Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Stilte voor de storm op La Palma

Zondagmiddag 25.09.2022: 17.00 uur.

De weersvoorspellingen beloofden weinig goeds, het kan op de westerse Canarische eilanden in een periode van drie dagen tot wel 2 meter gaan regenen.

Dat is een hoeveelheid water van de vloer van de woonkamer tot bijna aan het plafond. Als al het water dat er is voorspeld gaat vallen gaan we op La Palma kopje onder.

Code rood
Er is voor vandaag code rood afgekondigd voor de oostkant van La Palma, in het westen is de kleur geel. Het wordt ten strengste afgeraden, of misschien is het zelfs wel verboden, om de straat op te gaan. De kinderen hoeven morgen niet naar school en het vliegveld is gesloten.

De buienrader zondagmiddag 17 uur.

Voorbereiding
Nooit eerder hebben we ons zo goed voorbereidt op regen. Voor alle deuren liggen natte handdoeken om te voorkomen dat het water onder de plinten door ons huis in zal stromen. Onder het dak waar het al meer dan 10 jaar tijdens ieder regenbuitje drupt staat een emmer. Blaadjes en takjes zijn opgeveegd zodat het water op een natuurlijke manier kan wegstromen.

Eindeloze stilte
De hemel zou gisteren al rond een uur of 12 openbreken. In de ochtend werd het donker en stil. De vogels stopten met fluiten en de meeste bewoners hadden op zaterdagochtend al eten ingeslagen voor de komende drie dagen.

Als een zware zwembroek na het zwemmen die werd uitgewrongen vielen er enkele spatten water uit de grijze hemel waarna de stilte voor de storm terugkeerde.

Nieuwe poging
De tropische storm Hermine deed vandaag een nieuwe poging om het eiland te verzuipen. Ook dit keer zonder noemenswaardig resultaat. De lucht was bezwangerd met een zware nevel en pas tegen de middag van deze lome zondag dwarrelde er een lieflijk buitje op ons neer. Na de siësta knalde zelfs de zon door de ramen.

Aan de oostkant van het eiland viel, zonder schade aan te richten en tot opluchting van de vegetatie, wel een flinke plensbui.

Hermine kwam maar met moeite over de bergrug die La Palma in oost en west deelt. Regen in het oosten, regenbogen in het westen. (Foto: S.W:)

Weerdeskundigen
Voor morgen wordt er nog altijd zware regen voorspeld door de weerdeskundigen. Een storm in een glas water of moeten we ons nu echt zorgen gaan maken?

Ik krijg de indruk, na al dat uitzitten tijdens deze stilte voor de storm, dat Hermine ons voor de gek houdt.

Morgen zwaait Hermine nog een keer met haar staart en maakt vervolgens een draai naar het westen om voor altijd achter de horizon te verdwijnen. De zon gaat schijnen en het eiland kleurt groen.

!Ojala!

Meer informatie over het weer op La Palma

Hoe ziet een Pastor Garafiano eruit?

Leon, onze Pastor Garafiano. (Foto: Bart)

We hebben een pastor Garafiano. In Duitsland heb je de Duitse herder, de Belgen hebben de Mechelse herder en op La Palma de Garafiaanse herder. Een robuuste werkhond om een kudde schapen en geiten in de bergachtige gemeente Garafia, in het noord van het eiland bij elkaar te houden.

Voor alle duidelijkheid, we hebben geen geiten en ook geen schapen. Onze hond is een Pastor Garafiano zonder werk.

De jonge Leon en Marjan.

Belgische zeevaarder
Niemand weet wie en wanneer en in welke gedaante de Pastor Garafiano naar La Palma is gekomen. Het zou zo maar kunnen dat een Belgische zeevaarder kort na de verovering op bestelling een koppeltje Mechelse herders naar het eiland heeft gebracht om de geiten te hoeden.

In het afgelegen noorden hebben de Belgische honden zich voortgeplant, vermengd met andere rassen en aangepast aan de diepe kloven, de steile bergpaden en het klimaat.

Ze hebben in al die jaren een gedaanteverwisseling ondergaan en een aantal eigenschappen van de eilandbewoners overgenomen. Een Pastor Garafino is trouw, nobel, tranquilo, zelfverzekerd en eigengereid.

Een aantal deelnemers aan de schoonheidwedstrijd Pastor Garafiano.

Schoonheidswedstrijd
Wandelen we met Leon door Los Llanos dan krijgen we regelmatig de vraag: Is het een Pastror Garafiano? Blijkbaar is het zelfs voor de eilandbewoners niet helemaal duidelijk hoe een Garafiano er uit ziet.

Tijdens de bijeenkomst van het Palmese hondenras tijdens de veemarkt in El Paso kwam ik er achter waarom. Een twintigtal Pastor Garafianos werd er gepresenteerd in allerlei verschillende kleurtinten en formaten. Wie van deze honden was de echte Pastor Garafiano?

Om een eind te maken aan de discussie wat wel en niet een Pastor Garafiano is heeft de vereniging voor het behoud van de Palmese hond een aantal kenmerken gespecificeerd. (Info Spaans pastorgarafiano.com) Het doel van de vereniging is om de Pastor Garafiano die in Spanje als hondenras in 2003 officieel werd erkend te beschermen.

De jury bestond uit twee ervaringdeskundigen.

Geitenhoeders
De jury bestond tijdens het concours uit twee gerenommeerde negentigjarige gepensioneerde geitenhoeders. Een leven lang door de bergen sjouwen met je hond en geiten houdt zichtbaar jong. Met een scherpe en jeugdige blik observeerden ze de gepresenteerde Garafianos.

De winnaar werd niet de roodharige hond waarop ik al mijn geld zou hebben gezet maar een zwart exemplaar.

De Pastor Garafiano heeft een zachtaardig karakter en kan goed omgaan met andere huisdieren zoals met Dikkie Dik.

Muziekspektakel in het noorden van La Palma

De comfortzone, het is er heerlijk en aangenaam maar voordat je er erg in hebt lijken alle dagen op elkaar.

Het kerkje van El Tablado.

Dobberen
Na al dat aangenaam dobberen op de zomerse luiheid van augustus hadden we slechts één stimulans nodig om de deur van ons veilige nest achter ons te sluiten.

In El Tablado, het kleinste dorpje van La Palma waar nooit iets valt te beleven, stond een groots muziekspektakel gepland.

Het muziekgezelschap Suakai op het pleintje naast de kerk van El Tablado.

Muzikaal avontuur
Het rondreizende muziekgezelschap Suakai maakt deze zomer een tournee door Spanje en heeft er voor gekozen om op te treden in kleine, vergeten en afgelegen dorpen. Een muzikale reis van geschoolde muzikanten die de vertrouwde concertzaal verruilden voor het onvoorspelbare en avontuur.

Naast het kerkje van Tablado, op het plein met de afmeting van een middelgrote huiskamer zat het publiek dicht op elkaar. Met rechts de diepe afgrond van een kloof en de stekels van een cactus speelden de musici met passie en gevaar voor eigen leven filmmuziek.

Door de kloven en over de bergen klonk de filmmuziek van In de ban van de ring.

Hartstocht voor de muziek
Voor even was het 26 personen tellende dorp terug in de tijd toen er nog 600 personen woonden. Er werd hard gewerkt op het land maar ook vierde men het leven met muziek en dans.

De musici overstemden het voortdurende geruis in mijn hoofd dat het wereldnieuws van de laatste tijd teweeg brengt. Er was stilte, hartstocht en vooral muziek. De zon zakte boven de berg, vanachter een wolk langzaam in de richting van de oceaan. Het publiek werd opgetild van de kelder naar de bovenste etage.

Nadat de laatste toon had geklonken was iedereen even stil. We kregen meer dan waarvoor we waren gekomen en niemand viel in de afgrond of cactus.

Ons hotel voor de nacht in El Tablado.

 

 

Informatie over Suakai:
Het project “Musica para soñar” brengt muziek naar de kleinste dorpen in de verste uithoeken van Spanje.
Bekijk de video (Spaans) www.youtube-Suakai

Meer blogs over Tablado:
Op de stoep
Arte y Magia

 

 

Viva la Virgen del Pino

Een keer in de drie jaar wordt de Virgen del Pino uit het kerkje boven het dorp van El Paso naar beneden gedragen.

Viva la Virgen
Dit keer moesten we vier jaar wachten om de heilige maagd van het pijnbos te vergezellen tijdens haar tocht. Terwijl de Virgen een jaar langer dan gebruikelijk op haar troon wachtte om naar buiten te worden gedragen beleefde El Paso een pandemie, een heftige brand die de dorpskern bereikte en een vulkaaneruptie.

Op La Palma werd er een dag lang niet getreurd om wat we verloren maar gevierd om wat we met elkaar delen.

Onder de oudste Canarische pijnboom van de wereld, waar lang geleden de verschijning van de heilige Maria heeft plaatsgevonden,  werd vroeg in de middag de Virgen del Pino  onder luid geroep ontvangen: Viva la Virgen!

Omgebouwde kar tot rijdend restaurant (Foto: El Apuron)

Processie
De heilige ging voorop gevolgd door een bonte stoet met maar liefst 40.000 in traditionele kleding gestoken bewoners en bezoekers. De meer dan 250 karren, die door buurten en vrienden omgebouwde waren tot rijdende keukens voorzagen de dorstige pelgrims van drank en eten.

Tijdens de 5 kilometer lange processie, een traag voortbewegende picknick te voet, werd er gedanst, gezongen, gedronken en gegeten.

De maagd bereikte om 8 uur in de avond het centrum van el Paso waar ze werd ontvangen met het Ave María.

In la Iglesia Bonanza galmden de stemmen van duizenden devote bewoners. Stoere mannen met tranen in ogen en vrouwen met knalrood gestifte lippen riepen het kippenvel op mijn armen: Viva La VirgenViva la Virgen!

Virgen del Pino wordt ontvangen in het centrum van El Paso.

Salsa
De laatste kar in de 2 kilometer lange optocht kwam rond middernacht het centrum van El Paso binnenrollen. Het feest was toen al in volle gang. De klanken van een salsa-orkest schalden over het plein voor het gemeentehuis van El Paso.

De twee biertjes die ik als nuchtere Fries echt nodig had om wat losser in de heupen te worden deden zijn werk. Salsa, rumba, cumbia, polka, zonder na te denken over de stappen gingen mijn benen vanzelf.

De Virgen del Pino wordt de kerk Bonanza binnengedragen.

Echt feestvieren
Als het om echt feestvieren gaat, heb ik nog veel te leren. Het volume ging omhoog, de trommels, de swingende bassen, de schelle blazerssectie en de animerende stem van de zangers klonken door het slaapkamerraam naar binnen.

Om zes uur in de ochtend stopte de band met spelen en hoorde ik het publiek vanuit mijn bed in koor roepen: OtraOtraOtra, We want more!

 

Lees ook het artikel: bewoners van La Palma

 

Vegan restaurant met wielen op La Palma

In het schemergebied van regels en vergunningen is op La Palma nog voldoende ruimte voor idealisme, zolang het duurt.

De foodcaravan op het landgoed Serenity in Tijarafe.

De eigenaar van het biologische landgoed Serenity in Tijarafe sleepte iets meer dan een jaar geleden zijn  foodcaravan over een steile weg de berg omhoog. Door de week wordt er met een collectief natuurliefhebbers de aarde bewerkt en de groenteplantjes vertroeteld. In het weekeinde kon je er plaatsnemen aan een van de gammele tafeltjes om er vegan te eten.

De foodcaravan van Veganoteca.

Het vegan-feest duurde ongeveer een jaar totdat de politie de foodcaravan op het spoor kwam. Voor een foodcaravan in de bergen van Tijarafe is er tussen de regels van wat wel en niet mag geen ruimte.

De caravan is om deze reden door de eigenaar op een gecontroleerde manier de berg afgerold naar de parkeerplaats van Plaza Aguatavar. De nieuwe locatie van dit vegan-restaurant op wielen.

De Mac-vegan (Alle foto` s Veganoteca)

De specialiteit is de befaamde klimaat neutrale MAC-burger gemaakt van rode biet, versierd met kleurrijke en geurende bloemetjes met frietjes.

Mocht je van ver komen om deze smaaksensatie te ervaren dan kan het geen kwaad om van te voren contact op te nemen met de eigenaar.  WhatsApp of mobiele telefoon +34 602 58 30 93.

De luiken van de veganoteca gaan open op zaterdag tussen 11 en 17 uur en op zondag van 14 tot 19 uur.

Het mini-vegan-restaurant op wielen staat geparkeerd aan het pleintje Aguatavar ten noorden van Tijarafe tussen kilometer 83 en 84, zolang het duurt.

Meer informatie over restaurant op La Palma

Weg naar zuiden van La Palma open

Goed nieuws voor de bewoners met een huis ten zuiden van de lavarivier, de werknemers die elke dag van het zuiden naar Los Llanos rijden en de bezoekers die de La Palma rondreis maken. Het gehele eiland kan zonder problemen worden rondgereden met maar een tijdslot.

Playa Charco Verde (Foto:S.W.)

Over de lavarivier
Vanaf deze ochtend 6.30 uur is de weg tussen Laguna en Las Norias geopend in twee richtingen. Alle type voertuigen , met inbegrip van bromfietsen, motoren en fietsen, kunnen gebruik maken van de nieuwe weg over de lavastroom van de vulkaan Tajogaite.

De verruimde openingstijden van de weg geeft de bewoners van het Dal van Aridane de mogelijkheid om zonder op de tijd te letten naar het strand van Charco Verde te rijden of om El Remo weer eens te bezoeken voor een visje eten bij ondergaande zon.

Er is slechts een voorwaarde; zorg dat je voor 22 uur terug rijdt want op dit tijdstip wordt de weg gesloten tot de volgende ochtend.

Restaurant in El Remo (Foto:S.W.)

Werk in uitvoering
De uitvoerder kan niet garanderen dat er af en toe werkzaamheden plaats zullen vinden die het verkeer kan hinderen, de weg is voor 70 % gereed. Het is verboden om tijdens de rit te stoppen en de maximumsnelheid zal worden vastgesteld op 20 km per uur. Om de weg in deze korte tijd te realiseren zijn er 80 voertuigen ingezet en meer dan 100 man aan het werk.

Weg met impact
De weg heeft een enorme impact op iedere passagier die het getroffen gebied doorkruist. Het landschap in het gebied rond Todoque tot aan de kust is ter breedte van 3,5 kilometer volledig veranderd.

De de vulkaan Tajogaite heeft rond het dorpje Todoque vrijwel alle sporen van menselijke beschaving laten verdwijnen onder een dikke laag lava. De nieuwe weg gaat dwars door een maagdelijk oerlandschap.

De weg (road) over de lavarivier is geopend.