Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Alles wijst er op dat het gaat regenen

Bij de kapper, in de winkel, op straat of waar dan ook. Ieder gesprek gaat over de vraag of het gaat regenen.

In het oosten en noorden heeft het vorige week al flink geplensd maar in het westen van La Palma viel de laatste druppel in april. De bomen in het Dal van Aridane en Tijarafe hebben dorst.

Ufo-wolk boven de Caldera.

Teken van regen
Vanochtend verscheen het eerste teken dat er regen op komst is. Boven de Caldera hingen maar liefst twee Ufo-wolken. Ik ben altijd zwaar onder de indruk van deze wolken. Wanneer er een Ufo-wolk verschijnt, doe ik mijn werk nog maar op halve kracht. Iedere vijf minuten moet ik even kijken hoe de buitenaardse wolk zich ontwikkeld.

Signalen uit de hemel
Behalve de Ufo-wolk waren er meer signalen dat het morgen (mogelijk) gaat regenen. De temperatuur steeg tot 27 graden, er waaide een zacht briesje uit het zuiden. Wanneer de wind tot stilstand komt gaat het beginnen, weten ze op La Palma.

Boven ons hoofd cirkelden een grote groep kraaien, nog een positief bericht uit de hemel. En op de terugweg van Tijarafe naar El Paso zagen we aan de horizon luid en duidelijk het buureiland El Hierro, een duidelijk teken van regen op komst.

En ook het weerbericht geeft voor morgen een wolkje aan met druppen. Alles wijst er op dat het eindelijk gaat regenen in het westen van La Palma.

Informatie over het actuele weer

Pizza`s bakken, de mazen van de wet

Met de pizza` s van Roberto zijn we op La Palma opgegroeid. In de twintig jaar dat we elkaar kennen hebben we hem vier keer zijn houtoven zien verhuizen. Roberto is enkele weken geleden neergestreken op de mini-golf van Todoque.

Keuken met wielen
Omdat er op het terrein van de mini-golf in Todoque niet gebouwd mag worden is er een keuken met wielen geplaatst, dat mag wel!

Houtoven zonder wielen
Achter het mobiele restaurant bevindt zich ietwat verstopt de houtoven zonder wielen voor de pizza` s, dat mag niet!

De mazen van de wet
De mini-golf heeft een vergunning voor het hebben van een bar en een cafeteria. De horecawet bepaalt dat een cafeteria alleen gerechten mag serveren waarvan de grondstoffen elders zijn geprepareerd. Je mag dus wel een ingekocht broodje serveren maar niet je eigen broodjes bakken en daarna beleggen.

De pizza` s van Roberto zijn legaal
Ook hier heeft Roberto iets op gevonden; hij maakt thuis het deeg voor de pizza` s en bakt het af in de houtoven, dat mag wel. Om helemaal legaal te zijn zou Roberto onder de houtoven twee wielen moeten plaatsen.

Roberto kennende bouwt hij, als de wet hem er toe verplicht, met alle liefde zijn vijfde houtoven op La Palma, met wielen.

Pizza Erotika
Opmerkelijk: op de kaart staat onder meer een pizza Erotika. Waarmee deze pizza is belegd ga ik niet verklappen. Wel kan ik je iets vertellen over de smaak: hemels!

De mini-golf bevindt zich links van de weg van Todoque naar Puerto Naos.

Meer informatie over restaurants op La Palma

La Palma zonder plastic

Een vrachtauto stopte voor ons huis met een enorme doos met daarop de naam van onze zoon. Bij navraag bleek, Mees studeert inmiddels op Gran Canaria, dat hij enkele maanden geleden 60 aluminium drinkbekers had besteld met een eigen gemaakt logo: La Palma sin Plastico, La Palma zonder plastic.

De drinkbekers moeten een bijdrage leveren aan minder plastic op het eiland  en om, is mijn vermoeden, het schamele studenteninkomen van onze zoon iets aan te vullen.

Tijdens onze wandeling naar de San Juan heb ik er een getest, de beker is licht in gewicht, waterdicht en drinkt lekker.

Geen idee hoe het nu verder moet met de limited edition van 59 flessen die inmiddels gestald staan op de logeerkamer.

In november komt tijdens een lang weekend onze zoon naar La Palma. Hij krijgt het nog druk met de verkoop van zijn 59 aluminium flessen.

Caños de Fuego, museum met grot

De aarde boven het dorpje San Nicolas scheurde in 1949 open. Lava van de vulkaan San Juan stroomde met grote snelheid in de richting van de oceaan, maakte een elegante bocht om het dorpje San Nicolas en vormde niet veel later een lange vulkaantunnel.

Het bezoekerscentrum Caños de Fuego is perfect geïntegreerd in het vulkanische landschap.

De grote ontdekker van de vulkaantunnel was de bestuurder van een bulldozer die tijdens illegale werkzaamheden om de grond gereed te maken voor de bouw van een huis door het lava zakte. Hij kwam met de schrik vrij en kreeg als ´beloning’ voor zijn toevallige ontdekking een fikse boete.

De grot kreeg de naam Cueva de las Palomas. In 2018 werd het bezoekerscentrum Caños de Fuego geopend.

Panelen vertellen je het verhaal over de eruptie van de San Juan en het ontstaan van de vulkaantunnel.

Het bezoekerscentrum is perfect geïntrigeerd in het vulkanische landschap. Er kan een film worden bekeken over het vulkanisme ( vraag bij de receptie om de film te starten) en er wordt door middel van panelen informatie gegeven.

Het hoogtepunt van het centrum is de toegang tot een klein deel van de vulkaantunnel. Toegang tot de grot is alleen mogelijk met een medewerker van het museum. Vraag bij de receptie naar de vriendelijke Hollander Robin die je van alles kan vertellen over de eruptie van de San Juan en het ontstaan van de vulkaantunnel.

Vraag een medewerker van Caños de Fuego om de deur van de grot voor je te openen.

Mocht dit korte bezoek aan het bezoekerscentrum Caños de Fuego naar meer smaken dan kun je je bij de receptie opgeven voor een tour. Het aantal plaatsen is zeer beperkt en de kans is vrijwel uitgesloten dat je nog dezelfde dag mee kunt. Meld je daarom van te voren aan via de website van La Palma Outdoor voor een tour van twee uur. De excursie vindt plaats aan de andere kant van de weg in een 500 meter lange vulkaantunnel.

De Lp-212 tussen Todoque en San Nicolas.

Route: Caños de Fuego bevindt zich aan de weg LP-212 die de LP-2 ter hoogte van San Nicolas verbindt met de LP-213 in Todoque. Openingstijden van 10 tot 18 uur en op zondag en maandag van 10 tot 15 uur.

Re-Belle, een eigenwijs restaurant

Ingezonden smaakrecentie en foto“`  s van Anita Winchester over het restaurant Re-Belle in Tazacorte.

Restaurant Re-Belle, de naam zegt het al: een eigenwijs restaurant. Waar ik het meest van hou is de aparte smaakcombinaties en hoe subtiel en creatief de kok Dennis de gerechten bereidt.

Bijvoorbeeld het dessert: elderflowerpeanutlycee. Volgens mij zat de vlierbloesem en lycee in het ijs en dan kwamen er twee overheerlijke caramelachtige bonbons bij, waarvan een met pinda en iets lekkers en de andere met ook weer twee lekkere smaken. Elk hapje is een feestje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klein maar fijn
De gerechtjes zijn klein maar heel erg om van te genieten. Als je ervan houdt om schnitzels zo groot als deurmatten te eten, moet je er niet zijn. Je kunt natuurlijk altijd meer gerechtjes van de kaart nemen. Vooraf krijg je ook nog heerlijk huisgemaakt brood met citroenboter. Ikzelf vind het juist wel fijn om niet half ontploffend het restaurant te verlaten (wat ik meestal anders wel doe).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De komkommer, yoghurt en dille was ook zo mooi geserveerd. Kleurig fris groen, de smaken zowel in een sausje als granule, de komkommer een mooie ingelegde smaak, de yoghurt een beetje in de saus, maar ook als een soort chips van ijs. De kok van Re_Belle tovert met smaken, maar ook met structuren.

En de kleuren knallen er ook mooi uit. Mijn tweede voorgerecht was het varkensvlees met citroengras en sesamzaad. Voor € 7.50 was dat een flink stuk vlees (dat zou in Nederland al snel 18 euro kosten). Heel simpel op het bord, mooi krokante, subtiele saus, vleugje Thais gevoel. Ik hou normaal helemaal niet van vet in vlees. Maar dit vlees was zo mooi zacht gegaard, dat ik heb zitten smullen van het hele gerecht, inclusief het vet. De eend die ik had was ook heerlijk geurig en mals en krokant afgebakken. Met de spinazie en kikkererwtenpuree was het een soort comfortfood. Waar je zo’n gezellig gevoel van krijgt. Ik had die avond geen wijn, want ik moest nog terugrijden naar Los Cancajos.

De prijs die je betaald is misschien wat hoger dan in andere restaurants op La Palma (ook doordat je meerdere voor- en hoofdgerechten neemt). Maar de prijs is niet hoger dan andere, meer luxe restaurants op La Palma zoals bijvoorbeeld Casa Osmunda of El Ingeniero die meer geënt zijn op de traditionele Palmese keuken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Re-Belle is een beleving. De aparte smaakcombinaties, structuren, de kunstwerkjes op je bord en de liefde waarmee het gemaakt is maakt het echt de moeite waard. Ook de inrichting: moderne elementen samen met mooie Palmese tegelvloer en houten deuren. De wijnkaart (wijnen van het eiland) staat op wijnflessen op tafel die ook als lampjes dienst doen. Ze hebben volgens mij met een kunstenaar uit Tazacorte samen gewerkt en dat is terug te zien in de inrichting. Handoekjes op het toilet vind ik ook zo’n fijn detail.

De bediening is heel professioneel en heel vriendelijk. alles liep als een geoliede machine. Ze hadden het heel druk want het restaurant was vol, maar namen toch de tijd voor persoonlijke aandacht. De kok verandert de kaart tweemaal per week.

Dit is mijn verhaal. Ik vind zelf dat ik niet zo goed kan overbrengen hoe het was. Je zou het echt zelf moeten beleven!

Ik vlieg vrijdag helaas al weer terug naar Nederland. Ik was hier maar een weekje. Het wordt toch echt hoog tijd dat ik de lotto ga winnen en ook een huis op La Palma koop!

Restaurant Re_Belle
Plaza de España 1
Tazacorte
Geopend van 17 tot 22 uur, gesloten op zaterdag en zondag.

Meer informatie over restaurants op La Palma

Tour met E-Bike op La Palma

Van Frans, Ellen, Aad en Janneke  ontvingen we een enthousiaste reactie over de fietstocht in het westen van La Palma. De tocht met gids en een E-bike boekten ze bij Suzanne van Su Bici in Los Cancajos.

Een beknopt tourverslag:
We hebben afgelopen zaterdag een geweldige fietstocht beleefd.

Op woensdag in Centro Cancajos met de innemende Suzanne Pöppe een mooi e-bike arrangement besproken voor de zaterdag. Belangrijk: ze bood kwaliteitsfietsen aan van de merken Riese & Müller en Moustache: Super!

Motto van de tour: genieten van trip naar Caldera, de zee en het vulkaangebied.

We begonnen met een kort bezoek aan het visitor center Caldera de Taburient gevolgd door een steile klim naar Parque National de la Caldera de Taburiente. Aan de top uitgerust met wandeling naar het uitzichtspunt.

Daarna op tempo (tot zelfs 60 km p/u! Kicken, hoor..) afgedaald naar Los Llanos de Ariana: Koffiepauze in centrum met heerlijk gebak. Op ons gemakkie daarna doorgefietst naar Tazacorte, waar Suzanne ons de kloof van de Caldera naar de zee liet zien.

 

 

 

Vervolgens weer dóór via de kustroute langs vele bananenplantages naar Casas de Cuatro Caminos. Daar een welverdiende lunchpauze bij een fraai en het kunstzinnig park Plaza Glorieta.

Daarna naar Todoque, het eruptiegebied van de vulkaan San Juan, met bezoek aan het visitor centrum en de lavatunnel Cueva de Las Palomas. We werden uiterst prettig begeleid door Robin Kloet, een Westlander uit Nederland.

Al met al een heerlijke e-bike trip met uitstekende zorg en begeleiding. We geven Su Bici een groot compliment!

Frans, Ellen, Aad, Janneke en Suzanne op de Plaza de España in Los Llanos.

Gerelateerde link: E-bike tours op La Palma: Su Bici