Het was vandaag een gezellig pling pling op de telefoon met berichtjes uit alle hoeken van ons adressenbestand: ´Hebben jullie de aardschokjes gevoeld?’

Behalve de trillingen van de telefoon hebben we geen aardschokjes waargenomen.

Heb je het gevoeld?
De spanning op het eiland neemt toe. Ook in de winkels en op straat wordt er over niets anders meer gesproken. ´Heb je het gevoeld?’

Er werden niet alleen door een aantal bewoners schokjes gevoeld, ook hoorde ik dat er bij iemand tijdens het ontbijt een lepeltje in een leeg theekopje begon te schudden.

Wilma
Gisterenavond, vlak voor het slapen gaan ontving ik een verontrust berichtje van Wilma: ´ Je gaat morgen vast en zeker een stukje publiceren op La Palma Nieuws over de vulkanen. Ik ben bang dat we daardoor straks opnieuw annuleringen gaan krijgen, kun je daar bij het schrijven van het nieuws rekening mee houden.

En wat denk je? Ik woon in Las Manchas, hoe groot denk je dat de kans is dat we ons huis uit moeten als er een vulkaaneruptie komt?’

Handboek 
Hola Wilma, heb ik geschreven, je kunt vanavond rustig gaan slapen. Ik ben geen wetenschapper en geen geoloog maar heb wel het handboek over het vulkanisme op de Canarische Eilanden bestudeerd. Je hoeft je volgens dit handboek geen zorgen te maken.

Dat er deze ochtend door het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) een licht beving is geregistreerd van 3.5 op de schaal van Richter op een diepte van 9 kilometer onder de Cumbre Vieja, de vulkanische bergkam in het zuiden van La Palma, is volgens mijn handboek over Canarische vulkanen een normaal verschijnsel op La Palma.

Lichte trillingen
Het feit dat deze aardschok is voorafgegaan door honderden zeer lichte trillingen geeft aan dat de vulkanische activiteit in het zuidelijke deel van het eiland toeneemt. Bijna altijd worden het aantal bevingen na een aantal dagen minder en komt de Cumbre Vieja weer tot rust.

Het klopt dat het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) het verkeerslicht voor vulkanische activiteit op geel heeft gezet. En ook ik heb in de krant gelezen dat de kans op een vulkaaneruptie op dit moment staat op 20 %. Dat betekent dat de  kans dat er geen eruptie zal plaatsvinden 80 % is.

Zeven vulkanen
La Palma telt vanaf 1470 maar liefst zeven vulkaanerupties. De overeenkomst tussen al deze erupties is dat het gaat om relatief bescheiden erupties. De hotspot bevindt zich relatief dicht onder het oppervlakte van het eiland waardoor er geen hoge druk wordt opgebouwd en er geen gigantische, alles verwoestende uitbarstingen op La Palma voorkomen.

Wanneer de bevingen de komende dagen in aantal en kracht zullen toenemen, zal ook de locatie waar het lava naar de oppervlakte komt beter te lokaliseren zijn. De kans is groot dat de vulkaan die zal ontstaan te vergelijken zal zijn met de Teneguia en Hoyo Negro. Dat waren vriendelijke, rustige vulkanen waar je vanaf een afstandje veilig kon kijken naar een levende vulkaan.

Annuleringen
Maak je geen zorgen over de annuleringen van angstige vakantiegangers van je twee prachtige vakantiehuizen Wilma. Mocht er een eruptie plaatsvinden dan zal La Palma overlopen worden door geologen, journalisten, vulkanologen en vulkaanliefhebbers. En allemaal hebben ze een bed nodig.

Fatima
En mocht de lavastroom stapvoets de berg af rolen in de richting van je huis dan ga je, zoals de bevolking van las Manchas dat ook heeft gedaan in 1949 de beschermheilige van het dorp Fatima de belofte doen dat je een kerk zult bouwen mits je huis bespaart blijft.

In 1949 maakt de lava rivier honderd meter voor het Las Manchas bereikte een bocht in noordelijke richting en stroomde met een fraaie boog verder in de richting van Puerto Naos waar het nieuw land vormde waarop nu bananen groeien.

Informatie over het vervolg van de vulkaaneruptie op La Palma