Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Sterrenkijken op La Palma

Ingestuurd verslag door Jolanda den Hollander : Sterrentour La Palma

Voor 27,50 per persoon gingen we met eigen vervoer (geregeld vervoer kan ook) vanaf het bureau van Astro Tours in Los Cancajos in colonne in de richting van de Roque de los Muchachos.

De maan op 19 juni 2019

Bij het uitzichtpunt Los Andenes werd gestopt om naar de sterrenhemel van La Palma te kijken. Er werden twee kleine telescopen opgebouwd. Een gids gaf ons in het Engels uitleg en wist ook alle vragen te beantwoorden.

Gedurende twee uur kregen we informatie over sterrenbeelden, sterren, sterrennevels, planeten, de maan en de Melkweg. We konden gebruik maken van de telescopen om naar de sterrenhemel te kijken.

Zowel voor leken als mensen met meer kennis van de astronomie is deze tour geschikt. De gids gebruikte een laserpointers om aan de hemel van alles aan te wijzen, erg leuk, heel mooi!

Melkweg tijdens sterrentour op La Palma (foto: Astro Tours)

We zagen boven het buureiland Tenerife een schitterende opkomst van de maan. Met onze eigen mobiele telefoon konden we door de telescoop een unieke foto maken.

De heenreis per auto is vanaf Los Cancajos ongeveer een uur. Er werd gestart om 21 uur. De terugreis duurt eveneens een uur plus daarna de reis naar ons vakantiehuis Picos in Tijarafe. Een hele onderneming. We waren pas om half 3 terug maar zeker geen spijt!

De sterrentour geboekt via Astro La Palma was wat ons betreft zeer de moeite waard.

Magie neem je voor altijd mee

Tientallen malen maakte ik de wandeling langs de drakenbloedbomen en de grotten van Las Tricias in het noordoosten van La Palma. Ook na eindeloos vele bezoekjes blijft het dorpje betoverend. Iedere keer opnieuw overvalt me de schoonheid van het uitgestrekte dorpje en blijf ik foto’s maken alsof het gaat om mijn eerste bezoek.

Las Tricias is prachtig, maar ook schoonheid kent zijn gradaties. Onvergetelijk zijn de dagen in de lente, het gras groen met een rijk boeket aan kleuren, geuren en bloemen.

En ook dan kan het nog beter en mooier: een zonnige lentedag met een helderblauwe hemel. De zon begint aan zijn draai in de richting van de horizon. De kleuren van het landschap veranderen van intensiteit. En dan dit moment: het licht gaat nog een keer aan en zet alles vol in het licht wanneer haar schijnsel reflecteert in de immense oceaan die oplicht als een schitterende spiegel. Het licht is magisch en groots.

Om de magie te vangen ratelt mijn camera de ene na de andere foto aan elkaar.

Thuisgekomen bekijk ik ongeduldig de foto’s. Het landschap is prachtig maar de magie is op de foto’s verdwenen. Magie laat zich niet pakken of vastleggen. Magie zetelt zich in je geheugen en neem je de rest van je leven mee als herinnering.

Niet lang daarna komt de dag op zijn einde, kleuren krijgen grijstinten en vervagen in de nacht.

Vakantiehuis Las Tricias: meer informatie

Hip La Palma

La Palma wordt alleen maar leuker. In de dorpen en stadjes verschijnen nieuwe terrassen en winkeltjes worden geopend.

Steeds vaker kom je op het eiland jonge mensen tegen die vol enthousiasme en geloof kleine ondernemingen opstarten. In Los Llanos is onlangs een hip hostel geopend waar je al voor 14 euro kunt slapen.

Restaurant Re Belle in Tazacorte
Restaurant Re-Belle in Tazacorte

Zelfs in het behouden Tazacorte zijn de veranderingen zichtbaar. Op de boulevard van het dorp worden cocktails en tapas geserveerd en wordt op vrijdag regelmatig gedanst. Op het pleintje naast de kerk kun je tegenwoordig dineren in een nieuw en eigentijds restaurant.

theehuis tazacorte
La Ferreteria, Art y Deco Tea Shop
theehuis tazacorte
De voorwerpen in de tea shop zijn te koop.

Iets verderop in de straat is de voormalige schroefjeswinkel La Ferreteria met behoud van de authentieke sfeer een theehuis geopend.Behalve thee wordt er ook uitstekende Italiaanse koffie geschonken en wachten in de vitrine overheerlijke gebakjes om te worden verorberd.

De meeste voorwerpen in het theehuis zijn te koop. We gingen naar huis met een hippe theepot.

Chillen bij ondergaande zon

Chillen La PalmaDeze foto is niet gemaakt op Ibiza maar op la Palma in Puerto Naos.

Tijdens feestdagen en in de maanden juli en augustus komt er een Dj met een koffer vol swingende platen naar Kiosco Ocean Drive.

Hip en laid back La Palma bezoekt het strand van Puerto Naos om te chillen terwijl de zon achter de hemel verdwijnt. Er worden bijzondere cocktails bereid en schuchter gedanst op de opzwepende beat van de muziek.

Stranden La Palma ChillenKlokslag 0.00 uur stopt de muziek. Het eentonige ritme en het ontspannen gezang van de rollende golven op het strand nemen het werk over van de DJ.

Meer informatie over de Stranden op La Palma

Volg de stenen mannen

De wandeling naar de Lomada Grande is een van mijn favoriete wandelingen op La Palma en maken we minstens een keer per jaar. Het beste moment om deze natuurwandeling te maken is van november tot mei, het landschap is dan op zijn mooist. Het wandelpad is tijdens de wandeling soms lastig te volgen.

De afdaling naar de grote rotspunt in zee Lomada Grande is vanwege het pad met rollende steentjes niet geschikt voor brekebenen. Bovendien moet er na het bereiken van de Lomada Grande en het zwembekken ongeveer 500 meter worden gestegen om terug te keren naar het startpunt.

Wandeling Lomada Grande
In de reisgids heb ik een poging gedaan om deze wandeling zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Geen gemakkelijke opdracht in een gebied dat vol staat met ornamentele planten van de familie wolfsmelk en rotsen. Hoe vind je aanknopingspunten in een ruig natuurgebied om een wandelroute duidelijk te beschrijven?

Met pen en papier en goed gezelschap die aan de hand van de beschrijving in de reisgids mij voorgingen kwam ik er achter waar de route naar de dikke rotspunt in zee nog verbeterd kon worden.

Lomada Grande, noordwest La Palma Huisjes in de Lomada Grande

Zwembekken van de Lomada GrandeOp de terugweg kwamen we andere wandelaars tegen zonder wandelgids. Ze liepen zonder duidelijke beschrijving naar de Lomada Grande door op de stenen mannen langs het wandelpad te letten.

Misschien pamper ik de lezers van de reisgids te veel met uitvoerige beschrijvingen en zou bij de beschrijving van deze wandeling volstaan: volg de stenen mannen.

Uitvoerige beschrijving La Palma Wandelen: Lomada Grande

Terug over hetzelfde wandelpad

Ingezonden reactie van Tom en Vanessa:

In april 2016 hebben we via Oceaanzicht een huisje geboekt in Puerto Naos. Wij ontvingen ook jouw reisgids hierbij “La Palma, ontdek de verborgen schatten”.

Op pagina 38 van de reisgids heb je de volgende zin geschreven;
´ Om terug te komen bij het startpunt wandel je over hetzelfde pad terug. Dat klinkt saai, maar is het niet. Immers: het landschap is totaal anders op de heenreis met het gezicht naar de oceaan gericht dan terug de berg op met zicht op de groen begroeide vulkaantoppen.`

Tom en Vanessa
Foto gemaakt onderweg naar de top van de Pico de Bejenado. Tijdens deze wandeling had Vanessa pijn in haar rechtervoet, eenmaal thuis bleek er een botje gebroken te zijn, toch gewoon doorgewandeld tijdens de vakantie. 

Het is inderdaad zo dat, ook al is het geen rondwandeling, de terugweg net zo verrassend is als de heenweg. Het is inderdaad totaal anders wat je dan allemaal ziet.

Daar hadden we voorheen nooit zo bij stil gestaan maar nu jaren later komt deze zin iedere vakantie weer terug.

Dan zeggen we; “Siepko zegt dat terug over dezelfde weg totaal anders is dan op de heenweg”. Je ziet weer andere dingen en het landschap is ook anders. Invalshoeken zijn anders.

Kortom, bedankt voor deze manier van denken en omschrijven. Wij vinden het nu niet erg meer als een wandeling geen rondwandeling is.

We moesten je dit gewoon even laten weten 😉

Hartelijke groeten uit Nederland, Tom en Vanessa de Ridder

Wandeling naar de top van de Pico Bejenado