Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

De grote kunstenaars op La Palma

Geinspireerd op het schilderij Looking Out van Paula Rego. Gemaakt door Mercedes Barrera Tabares.

Stel je voor dat de grote meesters van de schilderkunst La Palma zouden hebben bezocht? Welke kunstwerken zouden ze dan van ons eiland hebben gemaakt?

Met deze opdracht gingen de leerlingen van de Asociación cultural amigos pintores de las Breñas aan de slag. Tijdens de opdracht stapten de amateurschilders in de huid van onder meer Wiliam Tuner, Van Gogh, Rembrandt, Edward Hooper, Sorolla.

Om het de schilders van Las Breñas extra moeilijk te maken moest er worden gekozen voor een bestaand schilderij. De bedoeling was om in dezelfde stijl een geheel nieuw schilderij te maken geïnspireerd op La Palma.

Geinspireerd op het werk van William Turner. De zoutvelden van Fuencaliente gemaakt door Laura Fernández.
Geinspireerd door het werk van Edward Hooper. Gemaakt door Ana Montesinos. Gofio, vino y queso.
Geinspireerd op het werk van de Italiaanse renaissance schilder Sandro Botticelli. Gemaakt door Nieves Guillén met de titel La Alameda.
Geinspireerd op het het schilderij Daydream van Alfons Mucha (Art Nouveau). Gemaakt door Esencia Palmera met de titel Esencia Palmera.
Geinspireerd op het schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh. Gemaakt door Carla Bonetto.
Geinspireerd door het schilderij Young Woman van Amadeo Modigliani. Gemaakt door Lydia Crespo.
Geinspireerd op het schilderij Marilyn Monroe van Andy Warhol. Gemaakt door Ana leon met de titel Idafe x 4.
We sluiten af met een raadsel. Op welk schilderij, gemaakt door welke kunstenaar is dit werk geinspireerd? Herken je de klokkentoren op de achtergrond?

Expositieruimtes in Santa Cruz
Santa Cruz de La Palma telt meerdere expositieruimtes waar regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden van eilandbewoners.

Casa Principal de Salazar
Calle O’Daly, 22,
38700 Santa Cruz de la Palma

Sala O´ Daly
Calle O’Daly, 2,
Santa Cruz de la Palma

Bewoners La Palma

 

La Palma is een veilige bestemming

Het bericht dat ook het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken de Canarische eilanden tot een veilige (gele) bestemming heeft uitgeroepen is op La Palma als goed nieuws ontvangen.

Barranco de Las Angustias in de Caldera de Taburiente.

Van oranje naar geel
Nederland kleurde lange tijd geheel Spanje oranje waardoor ook de bezoekers van La Palma bij thuiskomst werd geadviseerd om 10 dagen in quarantaine te blijven. Het effect van deze maatregel was dat geboekte vakanties werden geannuleerd en Transavia zijn vluchten met La Palma stopte. De gele status maakt het mogelijk om met enkele voorzorgsmaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand, op vakantie te gaan naar La Palma.

La Palma groen
Het eiland La Palma heeft al langere tijd als enige gebied in Europa, dankzij het zeer lage aantal corona besmettingen een groene, veilige status.

Corona test
Om het aantal besmettingen op de eilanden laag te houden, wil de Canarische regering de wetgeving hervormen. Het doel van de verandering van de wet is om via het recht op toelating te garanderen dat de toeristen die de Canarische eilanden bezoeken vrij zijn van covid-19.

Kussenlava in de Barranco de Las Angustias.

Mocht het de Canarische regering lukken om het testen juridisch verplicht te stellen dan is het daarmee de eerste gemeenschap in Europa die een verplichte PCR- of negatieve antigenen test tot stand weet te brengen.

Het voorstel om te testen werd eerder keer op keer door verschillende Europese instanties verworpen.

Wordt vervolgd!

Bron: Prensa La Palma Foto´  s: Siepko Wenning

Gerelateerde artikelen:
Vliegtickets La Palma
Vliegen in coronatijd

Bosbranden op La Palma

La Palma is een vulkanisch eiland, vanaf het moment dat het eiland zich boven de oppervlakte van de oceaan uitstrekte komen er branden voor op het eiland. Om te kunnen overleven op het vulkanische eiland heeft de vegetatie zich aangepast.

La Palma is een vulkanisch eiland en voor een groot deel begroeid met bos.

De pijnboom
De pijnboom is brandbestendig. De dikke schors is opgebouwd uit honderden dunne laagjes waardoor de boom beschermd is tegen het vuur. Na een bosbrand is de schors zwart geblakerd en zijn de naalden verbrand. Enkele weken na het vuur verschijnen de eerste jonge scheuten om de fotosynthese op gang te brengen. De eerste naalden verschijnen kort daarna. Vijf jaar later is alleen aan de zwart geblakerde stam te zien dat er in het verleden een brand heeft gewoed.

Er zijn zelfs planten, zoals de cistusroos, die het vuur nodig heeft om zijn zaden te verspreiden. En er zijn struiken die tot op de grond afbranden waarvan de wortels onder de grond doorgroeien om na enige tijd boven de grond uit te lopen met jonge, frisse scheuten.

Conclusie
Op basis van het voorgaande zou je kunnen concluderen dat het helemaal niet zo erg is dat er zo af en toe een bosbrand woed op La Palma. De vegetatie heeft zich aangepast en zal na de brand herstellen. Het probleem van de branden op La Palma is de schade die het aanricht aan huizen en landbouwgronden.

Pijnbomen in het nationale park Caldera de Taburiente.

Waarom is La Palma zo vatbaar voor brand?
Het pijnbos ligt bezaaid met een dik pak uitermate brandbare naalden. De combinatie van de droge zomers, wind en hoge temperaturen maakt het bos uitermate vatbaar voor vuur.

Een vonk kan in een oogwenk het gehele bos in vuur en vlam zetten. De wind, extra aangewakkerd door het vuur, het dichte begroeide bos, en het steile karakter van het eiland maken dat het vuur zich in zeer korte tijd kan uitbreiden.

Alle bosbranden die we op La Palma hebben meegemaakt vonden vrijwel allemaal plaats in het pijnbos waarvan een aantal branden ook de lager gelegen huizen wist te bereiken.

Klopt het dat de frequentie van bosbranden toeneemt?
We wonen vanaf het jaar 2000 op La Palma. Uitgaande van mijn eigen observatie kom ik op een gemiddelde van één grote bosbrand om de drie jaar. Ik ken de statistieken niet van voor onze komst naar La Palma, ben er vrijwel zeker van dat het aantal branden vanaf de eeuwwisseling zich frequenter voordoet.

Wat is de oorzaak waarom er regelmatig bosbranden plaatsvinden op La Palma?
Een toename van het aantal extreem hete dagen zou een van de oorzaken kunnen zijn dat we op La Palma steeds vaker te maken hebben met een bosbrand.

Er zijn een aantal andere oorzaken waarom het bos extra vatbaar is voor brand. Voorheen werden de uiterst brandbare naalden van de pijnboom uit het bos geharkt om te gebruiken als stro en voor het verbeteren van de aarde. Bovendien werden de meeste landerijen, die nu braak liggen, benut en schoon gehouden van onkruid. Het beschermen van de pijnboom heeft tot gevolg dat het bos zich langzaam uitbreidt in de richting van de kust waar de meeste woningen zich bevinden. Vrijwel alle bosbranden van de afgelopen jaren zijn veroorzaakt door onzorgvuldig gedrag van mensen.

Brandverzekering
Waar de boomgrens is gedaald, is de grens van waar gebouwd mag worden op enkele plaatsen tot in het pijnbos verhoogd. Sluit een goede brandverzekering af wanneer je van plan bent om een huis te kopen dat gelegen is in het pijnbos. Hou je huis rondom (15 meter) vrij van vegetatie.  Koop een generator met een pomp, bewaar een flinke hoeveelheid water in de watertank  en hou je huis nat wanneer een bosbrand nadert. Bosbranden op La Palma zijn een terugkerend fenomeen en geen hypothese.

Brandbestrijders bedankt!
Muchas gracias voor de mannen en vrouwen die zich iedere keer met gevaar voor eigen leven inzetten om het vuur te bestrijden. Bedankt Fran Santana voor de strijd die je als voorman van de brandbestrijders hebt gevoerd en waarvoor je je eigen leven tijdens de bosbrand in 2016 hebt gegeven. Om zijn werk brandpreventie voort te zetten is het Plataforma para la Prevención de Incendios Fran Santana opgericht .
Het is te danken aan de inspanning van de brandbestrijders op La Palma dat het vuur zich tot op heden niet heeft verspreid over het gehele eiland en beperkt bleef tot een deel daarvan.

Lees meer over de natuurgebieden van La Palma

Verslag van achter de linies

Ingezonden verslag van C. 

El Tablado maandag 24 Augustus 2020

Vrijdag einde van de middag, het geluid van een helikopter.

Het eiland is droog, kurkdroog en een helikopter in het noorden van La Palma betekent vrijwel altijd slecht nieuws.

Een helikopter met waterzak! De onderhuidse spanning breekt open.

Brand! Waar?

Al snel verschijnt achter de bergkam een enorme rookpluim. Gedurende de nacht licht het rondrazende vuur de hemel grillig rood.

Vanaf mijn dak zie ik de helikopters af en aan vliegen.

Zaterdag ochtend hoor ik, in de geruchtenstroom die ook om zich heen slaat, dat het vuur tussen Llano Negro en Las Tricias op allerlei plekken hevig brandt.

Garafia, het noorden van La Palma, is zeer dun bevolkt, men kent elkaar.

Er moeten mensen hun huis halsoverkop verlaten en ze worden opgevangen in de herberg van Puntagorda.

Tientallen mensen, families met kinderen, laten alles achter en weten nu inmiddels dat ze alles kwijt zijn.

De drie grote blusvliegtuigen van het Spaanse vaste land laten tergend lang op zich wachten.

Bij het pompstation van Garafia is het een komen en gaan van gitzwarte brandweermensen en water auto’s, niet alleen van de brandweer maar ook van boeren die allemaal op hele oude vrachtwagentje met grote tanks rondrijden.

Door de laagvliegende helikopters raken kuddes geiten op drift die zich een veilig heenkomen zoeken. Een Pipi Langkous paard wordt weggereden in een open laadbak, richting het oosten.

Auto’s met huisraad op het dak en kinderen op de achterbank slapen op veilige open plekken op zaterdagnacht.

De wind zorgt steeds weer voor nieuwe brandhaarden.

Er zijn inmiddels militairen ingevlogen van andere eilanden.

Zondag valt vaak de telefoon en internet verbinding uit.

Hoewel de berichten chaotisch blijven en hectare na hectare van het zo groene noorden platbrandt lijkt er geen enkel mens of dier te zijn verwond.

Op meerdere plekken, In Santo Domingo en San Antonio, worden de plotselinge daklozen opgevangen door vrienden die ineens met 15 mensen extra in huis zitten. Ik pluk mijn hele moestuin leeg en rij met kratten vol groenten naar San Antonio, iets doen, iets kunnen doen, naar Santo Domingo rijden onmogelijk door het vuur.

Er kan in het donker niet meer gevlogen worden.

Maandag ochtend, volgens het haperende internet lijkt de situatie min of meer gestabiliseerd.

Nu komen de berichten van mensen die horen dat alles verbrand is.

Het maakt me verdrietig en onmachtig. Het brengt herinneringen boven omdat ik samen met mijn toen tienjarige dochter ook alles in een brand ben verloren.

Maar ik weet daardoor ook dat brand schijnbaar zo’n universele angst is van mensen dat er direct van alle kanten hulp komt.

Het roept een enorme solidariteit op.

Nu de brandweer mannen het ergste werk achter de rug lijken te hebben (het waait inmiddels heel hard dus ik men houdt zijn hart vast) is het tijd om op de zwarte puinhopen elkaar te helpen lijkt me.

Verslag: C. Foto´  s: El Diario, El Time, la Voz etc.

Lees meer: Bosbranden op La Palma

Er valt nog veel te ontdekken

Uitgebreid reisverslag Rondreis La Palma Giovanna en Michel

Onze  vakantie op La Palma was echt TOP!  We willen zeker nog eens terugkomen. Er valt nog veel te ontdekken.

Giovanna en Michel op de top van de Pico Birigoyo.

De rondreis heeft ons de mogelijkheid gegeven om in 7 dagen het gehele eiland te zien, op ons eigen tempo.

Onze ervaring is dat we ons het beste voelden in het noorden en het midden van het eiland, hier kwamen we echt tot rust.

We hebben het volgende onthouden van onze vakantie:

De reisgids was echt de moeite waard om alles te vinden en leuke plekjes te ontdekken.

Huis 1: Santa Cruz de La Palma
– Ons eerste huisje Tomadora: cosy, met stijl ingericht en koele slaapkamer. Het centrum in Santa Cruz is bruisend en er is altijd iets te beleven. De platenspeler in het huisje was een extra troef: met Sadé nog een glaasje drinken aan het raam met de leuke zitbank.

santa cruz tomadero huisje
Het blauwe huisje Tomadero in Santa Cruz.

– Restaurant La Placeta was gezellig en daar hebben we een heerlijke tonijnsteak gegeten: goede tip!

– Wandeling Laurierbos Cuba de la Galga was prachtig In het groen en goed aangegeven in jullie boekje.

– Wandeling in de kloof van La Galga was pittig en uitdagend: op tijd stoppen om te drinken en om de juiste richtingaanwijzer te vinden ;-). We hebben keuze A gevolgd en de vette 7 was het zeker waard.

– Wandeling Espigon Atravesado was mooi en het uitzicht boven maakte dit de 4 km zeker waard.

– De halte in Puerto Espindola was adembenemend: bijna een privéstrandje voor ons alleen met de bonkende golven in de zee voor ons (goede tip!).

El Tablado, Casa Garzita ( links boven) en bar La Garza (laatste huis links)

Huis 2: El Tablado
– Ons tweede huisje La Garzita: stilte, rust en back to basics. Authentiek dorpje met een uitstekende bar La Garza, waar Yurena ons verwend heeft met heerlijk eten en gezellig gepraat.

– Wandeling La Zarza was extreem prachtig door de Caldera de Agua, spijtig genoeg wel weinig water gezien omdat er ook een droogte heerste. Maar de mystieke kloof gaf zijn schoonheid prijs.

– Wandeling Dragos Salvatiera: prachtig weer gehad,  maar minder mooie wandeling omdat we maar enkele drakenbloedbomen gezien hebben en het redelijk droog was.

– Bar Santi in Santo Domingo hebben we weer heerlijk gegeten tussen de 2 wandelingen in. We zaten tussen de lokale bevolking en kregen te eten wat er was: eenvoudig,  maar superlekker (goede tip!).

Huis 3: Puntagorda
– Ons derde huisje El Lagarto: helemaal Zen in onze grotwoning met prachtige tuin. De sterrenhemel die je er gratis bijkrijgt is echt fenomenaal.

Wandeling Roque de los Muchachos: adembenemend mooi. We waren op tijd vertrokken ‘s morgens, zodat we ook nog zicht hadden op de andere eilanden. Daarna komen de wolken opzetten, wat ook weer een heel speciale sfeer geeft. Ook uniek voor ons dat er een Belgisch-Zwitserse telescoop staat ‘Mercator’.

– Wandeling naar Puerto Puntagorda: daar dachten we een terrasje te kunnen doen met een glaasje Sangria. Maar gelukkig is dit een verborgen plekje aan de zee, waar je kunt genieten van elkaar en de stilte.

– Wandeling Torre del Time: verkoelend bos met alweer een prachtig uitzicht.

– Onderweg gestopt bij Fe Y Alegria: autocar met verse broodjes en heerlijke koffie (goede tip!).

– Wandeling Piratenkloof in Tijarafe: niets speciaals, havendorp lag er verlaten bij en veel is er niet meer te zien van de piraten.

Het strand en boulevard van Tazacorte in het Dal van Aridane.

Huis 4: Dal van Aridane
– Ons vierde huisje Casa Azul op loopafstand van Los Llanos in het Dal van Aridane: kleine studio met alles erop en eraan, maar hier misten we de authenticiteit zoals bij de andere huisjes. Wel een goede en rustige uitvalsbasis om het drukkere Los Llanos en de Puerto de Tazacorte (gezellig om een cocktail te drinken) te verkennen.

– Wandeling Vulkaan Pico Birigoyo: prachtige view in het midden van het eiland. Vanuit Refugio del Pilar vertrekken er diverse andere wandelingen, maar we denken dat dit de mooiste is, want het was deels verboden toegang (maar de moeite waard).

– voorlaatste dag hebben we genoten in Puerto Naos van het mooie strand, de zon en de zee en daarna zijn we de vulkaan San Juan gaan bezoeken. Het bezoekerscentrum is vernieuwd en langs de route gelegen. De vulkaan is ook bereikbaar en daar bij Fatima word je even stil van het wonder …

– laatste dag hebben we souvenirs gekocht in Playa de los Cancajos en weer heerlijk gegeten in Casa Goyo (supertip om in geitenstallen te gaan eten ;-))

Restaurant Goyo onder de landingsbaan van het vliegveld. (foto Casa Goyo)

En dan natuurlijk een welgemeende ‘thank you’ voor jullie: de reisgids gaf ons al een voorproefje, maar gaf ons ook de kans om zelf te ontdekken en te kiezen wat we wilden doen. De titel ‘ontdek de verborgen schatten’ is echt van toepassing ;-).

Hopelijk tot snel en blijf gezond allemaal!

Groetjes van Giovanna en Michel

Toevoeging:
Afhankelijk van de beschikbaarheid en jouw persoonlijke wensen kunnen de geboekte onderkomens per rondreis verschillen.

Meer informatie over de RONDREIS LA PALMA

 

Heel veel La Palma

Ingezonden evaluatie vakantie La Palma door Roel Kop

Man o man, wat hebben wij genoten van La Palma, en mede en met name door het door Siepko vervaardigde boekje en door tips van een vriend.

Hele gezelschap met reisgids (links) op de foto voor de etalage van de kledingwinkel in de Calle del Medio met HEEL VEEL kleding voor de prijs van 6 euro. Deze tip staat NIET in de reisgids.

Wat deden wij allemaal?

 • Heel veel eten en drinken;
 • Heel vaak de hellingproef;
 • Heel veel wandelen;
 • Heel veel chillen;
 • Heel veel praten;
 • Heel veel steden bezoeken;
 • Hele veel lachen en plezier hebben;
 • Heel veel autorijden;
 • Heel veel op de telefoon kijken;
 • Heel veel foto’s maken;
 • Heel veel in en rond het huisje zijn;
 • Heel vaak naar de supermarkt;
 • Etc.
HEEL VEEL bomen en HEEL VEEL zon,

Siepko met name door jouw boek(je) was en is het een onvergetelijke vakantie (geworden).

Heel veel dank daarvoor!

Met vriendelijke groet,

Roel Kop