Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

De gelukzalige dagen op La Palma

Het weer op La Palma met zijn subtropische klimaat is het gehele jaar door aangenaam. En zelfs een slechte dag heeft zijn eigen magie met groteske regenbogen, het spel tussen licht en schaduw op de flanken van het eiland .

Behalve de dagen die voorbijgaan zijn er de dagen die je raken en zich voor altijd verankeren tot in je onderbewustzijn. Het zijn de gelukzalige dagen op La Palma.

Na de zomer en de eerste regen ontwaakt het eiland en ondergaat het een transformatie. Wolfsmelk drinkt zich vol met water en richt zijn hoofd op. De dorre hellingen exploderen in een bijna verblindend groen.

De geel gekleurde bloemen laten zich als eerste zien, niet veel later gevolgd door het paars van lavendel, slangenkruid en cineraria. Nog even geduld en ook het rood van de klaproos kleurt het eiland.

Het eiland is gereed voor het beleven van een gelukzalige dag.

Een gelukzalige dag begint steevast met de opkomst van de roodoranje gloeiende vuurbol. De ochtend is verfrissend koel, geladen met positiviteit. Het groen en de aarde is vochtig van de ochtenddauw. De lucht is knalblauw met hier en daar een nevelwolk.

De toevoer van frisse en schone lucht vanaf de oceaan is overweldigend. De zon stijgt langzaam en strekt zich uit aan de hemel. De temperatuur stijgt tot twintig aangename graden hoog. De zon verwarmt de huid terwijl de lucht blijft knisperen van koelte en energie.

De benen lijken zich vanzelf te bewegen door het wonderlijke landschap van vulkanen en vergezichten. Er is geen vermoeidheid, alleen maar het verlangen dat deze dag voor altijd zal zijn.

Wie eenmaal geraakt is door een gelukzalige dag zal voor altijd verlangen om terug te keren naar het magische eiland in de Atlantische oceaan.

Meer informatie: Het weer op La Palma

Koffie bestellen in het Spanglish

Op La Palma wordt Spaans gesproken met een Canarische tongval. De woorden worden enigszins binnensmonds uitgesproken.

Om je een idee te geven hoe het Canarisch klinkt, klem je een sigaar tussen je lippen en begint met praten. Slik vervolgens de letter S zoveel mogelijk in waardoor het verschil tussen bijvoorbeeld dos (2) en doce (12) vrijwel niet hoorbaar is.

Palmero met blauwe ogen
Onze kinderen zijn op La Palma opgegroeid. Zodra ze beginnen te spreken smelten de harten van de Canariërs. Onze kinderen zien er met hun blauwe ogen en donkerblonde haar uit buitenlanders maar klinken als een Palmero.

Zelf heb ik wat meer moeite om te verbloemen dat ik niet op de Canarische eilanden ben geboren. Ook al doe ik zo mijn best om te spreken met een sigaar tussen de lippen, ik val direct door de mand.

Cappuccino

Café solo
Bestel ik een café solo, een heel klein kopje sterke koffie zoals de eilandbewoners een café espresso noemen, dan krijg ik nog regelmatig een grote bak zwarte koffie voorgezet. Niet omdat ik het verkeerd uitspreek maar omdat de bediening er van overtuigd is dat een buitenlander een grote hoeveelheid, slappe koffie drinkt in een grote mok.

Get Brit!
Aan al die misverstanden komt over enkele jaren een einde. De gemeente Fuencaliente is al gestart om de kinderen vanaf drie jaar Engelse les te geven. Onderdeel van het project Get Brit is dat de lessen zoveel mogelijk worden gegeven door iemand uit een Engels sprekend land waardoor de uitspraak op de juiste manier wordt aangeleerd.

Baraquito, een sterke koffie met gecondenseerde melk, opgeklopte melk, likeur 43, kaneel en citroenschil.

Spanglish
De jonge generatie Palmeros beheerst de Engelse grammatica over het algemeen redelijk maar spreekt de woorden op zijn Spaans uit. De Spanjaarden noemen het met enige zelfspot Spanglisch.

Spanjaarden die met elkaar Spanglisch spreken kunnen elkaar perfect verstaan, maar iemand van buiten de landgrenzen kan er zelden een touw aan vastknopen.

Voor wie het Spaans niet machtig is, kan in Fuencaliente over een aantal jaren een café solo in het Engels bestellen: ´Can I get a a small cofee please?`

Tekst en foto: Siepko Wenning

De grote kunstenaars op La Palma

Geinspireerd op het schilderij Looking Out van Paula Rego. Gemaakt door Mercedes Barrera Tabares.

Stel je voor dat de grote meesters van de schilderkunst La Palma zouden hebben bezocht? Welke kunstwerken zouden ze dan van ons eiland hebben gemaakt?

Met deze opdracht gingen de leerlingen van de Asociación cultural amigos pintores de las Breñas aan de slag. Tijdens de opdracht stapten de amateurschilders in de huid van onder meer Wiliam Tuner, Van Gogh, Rembrandt, Edward Hooper, Sorolla.

Om het de schilders van Las Breñas extra moeilijk te maken moest er worden gekozen voor een bestaand schilderij. De bedoeling was om in dezelfde stijl een geheel nieuw schilderij te maken geïnspireerd op La Palma.

Geinspireerd op het werk van William Turner. De zoutvelden van Fuencaliente gemaakt door Laura Fernández.
Geinspireerd door het werk van Edward Hooper. Gemaakt door Ana Montesinos. Gofio, vino y queso.
Geinspireerd op het werk van de Italiaanse renaissance schilder Sandro Botticelli. Gemaakt door Nieves Guillén met de titel La Alameda.
Geinspireerd op het het schilderij Daydream van Alfons Mucha (Art Nouveau). Gemaakt door Esencia Palmera met de titel Esencia Palmera.
Geinspireerd op het schilderij Sterrennacht van Vincent van Gogh. Gemaakt door Carla Bonetto.
Geinspireerd door het schilderij Young Woman van Amadeo Modigliani. Gemaakt door Lydia Crespo.
Geinspireerd op het schilderij Marilyn Monroe van Andy Warhol. Gemaakt door Ana leon met de titel Idafe x 4.
We sluiten af met een raadsel. Op welk schilderij, gemaakt door welke kunstenaar is dit werk geinspireerd? Herken je de klokkentoren op de achtergrond?

Expositieruimtes in Santa Cruz
Santa Cruz de La Palma telt meerdere expositieruimtes waar regelmatig tentoonstellingen plaatsvinden van eilandbewoners.

Casa Principal de Salazar
Calle O’Daly, 22,
38700 Santa Cruz de la Palma

Sala O´ Daly
Calle O’Daly, 2,
Santa Cruz de la Palma

Bewoners La Palma

 

La Palma is een veilige bestemming

Het bericht dat ook het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken de Canarische eilanden tot een veilige (gele) bestemming heeft uitgeroepen is op La Palma als goed nieuws ontvangen.

Barranco de Las Angustias in de Caldera de Taburiente.

Van oranje naar geel
Nederland kleurde lange tijd geheel Spanje oranje waardoor ook de bezoekers van La Palma bij thuiskomst werd geadviseerd om 10 dagen in quarantaine te blijven. Het effect van deze maatregel was dat geboekte vakanties werden geannuleerd en Transavia zijn vluchten met La Palma stopte. De gele status maakt het mogelijk om met enkele voorzorgsmaatregelen, zoals het houden van 1,5 meter afstand, op vakantie te gaan naar La Palma.

La Palma groen
Het eiland La Palma heeft al langere tijd als enige gebied in Europa, dankzij het zeer lage aantal corona besmettingen een groene, veilige status.

Corona test
Om het aantal besmettingen op de eilanden laag te houden, wil de Canarische regering de wetgeving hervormen. Het doel van de verandering van de wet is om via het recht op toelating te garanderen dat de toeristen die de Canarische eilanden bezoeken vrij zijn van covid-19.

Kussenlava in de Barranco de Las Angustias.

Mocht het de Canarische regering lukken om het testen juridisch verplicht te stellen dan is het daarmee de eerste gemeenschap in Europa die een verplichte PCR- of negatieve antigenen test tot stand weet te brengen.

Het voorstel om te testen werd eerder keer op keer door verschillende Europese instanties verworpen.

Wordt vervolgd!

Bron: Prensa La Palma Foto´  s: Siepko Wenning

Gerelateerde artikelen:
Vliegtickets La Palma
Vliegen in coronatijd

Bosbranden op La Palma

La Palma is een vulkanisch eiland, vanaf het moment dat het eiland zich boven de oppervlakte van de oceaan uitstrekte komen er branden voor op het eiland. Om te kunnen overleven op het vulkanische eiland heeft de vegetatie zich aangepast.

La Palma is een vulkanisch eiland en voor een groot deel begroeid met bos.

De pijnboom
De pijnboom is brandbestendig. De dikke schors is opgebouwd uit honderden dunne laagjes waardoor de boom beschermd is tegen het vuur. Na een bosbrand is de schors zwart geblakerd en zijn de naalden verbrand. Enkele weken na het vuur verschijnen de eerste jonge scheuten om de fotosynthese op gang te brengen. De eerste naalden verschijnen kort daarna. Vijf jaar later is alleen aan de zwart geblakerde stam te zien dat er in het verleden een brand heeft gewoed.

Er zijn zelfs planten, zoals de cistusroos, die het vuur nodig heeft om zijn zaden te verspreiden. En er zijn struiken die tot op de grond afbranden waarvan de wortels onder de grond doorgroeien om na enige tijd boven de grond uit te lopen met jonge, frisse scheuten.

Conclusie
Op basis van het voorgaande zou je kunnen concluderen dat het helemaal niet zo erg is dat er zo af en toe een bosbrand woed op La Palma. De vegetatie heeft zich aangepast en zal na de brand herstellen. Het probleem van de branden op La Palma is de schade die het aanricht aan huizen en landbouwgronden.

Pijnbomen in het nationale park Caldera de Taburiente.

Waarom is La Palma zo vatbaar voor brand?
Het pijnbos ligt bezaaid met een dik pak uitermate brandbare naalden. De combinatie van de droge zomers, wind en hoge temperaturen maakt het bos uitermate vatbaar voor vuur.

Een vonk kan in een oogwenk het gehele bos in vuur en vlam zetten. De wind, extra aangewakkerd door het vuur, het dichte begroeide bos, en het steile karakter van het eiland maken dat het vuur zich in zeer korte tijd kan uitbreiden.

Alle bosbranden die we op La Palma hebben meegemaakt vonden vrijwel allemaal plaats in het pijnbos waarvan een aantal branden ook de lager gelegen huizen wist te bereiken.

Klopt het dat de frequentie van bosbranden toeneemt?
We wonen vanaf het jaar 2000 op La Palma. Uitgaande van mijn eigen observatie kom ik op een gemiddelde van één grote bosbrand om de drie jaar. Ik ken de statistieken niet van voor onze komst naar La Palma, ben er vrijwel zeker van dat het aantal branden vanaf de eeuwwisseling zich frequenter voordoet.

Wat is de oorzaak waarom er regelmatig bosbranden plaatsvinden op La Palma?
Een toename van het aantal extreem hete dagen zou een van de oorzaken kunnen zijn dat we op La Palma steeds vaker te maken hebben met een bosbrand.

Er zijn een aantal andere oorzaken waarom het bos extra vatbaar is voor brand. Voorheen werden de uiterst brandbare naalden van de pijnboom uit het bos geharkt om te gebruiken als stro en voor het verbeteren van de aarde. Bovendien werden de meeste landerijen, die nu braak liggen, benut en schoon gehouden van onkruid. Het beschermen van de pijnboom heeft tot gevolg dat het bos zich langzaam uitbreidt in de richting van de kust waar de meeste woningen zich bevinden. Vrijwel alle bosbranden van de afgelopen jaren zijn veroorzaakt door onzorgvuldig gedrag van mensen.

Brandverzekering
Waar de boomgrens is gedaald, is de grens van waar gebouwd mag worden op enkele plaatsen tot in het pijnbos verhoogd. Sluit een goede brandverzekering af wanneer je van plan bent om een huis te kopen dat gelegen is in het pijnbos. Hou je huis rondom (15 meter) vrij van vegetatie.  Koop een generator met een pomp, bewaar een flinke hoeveelheid water in de watertank  en hou je huis nat wanneer een bosbrand nadert. Bosbranden op La Palma zijn een terugkerend fenomeen en geen hypothese.

Brandbestrijders bedankt!
Muchas gracias voor de mannen en vrouwen die zich iedere keer met gevaar voor eigen leven inzetten om het vuur te bestrijden. Bedankt Fran Santana voor de strijd die je als voorman van de brandbestrijders hebt gevoerd en waarvoor je je eigen leven tijdens de bosbrand in 2016 hebt gegeven. Om zijn werk brandpreventie voort te zetten is het Plataforma para la Prevención de Incendios Fran Santana opgericht .
Het is te danken aan de inspanning van de brandbestrijders op La Palma dat het vuur zich tot op heden niet heeft verspreid over het gehele eiland en beperkt bleef tot een deel daarvan.

Lees meer over de natuurgebieden van La Palma

Verslag van achter de linies

Ingezonden verslag van C. 

El Tablado maandag 24 Augustus 2020

Vrijdag einde van de middag, het geluid van een helikopter.

Het eiland is droog, kurkdroog en een helikopter in het noorden van La Palma betekent vrijwel altijd slecht nieuws.

Een helikopter met waterzak! De onderhuidse spanning breekt open.

Brand! Waar?

Al snel verschijnt achter de bergkam een enorme rookpluim. Gedurende de nacht licht het rondrazende vuur de hemel grillig rood.

Vanaf mijn dak zie ik de helikopters af en aan vliegen.

Zaterdag ochtend hoor ik, in de geruchtenstroom die ook om zich heen slaat, dat het vuur tussen Llano Negro en Las Tricias op allerlei plekken hevig brandt.

Garafia, het noorden van La Palma, is zeer dun bevolkt, men kent elkaar.

Er moeten mensen hun huis halsoverkop verlaten en ze worden opgevangen in de herberg van Puntagorda.

Tientallen mensen, families met kinderen, laten alles achter en weten nu inmiddels dat ze alles kwijt zijn.

De drie grote blusvliegtuigen van het Spaanse vaste land laten tergend lang op zich wachten.

Bij het pompstation van Garafia is het een komen en gaan van gitzwarte brandweermensen en water auto’s, niet alleen van de brandweer maar ook van boeren die allemaal op hele oude vrachtwagentje met grote tanks rondrijden.

Door de laagvliegende helikopters raken kuddes geiten op drift die zich een veilig heenkomen zoeken. Een Pipi Langkous paard wordt weggereden in een open laadbak, richting het oosten.

Auto’s met huisraad op het dak en kinderen op de achterbank slapen op veilige open plekken op zaterdagnacht.

De wind zorgt steeds weer voor nieuwe brandhaarden.

Er zijn inmiddels militairen ingevlogen van andere eilanden.

Zondag valt vaak de telefoon en internet verbinding uit.

Hoewel de berichten chaotisch blijven en hectare na hectare van het zo groene noorden platbrandt lijkt er geen enkel mens of dier te zijn verwond.

Op meerdere plekken, In Santo Domingo en San Antonio, worden de plotselinge daklozen opgevangen door vrienden die ineens met 15 mensen extra in huis zitten. Ik pluk mijn hele moestuin leeg en rij met kratten vol groenten naar San Antonio, iets doen, iets kunnen doen, naar Santo Domingo rijden onmogelijk door het vuur.

Er kan in het donker niet meer gevlogen worden.

Maandag ochtend, volgens het haperende internet lijkt de situatie min of meer gestabiliseerd.

Nu komen de berichten van mensen die horen dat alles verbrand is.

Het maakt me verdrietig en onmachtig. Het brengt herinneringen boven omdat ik samen met mijn toen tienjarige dochter ook alles in een brand ben verloren.

Maar ik weet daardoor ook dat brand schijnbaar zo’n universele angst is van mensen dat er direct van alle kanten hulp komt.

Het roept een enorme solidariteit op.

Nu de brandweer mannen het ergste werk achter de rug lijken te hebben (het waait inmiddels heel hard dus ik men houdt zijn hart vast) is het tijd om op de zwarte puinhopen elkaar te helpen lijkt me.

Verslag: C. Foto´  s: El Diario, El Time, la Voz etc.

Lees meer: Bosbranden op La Palma