Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Chillen bij ondergaande zon

Chillen La PalmaDeze foto is niet gemaakt op Ibiza maar op la Palma in Puerto Naos.

Tijdens feestdagen en in de maanden juli en augustus komt er een Dj met een koffer vol swingende platen naar Kiosco Ocean Drive.

Hip en laid back komt naar het strand van Puerto Naos om te chillen terwijl de zon achter de hemel verdwijnt. Er worden bijzondere cocktails bereidt en schuchter gedanst op de opzwepende beat van de muziek.

Stranden La Palma ChillenKlokslag 0.00 uur stopt de muziek. Het eentonige ritme en het ontspannen gezang van de rollende golven op het strand nemen het werk over van de DJ.

Meer informatie over de Stranden op La Palma

Volg de stenen mannen

De wandeling naar de Lomada Grande is een van mijn favoriete wandelingen op La Palma en maken we minstens een keer per jaar. Het beste moment om deze natuurwandeling te maken is van november tot mei, het landschap is dan op zijn mooist. Het wandelpad is tijdens de wandeling soms lastig te volgen.

De afdaling naar de grote rotspunt in zee Lomada Grande is vanwege het pad met rollende steentjes niet geschikt voor brekebenen. Bovendien moet er na het bereiken van de Lomada Grande en het zwembekken ongeveer 500 meter worden gestegen om terug te keren naar het startpunt.

Wandeling Lomada Grande
In de reisgids heb ik een poging gedaan om deze wandeling zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Geen gemakkelijke opdracht in een gebied dat vol staat met ornamentele planten van de familie wolfsmelk en rotsen. Hoe vind je aanknopingspunten in een ruig natuurgebied om een wandelroute duidelijk te beschrijven?

Met pen en papier en goed gezelschap die aan de hand van de beschrijving in de reisgids mij voorgingen kwam ik er achter waar de route naar de dikke rotspunt in zee nog verbeterd kon worden.

Lomada Grande, noordwest La Palma Huisjes in de Lomada Grande

Zwembekken van de Lomada GrandeOp de terugweg kwamen we andere wandelaars tegen zonder wandelgids. Ze liepen zonder duidelijke beschrijving naar de Lomada Grande door op de stenen mannen langs het wandelpad te letten.

Misschien pamper ik de lezers van de reisgids te veel met uitvoerige beschrijvingen en zou bij de beschrijving van deze wandeling volstaan: volg de stenen mannen.

Uitvoerige beschrijving La Palma Wandelen: Lomada Grande

Terug over hetzelfde wandelpad

Ingezonden reactie van Tom en Vanessa:

In april 2016 hebben we via Oceaanzicht een huisje geboekt in Puerto Naos. Wij ontvingen ook jouw reisgids hierbij “La Palma, ontdek de verborgen schatten”.

Op pagina 38 van de reisgids heb je de volgende zin geschreven;
´ Om terug te komen bij het startpunt wandel je over hetzelfde pad terug. Dat klinkt saai, maar is het niet. Immers: het landschap is totaal anders op de heenreis met het gezicht naar de oceaan gericht dan terug de berg op met zicht op de groen begroeide vulkaantoppen.`

Tom en Vanessa
Foto gemaakt onderweg naar de top van de Pico de Bejenado. Tijdens deze wandeling had Vanessa pijn in haar rechtervoet, eenmaal thuis bleek er een botje gebroken te zijn, toch gewoon doorgewandeld tijdens de vakantie. 

Het is inderdaad zo dat, ook al is het geen rondwandeling, de terugweg net zo verrassend is als de heenweg. Het is inderdaad totaal anders wat je dan allemaal ziet.

Daar hadden we voorheen nooit zo bij stil gestaan maar nu jaren later komt deze zin iedere vakantie weer terug.

Dan zeggen we; “Siepko zegt dat terug over dezelfde weg totaal anders is dan op de heenweg”. Je ziet weer andere dingen en het landschap is ook anders. Invalshoeken zijn anders.

Kortom, bedankt voor deze manier van denken en omschrijven. Wij vinden het nu niet erg meer als een wandeling geen rondwandeling is.

We moesten je dit gewoon even laten weten 😉

Hartelijke groeten uit Nederland, Tom en Vanessa de Ridder

Wandeling naar de top van de Pico Bejenado

Dorpswandeling in Franceses

In de meer dan negentien jaar die we op La Palma wonen, hebben we een aantal enthousiaste mensen ontmoet met liefde voor hun werk en het eiland.

We sturen je in de week voor aankomst een lijst met  kleinschalige initiatieven en activiteiten van onze vrienden en kenissen, waardoor er veel ruimte zal zijn voor persoonlijk contact. We geven je graag deze tips om je vakantie te verrijken met nieuwe en onverwachte ervaringen.

Etty van Sluis nam in haar vakantie kontakt op met het Engelse echtpaar Ann and David om een wandeling te maken door het dorp Franceses. We ontvingen na afloop een enthousiaste reactie en een foto.

Wandeling Franceses

Hoi Marjan en Siepko,

Vandaag maakten wij een wandeling met Ann en David.

Wat hebben we genoten van deze mensen, van alles wat ze vertelden en van de schitterende natuur.

We hebben weer veel geleerd van het leven van de Palmezen, vroeger en nu.

Dit maakt dat we de mensen en hun land meer gaan waarderen en respecteren.

Dank voor jullie tip!

Alje en Etty, Gert en Ina

De wandeling met Ann and David gaat over vergeten dorpspaden, langs natuurlijke bronnen en grotten, eeuwenoude drakenbloedbomen, boerderijtjes en huizen met houten daken.

Het tempo van de wandeling is laag en het niveau gemakkelijk. 

Dag: alle werkdagen van de week. Ontmoetingstijd: 11 uur. Tijdsduur wandeling: 2 uur. Zwaarte: licht. De prijs is 30 euro voor 2 personen en een kleine familie. Wandelschoenen aanbevolen en neem wat te drinken mee.

Route naar de ontmoetingsplaats: neem vanaf de LP-1 de afslag Franceses tussen de kilometerpaaltjes 46 en 47. Na de bocht van het tweede kilometerpaaltje bevindt zich het geel gekleurde sportstadion aan de rechterkant; er is voldoende parkeergelegenheid.

Opgave kan dagelijks tussen 9.00 en 21.00 uur. Bel met Ann (Engels): 0034 660 512 005. De voertaal van deze wandeling is Engels. Hou rekening met een rijtijd vanaf Los Llanos naar Franceses van 1 uur en 45 minuten.

Als ik ernaar kijk word ik weer blij!

Ingezonden strandjutter: Josefien Niesten verbleven in Casa Fernando en Casa Maria en stuurden ons na hun vakantie een blok vol met foto’s.

Hoi Siepko en Marjan,
Alles goed met jullie? We hebben weer genoten van la Palma!!

Het blijft ons trekken dit prachtige eiland. Maar dat kunnen jullie heel goed begrijpen toch?!

vakantie la palma foto`s
Ik stuur een fotoluik als impressie van onze vakantie.

Als ik ernaar kijk word ik weer blij!

Alvast bedankt en liefs van Marleen, Pim en Josefien.

p.s. Zou je dit bericht door willen sturen naar Claire? We hebben heerlijk gegeten bij haar in jouw droomdorpje El Tablado

Ontdek La Palma

Herfst op het eiland van de eeuwige lente

La Palma wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. De honing zoete bijnaam doet vermoeden dat er op het groene eiland geen andere jaargetijden voorkomen dan uitsluitend lente. De werkelijkheid is anders, op ons eilandje van nog geen 50 bij 30 kilometer groot kun je alle jaargetijden van het jaar op een dag beleven.

Het is eind januari en herfst voor de kastanjebomen. Terwijl de loofbomen in Noord-Europa al maanden met naakte takken in afwachting zijn van de lente, staan op La Palma de kastanjebomen op het punt om hun blad te verliezen.

la palma eeuwige lente
Voor de kastanjebomen op La Palma begint in januari de herfst.

De oorspronkelijke bomen op La Palma blijven het gehele jaar door groen. De kastanjeboom daarentegen is eeuwen geleden op het eiland aangeplant en heeft zich in al die jaren nog altijd niet aangepast. De kastanjeboom houdt vast aan zijn traditie om eenmaal per jaar zijn bladeren te verliezen.

Terwijl de kastanje zijn loof verliest, stijgt de temperatuur overdag aan de kust tot zomerse hoogtes. Op het strand vermengd zich de geur van de zilte zee met de geur van zonnebrand. De banaan uit de tropen geeft er het gehele jaar door vruchten.

Eeuwige lente maar niet op de hoogste top waar deze week de temperatuur is gezakt tot onder het vriespunt. Op het internet waren de eerste foto’s te zien van een flinterdun laagje winter op La Palma.

Volgens meteorologen telt La Palma twee seizoenen. Het droge seizoen loopt van mei tot oktober en het natte seizoen start in oktober en eindigt in mei.

Als je de stokoude Palmeros mag geloven vulden vroeger de kloven zich regelmatig om het overvloedige regenwater af te voeren. Nat zijn de winters, tot opluchting van de bezoekers, al jaren niet meer op La Palma. Iedere echte en overvloedige regenbui is tegenwoordig voorpaginanieuws. Het zal de kastanjebomen een zorg zijn. Op het eiland van de eeuwige lente is het in januari herfst.

Informatie over het weer en het klimaat