Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

De kustdorpjes onder de aanvliegroute naar La Palma

De reis met het vliegtuig naar La Palma duurt iets langer dan 4 uur. De laatste kilometers door de lucht zijn enerverend.

Na de lange vlucht over de eindeloze oceaan worden eindelijk de toppen van de Canarische Eilanden zichtbaar. Tussen Tenerife en La Palma maakt het vliegtuig een fraaie bocht in de richting van het westen.

Huis in El Pozo.

Riemen stevig vast
Het vliegtuig daalt, en vervolgt zijn reis in de richting van de loodsteile kust van La Palma. Op dit moment dirigeer ik al mijn vertrouwen richting de piloot in de cockpit. Er wordt een scherpe bocht naar rechts gemaakt waardoor je voor even schuin in je stoel komt te zitten.

Reusachtige maquette
Parallel aan de oostkust van La Palma lijkt het eiland een reusachtige maquette. Het vliegtuig daalt verder, en vliegt laag over piepkleine, rommelige dorpjes aan de kust. Een aantal van deze nederzettingen is alleen met een Jeep via een steile, onverharde weg te bereiken. En elke keer opnieuw, met de riemen stevig vast, neem ik me voor om deze moeilijk te bereiken dorpjes te bezoeken.

In het kustdorpje is zelfs een kapel gebouwd.

Hels kabaal
De laatste 500 meter, we vliegen recht over restaurant Casa Goyo waarna niet veel later met een aanzienlijke bonk het toestel de landingsbaan raakt. Voordat het land overgaat in de oceaan maken de motoren een hels kabaal om af te remmen. Ook deze keer kan ik het navertellen. Het lichaam ontspant, nog even en ik ben weer thuis.

In de aankomsthal wacht Marjan en mijn voornemen om de mysterieuze dorpjes aan de kust te bezoeken ben ik opslag vergeten. Totdat er een uitnodiging kwam van vrienden voor een feestje in El Pozo. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik eerste even moest googelen.

Enkele meters voor Playa el Pozo sla je rechts af.

El Pozo
El Pozo bevindt zich ten noorden van Salemera dat met de auto goed te bereiken is. In het kustdorpje kregen we de aanwijzing om een stukje terug de berg op te rijden en om vanaf daar de afslag te nemen naar rechts.

Over een stoffig pad met hier en daar een steile afgrond waar je liever geen tegenliggers tegenkomt worden enkele huisjes zichtbaar. Enkele meters voor Playa el Pozo, een strand dat vanwege vallende gesteente niet geschikt is voor een plons, daalt het pad richting de kust.

Het pad daalt richting de kust en het dorpje El Pozo.

Kleine kapel
Grenzend aan de oceaan staan enkele eenvoudige huisjes. Iets verderop was er zelfs een kleine kapel en een piepklein strandje. Grote families waren aan het genieten in de waterbekkens. Kinderen speelden met emmertjes water, terwijl opa’s en oma’s tevreden toekeken.

Er zijn vast en zeker landgenoten te vinden die het dorpje El Pozo eerder hebben ontdekt, we deden er meer dan 21 jaar over om er te komen.

De waterbekkens van El Pozo met grote families.

Meer informatie:   stranden op La Palma

Er valt nog veel te ontdekken op La Palma

Op de stoep van de Bar in Tablado

Om de zoveel tijd begint het te kriebelen en wil geest en lichaam naar El Tablado in het noorden van la Palma.

Bar La Garza
In het hart van het Tablado opent Claire bijna dagelijks bar La Garza. Het is maar goed dat ik niet in het dorpje aan de noordkust van La Palma woon, ik zou er vergroeien met het meubilair.

Voordat de deuren van de bar op het einde van de ochtend worden geopend, zit ik al op de stoep. Alleen voor het genot van een siësta zou ik mijn dagelijkse bezoek aan de bar onderbreken. Onmiddellijk daarna zou ik weer aanschuiven aan een van de drie tafeltjes die de bar rijk is.

Of beter nog, ik zou plaatsnemen in het zonnetje op de stoep voor de bar. Ben je benieuwd hoe geluk eruit ziet, kom dan naast me zitten op het stoepje en laat het leven van Tablado aan je voorbij gaan.


Eerste rang geluk
Wandelaars, dorpsbewoners hippies, vrienden, bekenden, iedereen komt voorbij en maakt een korte stop in de bar. Het is een moment van gelukzaligheid. Geluk, je herkent het in de blik van de mensen, de klankkleur van de stem, de blos op de wangen. Op de stoep van Bar la Garza zit je eerste rang geluk.

De gasten houden het bij het aanvullen van het verloren lichaamsvocht, een enkeling neemt plaats aan een van de drie tafeltjes. Vrijwel iedereen wordt verrast, deze eenvoudige, authentieke bar serveert overheerlijke huisgemaakte gerechten. De groentes zijn dezelfde ochtend nog geoogst op een van de tuintjes uit het dorp. De kaas van geiten is gerijpt en gerookt door een boer in de omgeving.


Het huis van je overgrootmoeder
In bar la Garza lopen geen obers rond met vlinderdasjes. Je bent voor even ver terug in de tijd en thuis aangekomen in het huis van je overgrootmoeder. De pot schaft maaltijdsoep en voedzame gerechten.

Zonder dat iemand je het influistert komt het besef dat deze eenvoudige bar meer is dan alleen het beste restaurant van het eiland. Het is een van de verborgen geheimen van La Palma.

Ontdek meer verborgen geheimen op La Palma!
Lees meer: Maak de rondreis en ontvang de reisgids.

Klimmen op La Palma

Klimmen wordt steeds populairder op La Palma. Behalve wandelen in de natuur biedt La Isla Bonita een “avontuurlijker” alternatief voor diegenen die de klimsport willen beoefenen.

De foto’s van fotograaf Saul Santos doen je dromen van het beklimmen van deze steile wanden.

Puntallana
Het ravijn Barranco del Agua, in Puntallana is de ideale omgeving voor de beoefening van de klimsport. Het heeft 140 goed uitgeruste routes, geprepareerd door lokale klimmers op verticale wanden die een hoogte van 40 meter kunnen bereiken.
De basaltrotsen op de wand van La Ferrata kan het gehele jaar worden beklommen. Voor de beklimming van enkele routes moet gebruik worden gemaakt van metalen ladders en kabels.

Santa Cruz
In dit ravijn De Barranco de la Madera, vlak naast de Ermita de las Nieves werden de eerste klimroutes van het eiland aangelegd.

Jedey
In het zuidwesten van het eiland vinden we Roques de Jedey. Een aantrekkelijk klimgebied, vanwege de kwaliteit van de routes en de grote landschappelijke en natuurlijke waarde van het gebied.

Bergbeklimmen met een gids staat op La Palma nog in de kinderschoenen.
Op het internet zijn meerdere klimtochten op La Isla Bonita gedetailleerd omschreven voor de individuele klimmer.

Lees ook: De natuurgebieden op La Palma

Transavia voor de winter boekbaar

Goed nieuws voor alle La Palma Lovers die niet kunnen wachten met boeken. De vliegtickets van Transavia voor de periode november tot april zijn boekbaar. Tui Fly vliegt ook deze zomer naar La Palma vanaf Amsterdam.

Het gaat goed op La Palma!
Het eiland geurt naar lente en optimisme. De regen die er afgelopen winter is gevallen, na jaren van droogte, kwam als een zucht van verlichting over het eiland. De waterreservoirs zijn gevuld en La Isla Bonita staat vol met gekleurde bloemen.

Bananen
De gevolgen van de pandemie zijn ook op La Palma voelbaar, maar minder dan op de andere Canarische eilanden. De bananen en avocado’s trekken zich niets aan van wat er om hun heen gebeurt, containers vol gaan er nog iedere week naar het vaste land. Het zorgt voor een basisinkomen voor de meeste eilandbewoners.

Het eilandleven rolt
Het aantal besmettingen op La Palma is klein gebleven waardoor het dagelijkse leven nauwelijks wordt beperkt door de maatregelen.We kunnen hier nog altijd naar een terras, een restaurant, het strand en de winkels zijn geopend. Het eilandleven rolt aangenaam van de ene dag in de andere.

Palmese zon
Terwijl over de wereld de derde golf spoelt, zien we aan het einde van de tunnel de Palmese zon. De bejaarden zijn in Spanje inmiddels gevaccineerd met als resultaat dat het aantal corona slachtoffers in de verpleeghuizen vrijwel is teruggebracht tot nul. Dat is heel goed en positief nieuws!

Optimisme
Zodra de druk op de zorg afneemt, zal de wereld zich weer openen. We zijn niet de enigen die met vol vertrouwen naar de toekomst kijken. Ook Transavia geeft deze ochtend een teken van optimisme.

Vroeg boeken
We begrijpen heel goed dat het lastig is om vol vertrouwen te gaan voor de toekomst. Toch kan het een goed idee zijn om nu al te boeken voor de komende periode. Je hebt nu nog de eerste keuze aan vakantiehuizen en vrijwel altijd boek je de voordeligste vliegtickets zodra deze te boeken zijn.

Om het financiële risico voor onze gasten uit te sluiten hebben we de voorwaarden aangepast. Je betaalt pas de aanbetaling zodra je er zeker van bent dat je ook echt kunt komen. Tot die tijd ben je ons niet verplicht. Het huis kun je op La Palma voldoen waardoor je geen financieel risico loopt.

Flexibel
Transavia doet ook mee om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om te boeken. Met Flex kun je voor 9 euro per persoon per enkele reis tot 48 uur voor vertrek de reisdatum veranderen. Dit maakt het mogelijk om zonder al te veel zorgen een vakantie naar La Palma te boeken

Ook voor de komende zomervakantie wordt er op dit moment geboekt.

Goed nieuws voor de La Palma Lovers die hun eiland niet nog langer kunnen missen.

Kies alvast een plekje onder de zon: Vakantiehuizen met Oceaanzicht

 

Nieves en Pepe een gouden combinatie

We ontvangen regelmatig een e-mail van gasten die ons vragen om Pepe en Nieves van villa Babylon en villa Cameloen te bedanken.

Pepe komt van Fuerteventura waar hij de vis ving die hij in zijn restaurant aan de kust in Morro del Jable serveerde. Nieves is van La Palma en houdt ervan om vrienden, familie en haar gasten te verwennen met lekkere maaltijden.


Pepe en Nieves zijn een gouden combinatie. Pepe gaat er nog steeds op uit met zijn bootje om vis te vangen en doet dat nu voor de kust van La Palma. Nieves bereidt er de lekkerste maaltijden van.

Met een beetje geluk is de visvangst goed en heeft Nieves tijd. Wanneer deze twee factoren positief zijn, is de kans erg groot dat Nieves je een maaltijd komt brengen.

Reactie fam.Lensen

De sympathieke eigenaresse van Babylon heeft ons op de laatste dag verwend met een een super lekkere Pan Paella.

Daar hebben we nog foto’s van gemaakt en deze heb ik nu bijgevoegd (helaas is een foto niet zo heel scherp). Kun je het doorsturen naar Pepe en Nieves? 

Alle goeds en hopelijk tot gauw weer eens !

We kunnen niet beloven dat Nieves voor al haar gasten een keer zal koken, misschien heb je straks geluk en komt ze voorbij met een grote glimlach en een pan met lekkers.

De gelukzalige dagen op La Palma

Het weer op La Palma met zijn subtropische klimaat is het gehele jaar door aangenaam. En zelfs een slechte dag heeft zijn eigen magie met groteske regenbogen, het spel tussen licht en schaduw op de flanken van het eiland .

Behalve de dagen die voorbijgaan zijn er de dagen die je raken en zich voor altijd verankeren tot in je onderbewustzijn. Het zijn de gelukzalige dagen op La Palma.

Na de zomer en de eerste regen ontwaakt het eiland en ondergaat het een transformatie. Wolfsmelk drinkt zich vol met water en richt zijn hoofd op. De dorre hellingen exploderen in een bijna verblindend groen.

De geel gekleurde bloemen laten zich als eerste zien, niet veel later gevolgd door het paars van lavendel, slangenkruid en cineraria. Nog even geduld en ook het rood van de klaproos kleurt het eiland.

Het eiland is gereed voor het beleven van een gelukzalige dag.

Een gelukzalige dag begint steevast met de opkomst van de roodoranje gloeiende vuurbol. De ochtend is verfrissend koel, geladen met positiviteit. Het groen en de aarde is vochtig van de ochtenddauw. De lucht is knalblauw met hier en daar een nevelwolk.

De toevoer van frisse en schone lucht vanaf de oceaan is overweldigend. De zon stijgt langzaam en strekt zich uit aan de hemel. De temperatuur stijgt tot twintig aangename graden hoog. De zon verwarmt de huid terwijl de lucht blijft knisperen van koelte en energie.

De benen lijken zich vanzelf te bewegen door het wonderlijke landschap van vulkanen en vergezichten. Er is geen vermoeidheid, alleen maar het verlangen dat deze dag voor altijd zal zijn.

Wie eenmaal geraakt is door een gelukzalige dag zal voor altijd verlangen om terug te keren naar het magische eiland in de Atlantische oceaan.

Meer informatie: Het weer op La Palma