Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Klimmen op La Palma

Klimmen wordt steeds populairder op La Palma. Behalve wandelen in de natuur biedt La Isla Bonita een “avontuurlijker” alternatief voor diegenen die de klimsport willen beoefenen.

De foto’s van fotograaf Saul Santos doen je dromen van het beklimmen van deze steile wanden.

Puntallana
Het ravijn Barranco del Agua, in Puntallana is de ideale omgeving voor de beoefening van de klimsport. Het heeft 140 goed uitgeruste routes, geprepareerd door lokale klimmers op verticale wanden die een hoogte van 40 meter kunnen bereiken.
De basaltrotsen op de wand van La Ferrata kan het gehele jaar worden beklommen. Voor de beklimming van enkele routes moet gebruik worden gemaakt van metalen ladders en kabels.

Santa Cruz
In dit ravijn De Barranco de la Madera, vlak naast de Ermita de las Nieves werden de eerste klimroutes van het eiland aangelegd.

Jedey
In het zuidwesten van het eiland vinden we Roques de Jedey. Een aantrekkelijk klimgebied, vanwege de kwaliteit van de routes en de grote landschappelijke en natuurlijke waarde van het gebied.

Bergbeklimmen met een gids staat op La Palma nog in de kinderschoenen.
Op het internet zijn meerdere klimtochten op La Isla Bonita gedetailleerd omschreven voor de individuele klimmer.

Lees ook: De natuurgebieden op La Palma

Transavia voor de winter boekbaar

Goed nieuws voor alle La Palma Lovers die niet kunnen wachten met boeken. De vliegtickets van Transavia voor de periode november tot april zijn boekbaar. Tui Fly vliegt ook deze zomer naar La Palma vanaf Amsterdam.

Het gaat goed op La Palma!
Het eiland geurt naar lente en optimisme. De regen die er afgelopen winter is gevallen, na jaren van droogte, kwam als een zucht van verlichting over het eiland. De waterreservoirs zijn gevuld en La Isla Bonita staat vol met gekleurde bloemen.

Bananen
De gevolgen van de pandemie zijn ook op La Palma voelbaar, maar minder dan op de andere Canarische eilanden. De bananen en avocado’s trekken zich niets aan van wat er om hun heen gebeurt, containers vol gaan er nog iedere week naar het vaste land. Het zorgt voor een basisinkomen voor de meeste eilandbewoners.

Het eilandleven rolt
Het aantal besmettingen op La Palma is klein gebleven waardoor het dagelijkse leven nauwelijks wordt beperkt door de maatregelen.We kunnen hier nog altijd naar een terras, een restaurant, het strand en de winkels zijn geopend. Het eilandleven rolt aangenaam van de ene dag in de andere.

Palmese zon
Terwijl over de wereld de derde golf spoelt, zien we aan het einde van de tunnel de Palmese zon. De bejaarden zijn in Spanje inmiddels gevaccineerd met als resultaat dat het aantal corona slachtoffers in de verpleeghuizen vrijwel is teruggebracht tot nul. Dat is heel goed en positief nieuws!

Optimisme
Zodra de druk op de zorg afneemt, zal de wereld zich weer openen. We zijn niet de enigen die met vol vertrouwen naar de toekomst kijken. Ook Transavia geeft deze ochtend een teken van optimisme.

Vroeg boeken
We begrijpen heel goed dat het lastig is om vol vertrouwen te gaan voor de toekomst. Toch kan het een goed idee zijn om nu al te boeken voor de komende periode. Je hebt nu nog de eerste keuze aan vakantiehuizen en vrijwel altijd boek je de voordeligste vliegtickets zodra deze te boeken zijn.

Om het financiële risico voor onze gasten uit te sluiten hebben we de voorwaarden aangepast. Je betaalt pas de aanbetaling zodra je er zeker van bent dat je ook echt kunt komen. Tot die tijd ben je ons niet verplicht. Het huis kun je op La Palma voldoen waardoor je geen financieel risico loopt.

Flexibel
Transavia doet ook mee om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om te boeken. Met Flex kun je voor 9 euro per persoon per enkele reis tot 48 uur voor vertrek de reisdatum veranderen. Dit maakt het mogelijk om zonder al te veel zorgen een vakantie naar La Palma te boeken

Ook voor de komende zomervakantie wordt er op dit moment geboekt.

Goed nieuws voor de La Palma Lovers die hun eiland niet nog langer kunnen missen.

Kies alvast een plekje onder de zon: Vakantiehuizen met Oceaanzicht

 

Nieves en Pepe een gouden combinatie

We ontvangen regelmatig een e-mail van gasten die ons vragen om Pepe en Nieves van villa Babylon en villa Cameloen te bedanken.

Pepe komt van Fuerteventura waar hij de vis ving die hij in zijn restaurant aan de kust in Morro del Jable serveerde. Nieves is van La Palma en houdt ervan om vrienden, familie en haar gasten te verwennen met lekkere maaltijden.


Pepe en Nieves zijn een gouden combinatie. Pepe gaat er nog steeds op uit met zijn bootje om vis te vangen en doet dat nu voor de kust van La Palma. Nieves bereidt er de lekkerste maaltijden van.

Met een beetje geluk is de visvangst goed en heeft Nieves tijd. Wanneer deze twee factoren positief zijn, is de kans erg groot dat Nieves je een maaltijd komt brengen.

Reactie fam.Lensen

De sympathieke eigenaresse van Babylon heeft ons op de laatste dag verwend met een een super lekkere Pan Paella.

Daar hebben we nog foto’s van gemaakt en deze heb ik nu bijgevoegd (helaas is een foto niet zo heel scherp). Kun je het doorsturen naar Pepe en Nieves? 

Alle goeds en hopelijk tot gauw weer eens !

We kunnen niet beloven dat Nieves voor al haar gasten een keer zal koken, misschien heb je straks geluk en komt ze voorbij met een grote glimlach en een pan met lekkers.

De gelukzalige dagen op La Palma

Het weer op La Palma met zijn subtropische klimaat is het gehele jaar door aangenaam. En zelfs een slechte dag heeft zijn eigen magie met groteske regenbogen, het spel tussen licht en schaduw op de flanken van het eiland .

Behalve de dagen die voorbijgaan zijn er de dagen die je raken en zich voor altijd verankeren tot in je onderbewustzijn. Het zijn de gelukzalige dagen op La Palma.

Na de zomer en de eerste regen ontwaakt het eiland en ondergaat het een transformatie. Wolfsmelk drinkt zich vol met water en richt zijn hoofd op. De dorre hellingen exploderen in een bijna verblindend groen.

De geel gekleurde bloemen laten zich als eerste zien, niet veel later gevolgd door het paars van lavendel, slangenkruid en cineraria. Nog even geduld en ook het rood van de klaproos kleurt het eiland.

Het eiland is gereed voor het beleven van een gelukzalige dag.

Een gelukzalige dag begint steevast met de opkomst van de roodoranje gloeiende vuurbol. De ochtend is verfrissend koel, geladen met positiviteit. Het groen en de aarde is vochtig van de ochtenddauw. De lucht is knalblauw met hier en daar een nevelwolk.

De toevoer van frisse en schone lucht vanaf de oceaan is overweldigend. De zon stijgt langzaam en strekt zich uit aan de hemel. De temperatuur stijgt tot twintig aangename graden hoog. De zon verwarmt de huid terwijl de lucht blijft knisperen van koelte en energie.

De benen lijken zich vanzelf te bewegen door het wonderlijke landschap van vulkanen en vergezichten. Er is geen vermoeidheid, alleen maar het verlangen dat deze dag voor altijd zal zijn.

Wie eenmaal geraakt is door een gelukzalige dag zal voor altijd verlangen om terug te keren naar het magische eiland in de Atlantische oceaan.

Meer informatie: Het weer op La Palma

Koffie bestellen in het Spanglish

Op La Palma wordt Spaans gesproken met een Canarische tongval. De woorden worden enigszins binnensmonds uitgesproken.

Om je een idee te geven hoe het Canarisch klinkt, klem je een sigaar tussen je lippen en begint met praten. Slik vervolgens de letter S zoveel mogelijk in waardoor het verschil tussen bijvoorbeeld dos (2) en doce (12) vrijwel niet hoorbaar is.

Palmero met blauwe ogen
Onze kinderen zijn op La Palma opgegroeid. Zodra ze beginnen te spreken smelten de harten van de Canariërs. Onze kinderen zien er met hun blauwe ogen en donkerblonde haar uit buitenlanders maar klinken als een Palmero.

Zelf heb ik wat meer moeite om te verbloemen dat ik niet op de Canarische eilanden ben geboren. Ook al doe ik zo mijn best om te spreken met een sigaar tussen de lippen, ik val direct door de mand.

Cappuccino

Café solo
Bestel ik een café solo, een heel klein kopje sterke koffie zoals de eilandbewoners een café espresso noemen, dan krijg ik nog regelmatig een grote bak zwarte koffie voorgezet. Niet omdat ik het verkeerd uitspreek maar omdat de bediening er van overtuigd is dat een buitenlander een grote hoeveelheid, slappe koffie drinkt in een grote mok.

Get Brit!
Aan al die misverstanden komt over enkele jaren een einde. De gemeente Fuencaliente is al gestart om de kinderen vanaf drie jaar Engelse les te geven. Onderdeel van het project Get Brit is dat de lessen zoveel mogelijk worden gegeven door iemand uit een Engels sprekend land waardoor de uitspraak op de juiste manier wordt aangeleerd.

Baraquito, een sterke koffie met gecondenseerde melk, opgeklopte melk, likeur 43, kaneel en citroenschil.

Spanglish
De jonge generatie Palmeros beheerst de Engelse grammatica over het algemeen redelijk maar spreekt de woorden op zijn Spaans uit. De Spanjaarden noemen het met enige zelfspot Spanglisch.

Spanjaarden die met elkaar Spanglisch spreken kunnen elkaar perfect verstaan, maar iemand van buiten de landgrenzen kan er zelden een touw aan vastknopen.

Voor wie het Spaans niet machtig is, kan in Fuencaliente over een aantal jaren een café solo in het Engels bestellen: ´Can I get a a small cofee please?`

Tekst en foto: Siepko Wenning

De grote kunstenaars op La Palma

Geinspireerd op het schilderij Looking Out van Paula Rego. Gemaakt door Mercedes Barrera Tabares.

Stel je voor dat de grote meesters van de schilderkunst La Palma zouden hebben bezocht? Welke kunstwerken zouden ze dan van ons eiland hebben gemaakt?

Met deze opdracht gingen de leerlingen van de Asociación cultural amigos pintores de las Breñas aan de slag. Tijdens de opdracht stapten de amateurschilders in de huid van onder meer Wiliam Tuner, Van Gogh, Rembrandt, Edward Hooper, Sorolla.

Om het de schilders van Las Breñas extra moeilijk te maken moest er worden gekozen voor een bestaand schilderij. De bedoeling was om in dezelfde stijl een geheel nieuw schilderij te maken geïnspireerd op La Palma.

Geinspireerd op het werk van William Turner. De zoutvelden van Fuencaliente gemaakt door Laura Fernández.
Geinspireerd door het werk van Edward Hooper. Gemaakt door Ana Montesinos. Gofio, vino y queso.
Geinspireerd op het werk van de Italiaanse renaissance schilder Sandro Botticelli. Gemaakt door Nieves Guillén met de titel La Alameda.
Geinspireerd op het het schilderij Daydream van Alfons Mucha (Art Nouveau). Gemaakt door Esencia Palmera met de titel Esencia Palmera.
Geinspireerd op het schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh. Gemaakt door Carla Bonetto.
Geinspireerd door het schilderij Young Woman van Amadeo Modigliani. Gemaakt door Lydia Crespo.
Geinspireerd op het schilderij Marilyn Monroe van Andy Warhol. Gemaakt door Ana leon met de titel Idafe x 4.
We sluiten af met een raadsel. Op welk schilderij, gemaakt door welke kunstenaar is dit werk geinspireerd? Herken je de klokkentoren op de achtergrond?

Expositieruimtes in Santa Cruz
Santa Cruz de La Palma telt meerdere expositieruimtes waar regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden van eilandbewoners.

Casa Principal de Salazar
Calle O’Daly, 22,
38700 Santa Cruz de la Palma

Sala O´ Daly
Calle O’Daly, 2,
Santa Cruz de la Palma

Bewoners La Palma