Spectaculair, de vulkaan spuwt vuur en stenen de lucht in. Een enorme rookpluim hangt boven de Cumbre Nueva.

Een kolkende rivier van brandende lava stroomt in de richting van de oceaan. De vulkaan brult en is tot kilometers ver in de omtrek te horen.

Overzicht om een beeld te krijgen waar de vulkaaneruptie plaats vindt.

Historisch moment
Langs de kant van de weg, tot op een afstand van drie kilometer vanaf de vulkaan in actie, staan auto’s geparkeerde en kijken eilandbewoners naar dit historische moment.

Van uit alle hoeken van het eiland is men naar het Dal van Aridane gekomen om de jonge vulkaan in actie te zien. Verrekijkers gaan rond om verder te kunnen kijken dan waar onze ogen voor gemaakt zijn.

Mijn eerste foto ooit gemaakt van een vulkaan in actie.

Bijeenkomst voor buurtbewoners
Gisterenavond waren er door de eilandregering al enkele bijeenkomsten met de bewoners in het gebied rond Jedey en Las Manchas georganiseerd. De boodschap was duidelijk: zet voor de zekerheid een tas klaar met belangrijke spullen. Bewoners die slecht ter been zijn, werd aangeraden om al eerder te vertrekken.

 Spanning
Na enkele dagen van rust nam vannacht de vulkanische intensiteit toe. Je voelde de spanningtoenemen, spanning in de lucht, spanning in de aarde, spanning in mijn lijf. Droomde van een vulkaaneruptie en moest het in mijn slaap op een rennen zetten.

Terwijl ik dit stukje schrijf, hoor ik op de achtergrond de vulkaan brullen. Het geluid is nog het beste te vergelijken met woeste golven die kapot slaan op de branding.

Vulkanoloog
Inmiddels is ook de eerste informatie gepubliceerd door de vulkanoloog David Calvo over de vulkaan van Jedey. Het gaat om een eruptie met minstens drie of vier openingen.

De lava komt volgens de vulkanoloog op een comfortabele manier naar buiten. Het formaat van de vulkaan is gebruikelijk voor La Palma en te vergelijken met de Teneguia in het zuiden.

Het is op dit moment onmogelijk om te voorspellen hoe lang de vulkaan lava zal blijven uitspuwen en of het schade zal aanrichting aan de huizen en landerijen in de omgeving van Jedey.

We gaan vannacht slapen met op de achtergrond het geluid van een spuwende vulkaan.

Overzicht vulkaanuitbarsting La Palma