Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Het vuur is gedoofd op La Palma

De periode tussen de berichten over de vulkaan worden langer. Het vuur is gedoofd.

Het vuur dat ons net dat vonkje geeft om de motor iedere ochtend opnieuw te starten. De energie die ons met opgeheven hoofd te toekomst doet binnengaan is laag.

Het noorden van La Palma. (Foto`s: S.W.)

Amandelbloesem
Met het stoppen van de vulkaan op 14 december is ook de adrenaline uit het lichaam verdwenen. We proberen de draad van het leven weer op te pakken waar we het onderweg zijn verloren. Er worden weer activiteiten gepland met als enige doel om te gaan genieten van het eiland; de amandelbloesem, een terras, sporten met vrienden, fantaseren over het verleggen van de koers, kortom leven.

Voor ons is dat een stuk gemakkelijker dan voor al die bewoners die hun huis zijn verloren. Maar ook de bewoners die kunnen terugkeren naar hun huis in Las Manchas en geconfronteerd worden met een grijs landschap waar de kleuren uit zijn gehaald is niets hetzelfde. Ik zie en hoor de getroffen bewoners allemaal op hun eigen manier hun best doen om vooruit te komen. De bureaucratie vertraagt alles en maakt stappen voorwaarts stroperig.

Ondertussen staan die bulldozers uitzicht en vanaf hier onhoorbaar te brullen. Meter na meter dichterbij het herstel van de infrastructuur. Er wordt gewerkt maar is het voldoende gezien de prioriteiten die er zijn? Op La Palma komt alles goed maar niets is gemakkelijk. We zullen nog veel meer geduld moeten oefenen dan ooit te voren.

Levenslustig groen
Ik begin vermoeid te raken bij het woord vulkaan. De zon schijnt, de lucht is perfect blauw en de lente heeft zijn intrede gedaan. Het stro van de zomer is fris en levenslustig groen. De eerste vogels zoeken elkaar om binnenkort een ei te gaan leggen.

De eerste bezoekers komen weer naar La Palma. Ze zijn ons eilandje niet vergeten. En wie tijdens de vulkaaneruptie onder een steen heeft gelegen en opnieuw het eiland bezoekt, zal waarschijnlijk niets geks opvallen. Alleen in het gebied rond Todoque met een nieuwe imposante krater en het zwarte gat is het eiland dramatisch veranderd.

De vulkaan, we zullen er nog honderden malen aan voorbij rijden. Er komt een dag dat we de top kunnen wandelen. En uiteindelijk wordt de vulkaan een verhaal en geschiedenis. De contouren vervagen, de vulkaan wordt opgenomen in het landschap.

Het prachtige eiland
Moe van de vulkaan maar met heel veel zin om het licht weer binnen te stappen. Het eiland lokt en daagt uit om ons huis te verlaten. Het afgelopen weekeinde heb ik opnieuw een bezoek gebracht aan het noorden van La Palma.

Bij het zien van de foto’s vroeg ik mezelf af: Als ik niet zou weten waar ik deze foto’s zelf gemaakt had, dan had ik er alles voor over gehad om naar dit prachtige eiland waar dan ook op de wereld te reizen.

Lees meer over de vulkaan op La Palma

La Palma vooruit met ups en downs

Een uur voor de dag overgaat in de nacht ga ik met León de hond de berg nog even op. In de verte hoor je de lange armen van de bulldozers graven.

De lange arm begint met grijpen vroeg in de ochtend en stopt wanneer het donker wordt. (Foto: S.W.)

Rots en steen
De werkzaamheden zijn al weken geleden begonnen. Een gloednieuwe, geel glimmende vrachtwagen die ik op een video zware rotsblokken zag laden in Laguna waar aan de weg wordt gewerkt, loste zijn lading op het bouwterrein in El Paso. Het zachtmoedige gevecht van de Palmeros tegen het onherbergzame eiland, het ontroerd me. De bulldozers stoppen pas met draaien zodra de zon achter de horizon verdwijnt.

La Palma is geen polder waar je een als een warm mes door de boter een greppels graaft in de modder. La Isla Bonita is gemaakt door vulkanen en van rots en steen. Geen vierkante meter is horizontaal, om het bouwterrein gereed te maken voor woningen moeten eerst muren worden geplaatst van soms wel 10 meter hoog. De bodem is doorregen met harde basaltgesteente die met veel geduld moeten weggepikt om er een leiding of afvoer doorheen te kunnen leggen.

La Palma is geen polder maar van steen. (Foto: S.W.)

Doorwerken
Het optimisme van de eerste dag werken aan de verbindingsweg tussen Laguna en Tazacorte is flink getemperd. Het maken van een weg door de lava is zwaar en tijdrovend. Er wordt nu overwogen om, zoals de burgemeester van Tazacorte voorstelde, over de lavastromen een weg te maken. Maar ook deze optie is niet ideaal. Onder de oppervlakte bevinden zich lavatunnels waardoor een bulldozers met bestuurder door het lavapuin zou kunnen storten.

´  We hebben meer en grotere graafmachines nodig. Waar blijven de experts met ervaring? Waarom wordt er niet nachts doorgewerkt?’ schrijft een kritische Palmero in een artikel in de plaatselijke krant.

De opdracht is enorme en de wil is groot. De eilandregering heeft 865 bewoners een jaarcontract gegeven om te helpen bij de wederopbouw van het gebied rond Todoque. Waren we maar een polder, dan konden we volgende week weer viskroketjes eten in een van de restaurants in El Remo.

Over de lavastroom lijkt de enige optie. (Foto: El Time)

Weg naar Puerto Naos
De gestolde lavarivier is letterlijk en figuurlijk een muur. De weg tussen west en zuid is gesloten door een tot stilstand gekomen lavarivier die nog niet eens zo heel lang gelden de hemel boven het Dal van Aridane rood kleurde van het vuur.

Waar er op dit moment te weinig meganische grijparmen voor handen zijn om sprongen in de tijd vooruit te maken verbaast de snelheid waarmee een noodweg vanuit het zuiden naar Puerto Naos en Bombilla is voltooit. De grootste badplaats van het westen is over het asfalt via het zuiden te bereikbaar. Het wachten is op het afnemen van de hoeveelheid giftige gassen in dit gebied. Pas dan kunnen de bewoners terugkeren.

Ik denk, terwijl ik schrijf over Puerto Naos, aan Mark van de Beach Bar. Vorig jaar augustus liep na een lange stilstand vanwege de pandemia zijn terras langzaam weer vol. Mark was vrolijk en buitengewoon positief gestemd. Zes weken later moest hij samen met alle bewoners en gasten van Puerto Naos evacueren. Ik weet zeker dat Mark en al die bewoners die hun leven weer willen oppakken het eens zijn met de schrijver van het ingezonden stuk in de krant: Laat die mega-bulldozers maar komen om dag en nacht door te werken.

Voorbeeld van een containerwoning. (Foto: Ourense Mybox Experience)

Huizen
Wegen, vulkaanas verwijderen, goed voor de eilandbewoners zorgen, huizen bouwen, de lijst van uitdagingen is enorm.

De eilandregering heeft een bedrijf uit het noorden van Spanje gevraagd 100 woningen te leveren. Ourense Mybox Experience verandert oude zeecontainers in huizen van tussen de 45 en 60 vierkante meter in comfortabele huizen. Er zullen wooncontainers worden geleverd met 2 en 3 slaapkamers. Los Llanos heeft een terrein beschikbaar gesteld waar de tijdelijke woningen kunnen worden geplaatst.

Inmiddels hebben zich zeven verengingen die de belangen behartigen van eilandbewoners die hun huis hebben verloren door de vulkaan gemeld, ze willen allemaal inspraak en hebben allemaal zo hun eigen ideeën over wat er moet gebeuren. In een gesprek met de burgemeester van Los Llanos legden ze hun wensen op tafel. ´ Met zoveel verschillende meningen wordt het moeilijk om iedereen tevreden te stellen,`  merkte de burgemeester op.

Ze sloot de vergadering af met de woorden: Nunca llueve a gusto de todos. Het regent nooit naar ieders zin.

Lees ook de voorgaande berichten over de vulkaan op La Palma

Gepubliceerd: 19.01.2022

Goed nieuws van La Palma

Na een voor La Palma dramatisch 2021 begint het nieuwe jaar met positieve berichten. Meer dan 1000 bewoners kunnen terug naar huis.

De gemeente El Paso heeft alle huizen die zijn goedgekeurd een rode stip gegeven. De burgemeester stelt personeel en transportmiddelen beschikbaar om de terugkeer naar huis zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Een huis met een rode stip (foto: El Time.es)

Puerto Naos
Zeven dagen in de week wordt er in stilte door een honderdtal militairen gewerkt om wegen en daken in het gebied ten zuiden van de vulkaan schoon te maken. De boulevard en de straatjes van Puerto Naos zijn geveegd. De badplaats heeft weer kleur gekregen, het wachten is op een goede verbinding zodat ook de bezoekers kunnen terugkeren.

Het aanleggen van een nieuwe weg over de asvelden is urgent maar niet van vandaag op morgen te realiseren. Totdat Puerto Naos en Bombilla via de weg te bereiken zal zijn, wordt er gewerkt aan een bootverbinding tussen Tazacorte en de badplaats. Daarvoor zou er in Bombilla een tijdelijke haven gerealiseerd moeten worden.

Werkzaamheden aan de weg bij Laguna ( Video El Time)

Bulldozers
Op dit moment wordt er met bulldozers gewerkt om de verbinding tussen Tazacorte en een Wijk van Laguna te openen. De schatting is dat er ongeveer 4 weken nodig zullen zijn om 200 meter weg gereed te maken voor verkeer. Met 73 kilometer aan verdwenen wegen onder de lava zou in dit tempo volgens mijn berekening 26 jaar nodig zijn om alle wegen te herstellen.

De minister-president van de Canarische Eilanden is van mening dat de gestolde lavarivieren niet tot beschermd natuurgebied moeten worden verklaard. Wat dit precies voor gevolgen zal hebben voor de getroffen bewoners zal de komende tijd duidelijk worden.

 

 

 

 

 

 

Palmera Valeria Castro is geboren en getogen op La Palma en zingt op de Plaza de España in Los Llanos tijdens de uitzending voor La Palma. Klik op de foto voor het bekijken van de uitzending.

Melendi schreef speciaal voor La Palma een lied waarvan de opbrengst naar de getroffen bewoners gaat. Hij zong zijn lied op de Plaza de Espana in Los Llanos. Bekijk het optreden en klik op Melendi – Virgen de las Nieves

Hartverwarmend
Ondertussen blijven we ons verwarmen aan al die positieve aandacht en hulp die La Palma ontvangt. Uit het dorp Galdakao in het noorden van Spanje zijn er 150 vrijwilligers naar het eiland gekomen te helpen.

Afgelopen zaterdag werd op de belangrijkste televisiekanalen een geldinzamelactie uitgezonden voor La Palma met bekende Spaanse artiesten. La Isla Bonita was voor even in het hart van Spanje.

Dagdromen
Palmese politici beginnen weer te dromen. Een kabelbaan diagonaal over de lavastroom zou een interessante toeristische attractie kunnen zijn. En natuurlijk moet er volgens de bestuurders ook een bezoekerscentrum komen.

Pijnboom komt tot leven met eerste groene scheut. (Foto: María José Blanco).

De door de hitte kaal gebrande pijnbomen op de flanken van de vulkaan beginnen uit te lopen met groene knoppen. De levenskracht van La Palma is niet door een vulkaan te temmen.

Lees meer over de vulkaanuitbarsting op La Palma

Gepubliceerd: 10.01.2022

La Palma nieuwjaarsgroet 2022

Geraakt en geinspireerd door de vulkaan op La Palma ontvingen we van Edith en Adrie van Helden deze prachtige nieuwjaarsgroet.

Hallo Siepko en Marianne,

Na dit bewogen jaar wensen wij jullie en de palmereros vooral een mooi en opbouwend jaar toe.

Mede door de blogs van Siepko hebben wij het nieuws, en dus ook de vulkaan uitbarsting intensief gevolgd.

Het voelde soms alsof we zelf geraakt werden.

Dikke complimenten voor je schrijfstijl en je optimisme. Dat heeft ons geïnspireerd voor onze nieuwjaarswens.

Jaren geleden, liet ik jullie weten dat ik me bijna verontschuldigde om voor een tweede, zelfs derde keer terug te
gaan naar jullie mooie eiland.

Ondertussen is het tot favoriete vakantie bestemming geworden waarbij Villa Diamante voelt als tweede Thuis.

We komen zeker zo snel mogelijk terug naar La Palma,

Voor 2022 een gezond en prachtig jaar toegewenst!

La Palma tijdperk post-vulkaan begonnen

De eerste maandag nadat officieel een einde is gekomen aan de eruptie van de vulkaan begint La Palma met de opbouw.

Om het kruispunt van Laguna te bevrijden van een metershoge lavastroom is de grootste bulldozer van La Palma naar het getroffen dorp gereden. Met het starten van de zware dieselmotor van de ´  grijper`  werd een eerste begin gemaakt met het post-vulkaan tijdperk.

De grootste bulldozer op La Palma onderweg naar het kruispunt La Laguna. (Alle foto`s: Eltime.es)

Paardenkrachten
Een grote hoeveelheid aan paardenkrachten werd in werking gezet, de graafmachine schoof de eerste brokken lava moeiteloos aan de kant. De stemming was uitgelaten en positief maar sloeg al vrij snel om. Na het verwijderen van twee meter lavastenen werd een temperatuur van 120 graden gemeten. Een meter verder stootte de bulldozer op een keiharde laag basalt gesteente. De werkzaamheden werden gestaakt voor overleg.

De burgemeester van Tazacorte kwam niet veel later met het voorstel om niet door de lavarivier te boren maar om een weg over de lava te maken. De wegen naar de plantages in zijn gemeente zijn afgesloten door enkele lavarivieren en de bananen hebben dorst.

Op sociale media verschenen een uur later foto’s van monsterlijk grote bulldozers met het adres en het telefoonnummer van de leverancier. Zelf zat ik te denken aan dynamiet, een soort van nuttig vuurwerk,  als oplossing om de harde lagen basalt te laten ontploffen. Los Llanos gaat met explosief geweld dwars door de gestolde lavarivier en rijdt vervolgens het lavapuin naar Tazacorte. De burgemeester van Tazacorte egaliseert met de lavabrokken de gestolde vulkaanrivieren in zijn eigen gemeente en maakt deze week nog een weg over de lava naar de plantages. Ook op La Palma staat de beste stuurman aan wal.

Tweede poging
De tweede poging van de bestuurder van de graafmachine om de lavarivier te openen had meer succes. Een tikje links en een tikje rechts van de metalen grijper veroorzaakte een breuk in het harde gesteente waarna het uiteenviel en kon worden afgevoerd.

Na een dag schuiven, tikken en grijpen was het eerste stukje van de weg van Laguna naar Tazacorte vrij gemaakt. De burgemeester van Los Llanos en de minister-president van de Canarische Eilanden waren getuige en staken hun duim omhoog. De verwachting is dat de 100 meter weg dat vrij gemaakt moet worden van lava om toegang te krijgen tot Tazacorte in twee weken verricht zal zijn.

Vervolgens zal er worden gestart met het vrij maken van de 200 meter weg van Laguna in de richting van El Paso. De bewoners van een dertigtal huizen in dit gebied kunnen over ongeveer een maand naar huis.

Manifestatie Plaza de España.

Manifestatie
De vulkaan kunnen we niet de schuld geven, de politici wel. De politici op La Palma staan onder hoge druk. Niet dat de bewindsvoerders van La Palma de oorzaak zijn van al het leed dat de vulkaan heeft verricht maar de gedupeerden zonder huis beginnen ongeduldig te worden. We zijn op La Palma getraind in poco a poco maar zonder eigen huis is iedere dag wachten er een te veel.

Ongeveer 2000 Palmeros  kwamen naar de Plaza de España van Los LLanos om te manifesteren. Een deel van de getroffen bewoners heeft nog geen schadevergoeding ontvangen. Bovendien gaat de afhandeling bijzonder traag en willen de bewoners betrokkenheid bij de wederopbouw van het gebied rond Todoque.

Op het plein naast de kerk in het hart van La Palma vormden brandende kaarsen de woorden Juntos, Samen.

Vleiende woorden
De ochtend voor de manifestatie bezocht de minister-president van Spanje Pedro Sanchez voor de achtste maal La Palma. Hij sprak vanaf ons eilandje in een televisie-uitzending de Spanjaarden toe met de woorden: ´ De bewoners van La Palma zijn in tijden van tegenspoed een voorbeeld van solidariteit, trouw, veerkracht en optimisme.` 

Met deze mooie woorden bouwen we geen huizen maar sluiten we wel het jaar 2021 af. Een jaar waarbij La Palma werd getroffen door de pandemie, een brand in El Paso en een vulkaaneruptie.

Na zoveel tegenspoed kan 2022 alleen maar een beter jaar worden. Voor de nieuwjaarswens herhaal ik graag de slogan van de manifestanten die samen kwamen op de Plaza de España voor een eigen plekje onder de zon:

Juntos! Samen!

 

Lees meer over de vulkaan op La Palma

 

Gepubliceerd: 31.12.2021

Kerst op La Palma met een slapende vulkaan

Aan de voormiddag van kerstavond mogen we volgens de norm van de vulkanologen officieel de vulkaaneruptie tot een einde verklaren.

In de tien dagen na de laatste vulkanische activiteit, waarbij nog een keer brandende lava over de steile hellingen van de vulkaan naar beneden stroomde en een fijne poeder van as over het eiland werd uitgestrooid, bleef de vulkaan stil.

Donker gat
Kerstavond wordt op La Palma gevierd met de familie en een overvloedige maaltijd. Tussen de gangen door zal er ongetwijfeld een blik worden geworpen in de richting van de hemel boven het zuidwestelijke deel van het eiland. Het is nog altijd moeilijk voor te stellen dat op deze plek drie maanden lang een vulkaan stond te loeien. Waar gedurende 86 dagen de hemel rood kleurde van het brandende lava was het sinds de uitvinding van de gloeilamp nog nooit zo donker.

We waren in de twee miljoen jaar durende geschiedenis van La Palma ooggetuige van de oerkracht van planeet aarde en het ontstaan van ons eigen eilandje, het eiland groeide een stukje hoger en breder. We stonden vol verwondering en machteloos toe te kijken.

De vulkaan zette een dikke zwarte streep door de geplande toekomst van iedereen die zijn huis verloor. De vulkaan heeft ons laten inzien dat het leven toch net iets minder goed te plannen valt en maakbaar is dan gedacht. ´  De vulkaan kunnen we niet de schuld geven.’ Het is de reactie die ik vaak te horen kreeg.

Verstandelijk gehandicapten hebben samen met ouders en familieleden een kerststal gemaakt om te herinneren hoe Todoque er vroeger voor de vulkaanuitbarsting uitzag. Op de foto de kerk van Todoque die verdween onder de lava. (Foto: Padisbalta)

Groots
Klein en onmachtig in vergelijking met de kracht van een vulkaan, groots als het gaat om solidariteit en empathie. Het waren de mensen die in een grote kring rond La Palma zijn gaan staan waardoor we ons op het eiland gesteund voelden.

Miljoenen euro’s aan donaties zijn er naar La Palma gekomen waarvan een deel al terecht is gekomen bij de bewoners. Een oneindige hoeveelheid dozen met kleding, knuffels, speelgoed en alles wat je nodig hebt wanneer je ook al je huisraad hebt verloren is per post, met handgeschreven en ontroerende steunbetuigingen, naar La Palma gestuurd.

Er worden, ook nu de vulkaan is gestopt, nog altijd ludieke acties georganiseerd om geld in te zamelen voor het eiland. Deze week liepen duizenden kerstmannen en kerstvrouwen een sponsorloop door het centrum van Madrid.

Sponsorloop voor La Palma in Madrid (Fotograaf onbekend)

Eerste hulp
Met oneindig veel respect  heb ik gezien hoe op ons kleine eilandje in de Atlantische Oceaan in ongekend korte tijd de eerste hulp werd georganiseerd. Bananenboeren stonden in lange rijen klaar met kleine vrachtauto’s om de bewoners te evacueren.

Brandweer lieden kwamen van andere eilanden om vulkaanas van de daken te vegen. Opvang werd geregeld, sporthallen werden ingericht voor kleding, voedselpakketten werden rondgebracht, voor de dieren werd in recordtijd een asiel ingericht, straten werden schoongeveegd, een koksbrigade werd ingevlogen om te koken voor de evacuees.

De eerste bewoners hebben de sleutel ontvangen van een nieuw huis. Er wordt hard gewerkt om ook de volgende groep nog voor het einde van het jaar onder te brengen in een huurwoning. De eerste plannen om de weg naar het door lavarivieren afgesloten Puerto Naos te openen worden gemaakt.

Stranden en baaitjes
De vulkaan heeft genomen en zal geven. Aan de kust zijn lavadelta’s ontstaan met de toekomstige stranden en baaien van het eiland. De vulkaan zal de komende decennia voor oneindig veel werk zorgen en het zo gehavende Dal van Aridane voorspoed brengen.

Nieuw land met strandjes en baaitjes westkust La Palma. (Foto: Eltime.es)

Wereldkaart
De vuurspuwende aardpuist heeft ons bescheiden maar wonderschone eilandje op de wereldkaart gezet. Niemand boekt nog Las Palmas of Palma de Mallorca maar La Palma om in de nabije toekomst de slapende vulkaan en de schoonheid van het eiland te bewonderen.

Wat de vulkaan ons vooral heeft gebracht is het besef dat we niet alleen staan. De ongekende solidariteit van al die meelevende mensen is hartverwarmend. Ieder positief gebaar en iedere gift uit het hart gegeven is een bouwsteen voor de toekomst van de getroffen eilandbewoners. De verwoeste huizen door de vulkaan geven we er niet mee terug maar hopelijk wel het licht en een toekomst.

Heel veel dank voor al jullie lieve reacties, berichten en donaties aan het eiland.

We wensen jullie fijne feestdagen en graag tot ziens op La Palma,

Marjan en Siepko

Tot slot nog een video als toegift van de koksbrigade van World Central Kitchen, een organisatie zonder winstoogmerk die van crisis naar crisis reist om te koken voor slachtoffers van een ramp. De afgelopen drie maanden hebben duizenden bewoners op La Palma van World Central Kitchen een warme maaltijd ontvangen. We hebben nieuwe sterren op La Palma en nu ook ons eigen We Are The World. 

 

Lees meer over de vulkaan op La Palma

Kerstdonaties zijn meer dan welkom! 

NaamAyuntamiento El Paso de la Palma
BanknummerES57 3076 0480 6710 0761 6723
BankCAJA RURAL DE TENERIFE

Maak een bankstorting o.v.v. APORTACION ERUPCION VOLCANICA