Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Leven gaat door met in de achtertuin een vulkaan

De vulkaan van La Palma geeft nog geen signalen dat ze binnenkort zal indutten. De oermoeder van La Palma die het eiland vanaf de zeebodem in twee miljoen jaren heeft gevormd is nog altijd actief.

Nadat de vulkaan eerst de school voor de kinderen in Laguna heeft afgepakt, bedreigt op dit moment de zuidelijke lavarivier de begraafplaats van Las Manchas en de omliggende woningen.

Huis in de buurt van de vulkaan onder een laag vulkaanas wordt utgegraven. (Foto: i Love The World)

Metamorfose
Het landschap in het Dal van Aridane ten zuiden van Laguna is in vijf weken tijd onherkenbaar veranderd. Door de kleine en grote finca’s met kleine en grote huizen, plantages met avocadobomen, bananen en tropische tuinen zijn door de vulkaan dikke, vette, zwarte strepen gezet. Lavarivieren en brokken grijszwart gesteente is als een emmer met pek over La Laguna en Todoque uitgesmeerd. Op de flanken van de Cumbre Vieja heeft zich in vijf weken tijd een machtige vulkaan gevormd van 200 meter hoog.

Voor iedereen die zijn huis verloor staat het leven op de kop. De bewoners buiten het rampgebied doen een poging het fijne laagje vulkaanas van zich af te schudden. Het leven gaat door met in de achtertuin een ronkende vulkaan.

Het dorpje La Laguna is voor de helft geamputeerd. ( Foto: media Rook)

De spirit van de school van Laguna
De tweehonderd kinderen van het schooltje in Laguna kunnen weer naar school. In zes dagen tijd zijn er in Los Llanos twee verschillende gebouwen ingericht. De jonge kinderen gaan in Retamar naar school en de hogere klassen in de talenschool in de wijk El Roque.

De directrice zegt over de gedwongen verhuizing: ´´  De vulkaan heeft ons de muren van de school in Laguna afgenomen, maar de spirit van ons educatieve centrum is onoverwinnelijk.`
Het is deze spirit en energie die de bewoners van het Dal van Aridane vooruit stuwt.

Het speelveldje van de blauw gekleurde school in Laguna.

Nieuw project
Esthèr van Casa Cerca leefde bijna 5 weken lang met de hoop dat haar huisje op een Kipuka, een eilandje omsloten door een lavamuur van 10 meter hoog, zou blijven bestaan. Elke dag, op verschillende tijden worden er met een drone foto´s gemaakt van het door de vulkaan getroffen gebied. De aanknopingspunten van wegen en gebouwen zijn verdwenen. De foto` s worden iedere dag een stukje zwarter.

De Kibuko van Esthèr hield bijna vijf weken stand. Er was alleen nog maar dat stipje van hoop, een groene punt leven tussen het zwarte nagloeiende lavagesteente dat dapper stand hield. Op de dronebeelden herkende je nog het huis, de prachtige tuin die door gebrek aan water en de hitte van de vulkaan is verdord. De as van de vulkaan heeft het blauw van de Whirlpool grijs gekleurd.

Vrijdag kregen we van het bericht van Esthèr dat het door de gasten van Oceaanzicht zo geliefde vakantiehuis Cerca is verdwenen onder de lava. Ze vertelde opzoek te gaan naar een nieuw project en Casa Cerca zal op een andere locatie uit de as herrijzen.

Dromen
Een dag later was het de beurt aan de buren van Esthèr. De droom van Rob en Sanne om zodra de vulkaan tot zwijgen komt een weg te willen aanleggen naar hun Kipuka werd wreed verstoord. Ook dit paradijsje werd een met de aarde. Ook Rob en Sanne hebben al een nieuwe finca op het oog, nieuwe dromen staan in de stijgers.

Er is een leven voor en er is een leven na de vulkaan. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. De verhalen die ik te horen krijg, zijn zonder uitzondering positief. Bewonderenswaardig positief!

En terwijl ik wil afsluiten met deze positieve woorden, weet ik dat dit niet voor iedereen zo zal zijn. De wens is de vader van de gedachte.

 

Lees meer over de vulkaanuitbarsting op La Palma

Lavarivier verwoest het hart van Laguna

De lavarivier stopt niet voordat de vulkaan zijn laatste zucht heeft uitgeblazen. Nadat eerst Todoque vrijwel volledig van de landkaart verdween is het nu de beurt aan Laguna.

De vulkaan (Siepko Wenning)

Het hart van Laguna
Het hart van het dorp is er al uit gerukt. De peuterschool waar onze Mees een aantal jaren met zijn vriendjes bij voorkeur in de modderbak speelde is gisteren al verdwenen. Vannacht was het de beurt aan de lagerschool van Laguna, de apotheek, het Disa tankstation, het buurtcentrum en een groot aantal huizen.

Pádel
De pádel baan waar we een groot aantal heroïsche wedstrijden hebben gespeeld met na afloop steevast een caña, een klein koud biertje van de tap, is geschiedenis. Mijn speelmaatje Rob stuurde me een foto van zijn kaart vol met stempels. Er ontbreekt nog een stempel wat hem recht had gegeven op een gratis partijtje pádel.

Kipuka
De familie van Rob en Sanne zijn inmiddels ook een crowdfunding begonnen. Het huis van het Vlaamse gezin staat samen met vakantiehuisje Cerca als een kipuka, een eilandje omgeven door hoge muren lava nog altijd overeind. Zolang je huis er nog staat vergoed de verzekering alleen de nachten dat je er niet kunt doorbrengen.

En hoe moet dat als straks de vulkaan zwijgt? Er zal een weg, water moeten worden aangelegd, er zal water en elektriciteit moeten komen. Om deze droom te voeden en hopelijk straks in vervulling te laten gaan is een bijdrage welkom.

Een-nieuwe-start-in-ons-paradijsje?

De huizen van Rob , Sanne en Casa Cerca van Esther omgeven door lava.

Waar zijn de honden?
En dan het verhaal van de honden. Gevlucht voor de lava werden ze van alle kanten omsloten door lava. Een dierenarts op La Palma hield de honden in leven door er met een drone eten en drinken naar toe te brengen. Er werd geld ingezameld door dierenliefhebbers in Spanje om een team uit Galicië naar La Palma over te vliegen die met behulp van een vrachtdrone de honden zou bevrijden.

Gisteren deden ze de eerste veel belovende proeven. Deze ochtend waren de honden op de beelden van de drone onvindbaar. Zaten ze onder een struik, waar waren ze gebleven?

Afbeelding geplaatst door Eltime.es

A-team
Later op de dag werd er een video op Twitter geplaatst van de lege watertank met daarop een bord met de tekst:

Fuerza La Palma, de honden zijn in orde, A-team.

Het bord is geplaatst door een onbekende die de veiligheidscontroles heeft omzeild en te voet, met gevaar voor eigen leven, over de lavarivier is gelopen om de honden te verlossen.

Degene die de honden heeft gered heeft daarbij zijn eigen leven op het spel gezet.

La Palma vulkaaneruptie 2021

Vier honden gevangen op een kipuka

De vulkaan van La Palma is nog altijd actief. Een grote grijze wolk as wordt hoog de lucht in gespuwd, de noordelijke lavarivier kan ieder moment de oceaan bereiken. Een gebied ter grootte van 2 bij 10 kilometer is in vier weken tijd veranderd in mal pais, slecht land.

Ongeveer 7000 bewoners, 1 op de 10 eilandbewoners, is uit zijn huis geëvacueerd. Meer dan 800 woningen zijn verwoest. Het drama heeft de grens bereikt van wat we als mens nog kunnen verwerken. Basta Ya!

De vulkaan is elke dag weer anders. Vandaag (18.10.2021, 20 uur) met twee rookkolommen uit twee verschillende vulkaanmonden.

Wordt vervolgd
Het is hoogste tijd voor een verhaal. Een uitdaging van wereldformaat waarvan de uitkomst nog niet vast staat. Een ´ Wordt Vervolgd’ waarvoor je s’ochtend de krant open slaat.

Tussen de gestolde lavarievieren bevinden zich nog altijd kleine eilandjes, ook wel Kipukas genoemd. De dieren die moesten vluchten voor het natuurgeweld hebben er een onderkomen gevonden. Op twee verschillende eilanden omringd door lava bevinden zich in totaal vier honden. De honden zijn geïsoleerd en kunnen niet per helikopter of over land worden bereikt.

Podenco`  s
De dronebeelden van de eenzame podenco’s hebben in de media veel aandacht gekregen. Direct na het opstaan gaan we als eerste opzoek naar het nieuws over de eenzame honden, zijn ze nog in leven?  Daarna lezen we de artikelen om te weten of de noordelijke stroom de oceaan al heeft bereikt. Voor het slechte nieuws sluiten we even de ogen, we lezen het maar nemen het niet op, er is gaan plaats meer om het echt binnen te laten komen.

De tijd dringt
De afgelopen week werd er voedsel en water naar de dieren gebracht. Met lichte drones kan er iedere keer 250 gram door de lucht naar de vier podenco´s worden getransporteerd.
De tijd dringt echter voor de dieren. Een hoge muur van gestolde lava komt elke dag centimeter na centimeter dichterbij. Een nieuwe lavastroom kan ieder moment het eilandje van hoop en leven  verzwelgen.

De leegstaande waterbak.

Vrachtdrone
De enige manier om de honden te redden, is met behulp van een vrachtdrone.

Via een drone wordt de komende dagen voedsel naar de honden gebracht. Zodra de dieren gewend zijn aan de aanwezigheid van de drones zal een reddingsoperatie worden uitgevoerd.

Om bij de honden te komen moet een afstand worden overbrugd van 450 meter. Het vangen van de honden is het meest gecompliceerde deel van de reddingsoperatie.

Vangnet
Een team van Aerocamara dat vandaag vanuit Galicië uit het noorden van Spanje op La Palma is aangekomen, heeft daarvoor een vangnet ontwikkeld. De honden moeten naar het midden van het net worden gelokt waarna het net sluit en de hond door de drone door de lucht wordt getransporteerd.

Op de dag dat het team op La Palma is aangekomen om de vier Podenco’s te redden zijn de kinderen in het Dal van Aridane weer naar school gegaan.

 

Alles informatie vanaf 19.09.2021 klik op:

Vulkaanuitbarsting La Palma

 

Het is genoeg geweest, de grens is bereikt.

Wat valt er nog toe te voegen aan al die woorden en beelden die de afgelopen weken over de vulkaanuitbarsting op La Palma in het nieuws zijn verschenen?

Zal ik schrijven over het twintigtal bewoners in Laguna dat gisterenavond kort voor middernacht het bericht kreeg dat ze met grote spoed hun huis moesten verlaten. Had ik al verteld dat ook het voetbalveld van Laguna onder de lava is verdwenen? Kom ik met oplopende cijfers van het aantal huizen en gebouwen en bananenplantages die verloren zijn gegaan?

Foto: Eltime.es

Volcan Tajogaite
Of zal ik nog spectaculairdere foto’s plaatsen van de vulkaan? Een vulkaan van vuur en lava die in de media steeds vaker opduikt met de naam Volcan Tajogaite. Genoemd naar het gebied waar de vulkaan nog altijd staat te spuwen.

Heeft het nog nieuwswaarde als ik ook vandaag opnieuw meldt dat er huizen zijn verwoest. Dit drama in slow motion is een taaie, stroperige lavarivier. Een slechte film over en prachtige vulkaan en een oorlog van de verschroeide aarde in een gebied ter grootte van 2 kilometer breed en tien kilometer lang.

Maria
Ik kan het verhaal vertellen van Maria. Van haar grootvader, de kleinkinderen, ooms en tantes, ze verloren het land en hun huis dat al generaties lang werd bewoond door de familie. Zoals de meeste Palmeros hebben ze geen verzekering. Ook voor deze familie zal een vergoeding komen, de afhandeling zal stroperig zijn en het bedrag in geen verhouding met wat er verloren is gegaan. Het vruchtbare land waarvan generaties lang hebben gegeten, is gestolde lava.

Foto: Getty Images

Landverhuizing
Of zal ik vandaag de foto’s plaatsen van de grote landverhuizing. Ook gisteren werden er 800 mensen geëvacueerd. We beginnen allemaal moe en neerslachtig te worden van de onafgebroken stroom van slecht nieuws. Het is genoeg geweest, de grens is bereikt.

Tussen al het zwart van de lavastroom, het vulkaanas op de bomen, de straten en de daken ga ik opzoek naar licht. Buiten het slagveld ontspruiten fris groene initiatieven.

Pedagogía en Emergencia
Het project van Pedagogía en Emergencia is een van die initiatieven die op dit moment op La Palma plaats vindt om de getroffen bewoners te ondersteunen.

Vrijwilligers en professionals hebben de afgelopen dagen workshops georganiseerd voor ouders en kinderen die een psychologisch trauma hebben meegemaakt. Door middel van spel, creativiteit en muziek wordt er een begin gemaakt om het verlies van je huis en alle onzekerheid en spanning die dat met zich meebrengt te verwerken. Het begin tot herstel is begonnen.

De gemeenschapszin is enorm, de saamhorigheid, de solidariteit, de kracht van de eilandbewoners is gigantisch. Op La Palma hebben we elkaar.

Laatste zucht
Het enige echte grote nieuws waar iedereen smachtend naar uitkijkt, is het moment dat de vulkaan nog een keer zucht en daarna voor altijd gaat slapen.

 

Lees meer: Vulkaanuitbarsting 2021 La Palma

Wanneer stopt de vulkaan op La Palma?

Windstil, een donkere wolk boven het Dal van Aridane zet ons huis in een somber licht. We verslijten bezems en sjouwen emmers met vulkaanas de tuin in.

We beleven dag 24, de dag waarop de Teneguia in slaap sukkelde.

Iedereen op La Palma heeft maar een vraag: hoe lang gaat dit nog duren?

Vulkaan volgens Siepko Wenning

Zwaveldioxide
De wetenschappers zijn er van overtuigd dat er nog veel bezems kapot zullen worden geveegd dat er nog meer huizen en plantages verloren zullen gaan voordat de vulkaan zijn laatste magma spuwt. Het einde van de marathon is nog niet in zicht. De vuurspuwende reus heeft de uitstoot van zwaveldioxide en lava zelfs verhoogd.

Vulkanologen durven geen voorspelling te doen over de houdbaarheidsdatum van ´  La Bestia.’

Laatste adem
Wiskundigen kunnen op basis van het gemiddeld aantal dagen dat een vulkaan op La Palma actief is wel een berekening maken.

De uitbarsting begon op 19 september om 15.10 uur. Een gemiddelde vulkaan op La Palma is 55 dagen actief. Er van uitgaande dat we te maken hebben met een hele gewone, gemiddelde Palmese vulkaan dan kunnen we er vanuit gaan dat op 1 december van dit jaar de vulkaan zijn laatste adem zal uitblazen.

Dansen op een vulkaan
Wat een heerlijk vooruitzicht. De drie koningen kunnen zonder overlast van vulkaanas met hun kameel en heel veel cadeautjes voor de kinderen naar de Plaza de España rijden. We kunnen op oudejaarsavond weer salsa dansen op het plein naast de kerk. De grote vraag is waar de eilandbewoners die hun huis zijn verloren door de vulkaanrivier dit jaar de kerstboom zullen opzetten.

De noordelijke lavastroom opweg naar het buurtschap onder Camino de Cruz Chica en de oceaan.

Tijdens het speculeren over de einddatum van de vulkaan  ontvang ik het bericht dat ongeveer 800 bewoners in het buurstschap onder Camino de Cruz Chica in Laguna moeten evacueren,  de noordelijke lavastroom is opweg om nog meer verwoestingen aan te richten.

Noodoproep!

Van 13.00 uur tot 19.00 uur moeten de mensen die door dit evacuatiebevel worden getroffen, hun huizen met hun bezittingen en huisdieren verlaten en zich naar de verzamelplaats begeven die zich bevindt in de Campo de Lucha Camino León de los Llanos de Aridane.

De mensen die vandaag hun bezittingen niet kunnen ophalen, zullen dat op de volgende dagen geleidelijk en onder begeleiding kunnen doen, zolang de veiligheidsomstandigheden het toelaten.

Werk samen met de veiligheidstroepen bij de evacuatie.

Blijf kalm, breng kalmte over op anderen en verspreid geen geruchten.

Sluit alle ramen en buitendeuren, doe de jaloezieën naar beneden. Sluit water, gas en elektriciteit af.

Neem uw documenten (ook die van het huis) en dagelijkse medicijnen, mobiele telefoon en oplader, zaklamp en kleding voor enkele dagen mee.

Ga naar de verzamelpunten.

Gebruik telefoons alleen voor wat strikt noodzakelijk is.

Indien u dieren heeft, zal de evacuatie worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van het Actieprotocol voor dieren dat u op het Trefpunt zal worden overhandigd.

Overzicht vulkaanuitbarsting La Palma 2021

Opnieuw huizen verwoest door lavarivier

De bewoners van het Dal van Aridane zijn vermoeid na een slopende nacht.

De vulkaan was afgelopen nacht uitermate luidruchtig, een groot aantal explosies veroorzaakten oorverdovende knallen. De huizen in het dal stonden te trillen en te beven.

Manu Marzan

De hemel kleurde rood
Tijdens de slechte nacht sinds de uitbarsting besloten een groot aantal bewoners hun huizen te verlaten. Ook ik ben in het holst van de nacht mijn bed uitgestapt om de muren op scheuren te controleren. De schoorsteen stond nog altijd recht,

De hemel was rood gekleurd van het magma dat hoog de lucht in werd gespuwd. De trillingen werden veroorzaakt door de luchtverplaatsing van de vulkaan.

Het lawaai maakte meer indruk dan dat het schade zou kunnen veroorzaken was mijn conclusie en ben mijn warme bed weer in gekropen.

Explosief
De vulkanoloog Miguel Ángel Morcuende legde vandaag tijdens de persconferentie uit dat we afgelopen nacht te maken hadden met een explosief uitbarstingsverschijnsel dat gepaard gaat met veel lawaai passend bij de kenmerken van een gewone Canarische vulkaan.

Ismael Francisco Sánchez

Een dag met veel schade
De gevolgen van de nieuwe lavarivier die gisteren is ontstaan tijdens het instorten van de noordkant van de vulkaan zijn desastreus.

De lavarievier is begonnen aan zijn reis naar de oceaan aan de noordkant va de bestaande lavastroom. Afgelopen nacht bereikte het al het verwoeste centrum van Todoque, waar het de nog overgebleven huizen met de grond gelijk maakte.

De apotheek van Todoque, de Bar las Tejas en vele andere gebouwen die de eerste dagen van de uitbarsting hadden overleefd, zijn verdwenen.

 

Lees meer: Overzicht vulkaanuitbarsting 2021