Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reacties, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Oog in oog met de vulkaan Tajogaite

Gemeenthuis El Paso organiseert een keer per maand een wandeling voor eilandbewoners naar de vulkaan Tajogaite, de vulkaan die een zwart litteken achter liet in het landschap aan de westkant van de Cumbre Vieja.

De wandeling start in het gebied met de naam Llano del Jable, een donker en maagdelijke landschap.

Het woord vulkaan geeft niet een fijne smaak in mijn mond. Om het anders te verwoorden, ik heb genoeg vulkaan in mijn leven gehad. Het was de reden dat ik niet direct enthousiast werd van de uitnodiging om de vulkaan recht in zijn bek te kijken.

Deze week was ik klaar voor de confrontatie, in een bus met 40 bewoners en 2 gidsen reed Jesus ons in twintig minuten naar het startpunt van de wandeling.

De vulkaan Tajogaite met rechts Dal van Aridane in de zon.

Op La Palma met zijn contrasterende landschappen kun je net als in Alice in Wonderland een deur openen die toegang geeft tot een ander hoofdstuk. Achter de deur die toegang verleent naar de vulkaan Tajogaite bevindt zich een donker en maagdelijke landschap. Een zwart sprookje met zijn eigen, unieke schoonheid.

Onder donkere, dreigende wolken lichtte het groene dal zonnig op. Uit de gedoofde vulkaan steeg rook en waterdamp op. Ik waande mij in een verre uithoek op de wereld waar je duizenden kilometers voor moet reizen om er te komen, en dat in onze eigen achtertuin.

Uit de mond van de vulkaan komt nog altijd waterdamp en rook.

De vulkaan is stil, zonder leven, het houdt ons niet langer uit de slaap met zijn gegrom, er stroomt geen brandende lava uit zijn mond, de avondlucht kleurt niet rood, het gevaar is geweken. We keken naar een uitgebluste vulkaan en iedereen had zijn eigen gedachtes en herinneringen.

Jesus bracht ons netjes terug naar El Paso, hij zal nog heel wat ritjes maken en de gidsen raken voorlopig niet uitgesproken.

De vulkaan die destructie bracht, geeft nu werk en, volgens de gids, komen er bezoekers uit verre uithoeken van de wereld naar La Palma om de vulkaan Tajogaite met eigen ogen te zien.

Satellietfoto van La Palma met links, net onder het midden de lavastroom van de vulkaan.

Foto` s en tekst: S.W. Kaartje La Palma: Copernicus

Maak deze wandeling met een gids van Graja Tours

Overzicht informatie vulkaan 2021

 

Aan de rand van de lava in de tuin van Eden

Het vegetarische en vegan eetcafé Palmerita in Laguna, je rijdt er ongemerkt aan voorbij.

Je herinnert je vast en zeker het stoplicht van Laguna, rechts daarvan bevond zich Palmerita. Palmerita staat er nog altijd, het zijn de stoplichten die zijn verdwenen onder de lava. Het restaurantje is op een haar na ontsnapt aan een ramp.

Vanwege de bijna verborgen ligging van Palmerita wordt het eetcafé uitsluitend bezocht door gasten die het kennen. Ze weten dat er achter de onopvallende gevel een gezellige eetgelegenheid bevindt met een grote tuin. Dertig meter verderop wordt er gewerkt aan de nieuwe weg over de lava, in Palmerita merk je daar weinig van en ben je in de tuin van Eden.

In de tuin onder de palmboom is het aangenaam, gezond en lekker lunchen. Er worden uitsluitend ecologische en vegetarische gerechten geserveerd. Op doordeweekse dag is de keuken gesloten en komen de bezoekers voor de ruime keuze aan taarten, het potje tibetaanse thee en eerlijke koffie.


Palmerita is ongetwijfeld het ecologische eetcafé met de minste afstand tot een gestolde vulkaanrivier in de wereld. Het verdient alleen al om dit feit een bezoek.

Palmerita Café,
Ctra. Puerto Naos A, 234A, 38769 Los Llanos
Tel: 0034 623 478 806
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag: 9 tot 17 uur.
Woensdag en donderdag geopend voor co-working en café, thee en taart van 9 tot 17 uur.

Meer informatie over restaurants op La Palma

Kindertekeningen van vulkaan in museum

In het museum van Los Llanos is een tentoonstelling te zien van meer dan 1000 kindertekeningen.

De tekeningen zijn gemaakt door kinderen uit het door de vulkaanuitbarsting getroffen gebied tussen de 3 en de 14 jaar. Ook zijn er tekeningen te zien die gemaakt zijn door kinderen van het vaste land van Spanje om hun medeleven te tonen aan de jongste generatie eilandbewoners.

Ik was vooral nieuwsgierig hoe de kinderen uit het getroffen gebied via artistieke expressie uiting hebben gegeven aan de periode dat de vulkaan actief was. In alle tekeningen staat de vulkaan prominent afgebeeld, een aantal laat zien hoe de lavastroom van de helling naar beneden stroomt in de richting van de huizen.


De kinderen die van het vaste land een tekening stuurden worden vaak hartjes afgebeeld en is het woord animo (zet hem op!) regelmatig te lezen.

Deze tekeningen zijn gemaakt door kinderen van het vaste land van Spanje.

Tijdens de expositie werd er een workshop een groep kinderen door de kunstenares María Dolores Mulá.

Bekijk ook de schilderijen van Siepko

Driedubbel Oud en Nieuw op La Palma

Na drie jaar geen oud en nieuwjaarsfeest op de plazas van La Palma werd het feest driedubbel ingehaald. Het feest begon niet om middernacht maar al vroeg in de middag.

Door vroeg te beginnen kon ook het Australische nieuwjaarsfeest worden gevierd. Een Palmero laat geen enkele mogelijkheid onbenut om extra lang feest te vieren.

Australische nieuwjaarsfeest
We vierden het Australische nieuwjaarsfeest met een groep vrienden in een finca. Om heel eerlijk te zijn, we waren vanwege de siësta te laat voor het Australische nieuwjaar maar ruim op tijd voor het tijdstip dat in Bangkok de vuurpijlen de lucht in gingen.

Voordat de klok 12 uur middernacht sloeg stonden we op de Plaza de España. The place to be om samen met Jorge y Maria (Jan en Alleman) de eerste stap in het nieuwe jaar te zetten.

Vanwege de vroege start van het feest zat de stemming er al goed in. Het bekende geroezemoes van de terrassen op de plaza had plaats gemaakt voor een muur van geluid van duizenden eilandbewoners die de muziek probeerde te overstemmen.

Fluweel pak met vlinderdas
De Palmeros waren op hun mooist gekleed, de mannen met colbert en de vrouwen in galajurk. De tijdelijke bezoekers met hun stevige schoeisel en outdoorkleding pikte je er zo uit. De gemeente deelde druiven uit en flesjes champagne.

Onze zoon van 23, meer Palmero dan een Nederlander, had zichzelf getrakteerd op een groen fluweel pak met vlinderdas. ¨´´  Vind je dat niet een beetje zonde van het geld om een pak te kopen dat je maar een keer per jaar aan doet,`  vroeg ik aan Mees. Dat vond onze zoon niet, want zonder pak zou hij immers niet naar de Plaza de España gaan.

Op de Plaza besprak ik de aankoop van het fluwelen pak met René die voor even terug is op het eiland. Zijn reacties: ´  In Nederland kopen ze vuurwerk dat ze de lucht in gooien, jouw zoon heeft nu een groen fluweel pak met vlinderdas.`

We wensen je een zonnig 2023!

 

Lees ook voorgaande berichten zoals: De kunst van Siepko

 

Een kerstboodschap met lichtjes

De kerstboom van Los LLanos.

Een kerstboodschap gemaakt door kunstmatige  intelligentie, ideaal voor als je weinig tijd hebt.

Ik heb het computerprogramma chatGPT de opdracht gegeven om voor onze gasten een kort en bondige tekst te schrijven en had binnen 4 seconden mijn kerstboodschap klaar. Dit was het resultaat:

Beste gasten van La Palma Oceaanzicht,

Marjan en Siepko wensen jullie hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. We hopen dat jullie kunnen genieten van de tijd met familie en vrienden en dat jullie een prachtige kerst kunnen vieren. We danken jullie voor jullie vertrouwen in ons en kijken ernaar uit om jullie volgend jaar weer te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet, Marjan en Siepko

De tijd die ik heb bespaard met het laten maken van deze kerstboodschap door een computer had ik kunnen gebruiken om de boodschappen voor de komende dagen in huis te halen, maar ben toch niet helemaal tevreden.

Een kerstboodschap gemaakt door kunstmatige  intelligentie klinkt als een plastic kerstboom. Er zitten wel ballen in, maar de lichtjes branden niet.

Kerstmarkt Plaza de España Los Llanos.

Het is als de kerstboom van Los Llanos. Het  kwam pas echt tot leven toen er een schoolklas met vrolijke kinderen voorbij kwam om een kerstliedje te zingen.

Nog zo jong en onbevooroordeeld in het leven. Bruisend, speels en puur. Voor even een kerstman of kerstvrouw zijn, elkaars handen vast houden. Samen met elkaar een liedje zingen, verbonden met elkaar.

De kerstboodschap die we dit jaar iedereen willen wensen werd door de zingende schoolkinderen perfect verbeeld.

Maar ja, hoe formuleer ik dat in woorden?

We wensen jullie een warm samenzijn en een zonnig 2023!

Marjan en Siepko

 

 

 

 

Meest romantische foto ooit

Nog warm van het strand voor het vertrek, terwijl de zon ondergaat, nog even een koele caña drinken. Het mooiste moment van de dag.

 Vanuit de houten kiosk op het strand van Playa Verde zag ik ze staan. Twee tortelduifjes in elkaar verstrengeld waren alleen nog maar elkaar en de zon.

We stonden op het punt om te vertrekken en ik hoopte mijn meest romantische foto ooit te gaan maken. De zon zakte dieper en dieper, de hemel kleurde roder en roder.

De twee geliefden lieten elkaar los,  een mobiele telefoon kwam te voorschijn en werd op de zon gericht. Ik was twee seconden te laat!

En ik ging naar huis met deze foto.