidy Van de Vorst:
We blijven sterk met een lach en een traan (heel veel) ons verleden ligt onder het puin, maar er ligt nog een mooie toekomst voor ons. En met zoveel steun in welke vorm dan ook voelen we ons sterk. Bedankt Gracias.

Dagboek La Palma vulkaaneruptie 2021

Donaties zijn meer dan welkom! 

Naam Ayuntamiento El Paso de la Palma
Banknummer ES57 3076 0480 6710 0761 6723
Bank CAJA RURAL DE TENERIFE

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA