Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Verboden te parkeren, excepto turismo

Henk stuurden ons een foto van een verkeersbord met de vraag waarom de toeristen op La Palma voordeeltjes hebben vergeleken met de plaatselijke bevolking als het gaat om parkeren..

Verboden te parkeren, excepto turismo.

De eerste jaren van mijn verblijf op La Palma heb ik me net als Henk, iedere keer wanneer ik dit bord voorbij reed, verbaast over de gastvrijheid voor de bezoekers van buiten het eiland. Tegelijkertijd deed het me herinneren aan een terras in Nepal dat ik lang geleden eens bezocht. Bij de ingang stond het bordje: No Nepalis. Ik vond dat toen nogal schokkend.

Pas jaren later kwam ik er achter dat het woord turismo meerdere betekenissen heeft. Het woord turismo betekent in de kern, verplaatsing van personen. El turismo is het toerisme en un turismo is een personenauto.

Kortom: verboden te parkeren, behalve voor personenauto’s.

Henk stuurden me een tweede foto van een auto met de vraag of er op La Palma auto´  s op geitenmelk lopen.

Er zijn op La Palma schijnbaar auto’s die op geitenmelk lopen…
“LLeno, por favor ¡Leche de cabra!

Inderdaad Henk, er zijn bewoners die zich verplaatsen met geitenmelk, excepto en turismos.

 

Meer informatie over autorijden op La Palma
Huurauto La Palma

Boete voor te snel rijden op La Palma

Het landschap dat zichtbaar wordt na de tunnel van het weer. Volgens automobilisten de oorzaak van een bekeuring voor te snel rijden.

Succesvolle radar
We kregen deze week een telefoontje van een verontruste bezoeker van La Palma. De boete van de Spaanse regering voor te snel rijden was niet alleen aan de hoge kant, ook de vrienden, die onlangs waren teruggekeerd van La Palma, hadden een boete ontvangen.

Vrienden van vrienden waren ook beboet
En zelfs vrienden van vrienden waren beboet voor te hard rijden. Was dat toevallig of ging het om oplichting, was de vraag aan de andere kant van de lijn.

Top-50
Vandaag las ik in de krant dat de verkeersradar in El Paso in de Top-50 staat van de meest succesvolle radars van Spanje. Maar liefst 14.096 personen werden door de radar in 2019 beboet voor te hard rijden.
De radar is gelegen aan de LP-3 tussen de tunnel en El Paso, ter hoogte van het bezoekerscentrum Caldera de Taburuente.

Ondanks de aanwijzingen langs de kant van de weg, zoals de vermelding van een radar en de borden met daarop de maximale snelheid, wordt op dit punt (kilometer 20.1) bijna 15.000 keer per jaar de snelheid van 50 kilometer per uur overschreden.

Landschap oorzaak te snel rijden
De verontruste beller reed maar liefst 28 kilometer per uur te snel en kreeg daarvoor een boete van 300 euro. De oorzaak was volgens de beboete automobilist te wijten aan het landschap op La Palma.

´  We waren verwonderd door het lindrukwekkende landschap met links van de weg de toppen van de vulkanen en rechts de Caldera. Blijkbaar hebben we daardoor de borden langs de kant van de weg niet gezien.’

Het goede nieuws is dat wanneer je Spaanse boetes snel betaalt de hoogte met de helft wordt verminderd.

De radar ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Caldera de Taburiente.

Informatie over het betalen van de boete: sede.dgt.gob.es/es/multas/paga-tu-multa/
Informatie over autorijden op La Palma

Lief verhaaltje over een zakmes

Ingestuurde reactie: Nadia 
Wij zijn inmiddels terug uit La Palma en hebben erg genoten. De accomodaties van de rondreis waren allemaal heel fijn en jullie organisatie ook. Ik heb nog een verzoekje aan jullie.

Zakmes in handbagage
Toen we bij de douane in Santa Cruz op het vliegveld waren, bleek ik per ongeluk mijn leatherman met daarin een zakmes  in mijn handbagage te hebben laten zitten. De andere bagage was al ingecheckt en de balies gesloten, de gate ging ook al bijna dicht.

Security
De security zag dat ik grote moeite had om het zakmes achter te laten en belde voor mij naar de informatiebalie om te vragen of er nog iets mogelijk was. Daar ben ik vervolgens heen gerend, maar ook zij konden niets meer doen omdat alles gesloten was. Er was geen andere optie dan de leatherman achterlaten.

Zakmes met persoonlijke waarde
Ik legde uit dat ik erg gehecht was aan de leatherman omdat die van mijn man is.
De dame van de informatiebalie keek mij aan, pakte vervolgens de leatherman, vroeg mijn naam en adres op een papier te schrijven en mompelde dat het wel goed kwam. Ik moest intussen rennen naar boven om het vliegtuig nog te halen.

De leatherman en twee hartjes
Tot mijn stomme verbazing kreeg ik vandaag een pakketje uit La Palma, met de leatherman, twee chocolaatjes en een mooie kaart van La Palma. Zij heeft dit prive verstuurd en ook nog eens veel porto en een douaneclearance moeten betalen.

Aardig en lief
Ik vind dit zo ongelofelijk aardig en lief van haar en zou haar heel graag een bos bloemen sturen om haar te bedanken. Ik heb net gekeken of dit vanuit Nederland naar La Palma kan, maar dat is nogal lastig en ik zie geen goede optie.

Weten jullie of zoiets mogelijk is of mag ik jullie vragen een bos bloemen met een bedankje naar haar te sturen? Ik maak dan de kosten naar jullie over vooraf. Zij woont in Santa Cruz.

Wat een mooi eiland, wat een mooie mensen. We hebben jullie naam direct doorgegeven aan vrienden die ook naar La Palma willen.

Veel groeten, Nadia

Nadia schreef ons later dat ze per post een cadeautje heeft gestuurd naar de dame van de informatiebalie.

Meer informatie over de bewoners van La Palma

Oud en Nieuw vieren op La Palma

Kledingsvoorschriften en waar moet ik zijn met oud en nieuw?

De bewoners van La Palma grijpen iedere kans om feest te vieren met beide handen aan.

Op oudejaarsavond trek je je mooiste kleren aan, het liefst een tikje extravagant. Het meisje dat overdag schuchter en verveeld achter de kassa zat, is tijdens het feest onherkenbaar veranderd in een spontane en extroverte femme-fatal. De chicos pompen in de ochtend hun spieren nog een keer extra op in de sportschool en trekken in de avond een pak aan met vlinderdas.

De toeristen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun fleece jassen en schoenen. De eilandbewoners die van buiten komen, guirres genoemd op La Palma, zijn te herkennen aan hun houterige manier van salsa dansen of dansen alsof ze aan een danswedstrijd mee doen met razendsnelle tussenpasjes en wonderlijke draaiingen.

Australische Nieuwjaar
Omdat een groot aantal bewoners niet kan wachten tot het Fiesta del fin del año eindelijk begint zijn er voorfeesten geprogrammeerd. Waarom wachten tot middernacht als in Australië al om 14 uur de kurk van de champagnefles gaat. In Santa Cruz wordt om deze reden ook het Australische Nieuwjaar gevierd. In Los Llanos staat op dit tijdstip twee popgroepen hun liedjes te spelen op de Plaza.

En als het dan eindelijk het moment is dat de kerkklokken 12 keer slaan, stop je op iedere slag een druif op je mond. Pas daarna is het moment aangebroken om iedereen een gelukkig en vooral gezond 2020 te wensen.

Palmeros kunnen niet tot middernacht wachten en vieren in Santa Cruz de La Palma om 14 uur ook het Australische oud en nieuw.

Waar moet ik zijn met Oud en Nieuw op La Palma?

Los Llanos
Plaza de España 13 tot 15.30 uur: Internationale en Spaanse popmuziek. Een aanrader, lekker ongedwongen in het zonnetje naar muziek luisteren en de heupen alvast los maken.

Om middernacht 24 uur start op de Plaza de España van Los Llanos het Fiesta fin del año, oud en nieuwjaarsfeest met vuurwerk. Op het podium speelt een orkest Zuid-Amerikaans muziek, salsa, rumba, merengue enz. Het feest komt pas echt op gang rond 2 uur in de nacht wanneer de meeste Palmeros de Plaza hebben bereikt. De meeste wandelaars liggen dan al in bed.

Ieder feest wordt op La Palma met hart en ziel gevierd.

Santa Cruz
Om 14 uur start het Australische Nieuwjaar achter het gemeentehuis in de calle Álvarez de Abreu. Het zijn vooral de jongeren die ongeduldig zijn en elkaar hier ontmoeten.

Het afscheid van 2019 begint om 20.30 uur met een Dj, gevolgd door verschillende muziekgroepen en orkesten. Het feest gaat door tot 6.30 uur. Om 24 uur gaan er een paar vuurpijlen van de gemeente de lucht in.

Santa Cruz de La Palma bij avond in de dagen voor oud en nieuw

El Paso
Op het terras bij de kerk kan er al vanaf 14 uur worden gedanst tot je er bij neervalt. Ik verwacht dat de meeste bewoners en jongeren rond dit tijdstip in Los Llanos of Santa Cruz zullen zijn. Om 17 uur vindt er een optreden plaats van de bekendste Canarische popgroep Los Coquillos. Een tribute aan U-2 start om 19 uur. Om middernacht is er een band. De meeste jongeren van het eiland zul je op dit moment niet in El Paso treffen. Het grote feest vindt plaats in Los Llanos.

Las Tricias
Geheimtips: voor wie het graag intiem en klein houdt. Onder de gofiomolen van Las Tricias is een terras met een bar. Vanaf een uur of 23 uur  kun je er terecht om met de bewoners uit het alternatieve noorden het nieuwe jaar in te gaan. Er zal een DJ om dansend de ochtend te bereiken.

Geheimtips: oud en nieuw vieren in het noorden van La Palma bij de gofiomolen van Las Tricias.

Ook in Los SaucesFuencalienteBrenja Baja zullen er rond middernacht optredens plaats vinden.

We wensen iedereen een aangenaam 2020!

Wat eten de Palmeros op kerstavond?

Nochebuena, kerstavond is het moment om met de familie bij elkaar te komen. Was voorheen de Katholieke mis rond middernacht, tegenwoordig wordt de dienst in vrijwel alle kerken op kerstavond om 19 uur gevierd. De kerstmaaltijd begint rond 22 uur.

In de dagen voor en tijdens de kerst staat er pan de leche (melkbrood) op tafel.

Traditioneel Canarisch kerstmenu
Omdat ik nieuwsgierig was wat de oudere generatie Palmeros op tafel zet op kerstavond heb ik gebeld met Marianella van Casa Maria.

Marianella vertelde me dat een traditioneel Canarisch kerstmaal begint met kippensoep, gevolgd door lamsvlees of konijn, Canarische aardappeltjes en mojo rojo. Als nagerecht wordt amandelkaas op tafel gezet.

Steeds minder eilandbewoners houden zich volgens Marianella aan het traditionele kerstmenu. De jongere generatie pakt op kerstavond uit met luxe kerstgerechten en een rijk versierde tafel.

Op eerste kerstdag wordt er met de familie geluncht en alle restjes die over zijn van kerstavond op tafel gezet. In Spanje wordt de tweede kerstdag niet gevierd en gaat iedereen weer aan het werk.

Onze kerstdagen
We zijn op La Palma meer dan 3000 kilometer verwijderd van de kerstboom en de gedekte tafel in de warme huiskamer van onze familie. Samen met onze zoon Mees zullen we een barbecue aansteken om dicht bij het vuur ons te verwarmen. Onze dochter Bodee is aan het werk op Majorca.

De eerste kerstdag hebben we vrienden uitgenodigd. Ik heb een paar lekkere gerechten uitgezocht uit het kookboek van Ottolenghi. Het hoofdgerecht bestaat uit een bananenblad gevuld met vis, ananas, komkommer en verse koriander. De tweede kerstdag zijn we weer aan het werk.

Cadeautjes
De cadeautjes worden niet op kerstavond maar op 6 januari door de Drie Koningen met een kameel naar La Palma gebracht. Wij kunnen zolang niet wachten en geven elkaar een cadeautje op kerstavond.

Meer informatie over La Palma

Zonnige kerstdagen op La Palma

De periode rond de kerst wordt op La Palma volop gevierd. Terwijl de kinderen uitkijken naar de komst van de Drie Koningen genieten de ouderen van het rijk versierde en uitbundig verlichte Los Llanos en Santa Cruz. Er zijn alleen al voor Los Llanos meer dan 70 verschillende activiteiten gepland.

De kiosk op de Plaza de España in kerstsfeer.

Tweeduizend sterren
Iedere aanleiding om iets te vieren wordt op La Palma groots uitgepakt. Het aanzetten van de kerstverlichting bracht duizenden eilandbewoners naar Los Llanos. In de ochtend startte het kerstprogramma met optredens en een kerstmarkt.

Het thema van de kerstdagen is dit jaar de ster. Er zijn meer dan tweeduizend sterren van diverse materialen zoals hout, metaal, stof en papier met de hand gemaakt. Kinderen van alle lagere scholen in Los Lanos hebben een ster versierd en beschreven met een persoonlijke kerstwens.

Er stond een lange rij om samen met de kerstman op de foto te gaan.

Melancholie
De jas die ik ‘s avonds voor de zekerheid had meegenomen had ik thuis kunnen laten. De zwoele avond met temperaturen van 22 graden in combinatie met nep sneeuw en kerstballen werkte enigszins bevreemdend. Daarbij wordt ik de laatste jaren iedere keer opnieuw overvallen door de snelheid waarmee de traditionele feesten elkaar opvolgen. Een confrontatie met het verstrijken van de jaren en het ouder worden wellicht.

Veel langer dan een kort moment van melancholie stond ik niet stil bij deze gedachten. Daarvoor kreeg ik niet de gelegenheid.


De kerststal van Los Llanos

De zon zakte achter El Time achter de horizon en de kerststal werd feestelijk geopend. De straten Calle Real en Del Medio van Los Llanos zijn minutieus en ter grootte van madurodam nagebouwd. De kribbe stond volgens de makers van de kerststal niet in Bethlehem maar in de achtertuin van een koloniaal pand in Los Llanos.

Het ontsteken van het kerstlicht
De spanning voor het ontsteken van het licht werd opgevoerd met de presentatie van een voor deze gelegenheid gecomponeerd kerstlied. Op het beeldscherm werd een video vertoond waarop een vallende ster over de gemeente Los Llanos reisde onderweg naar de Plaza de España.

En toen, om klokslag 9 uur werd onder luid applaus het kerstlicht ontstoken.

Huisje met de kerst op La Palma