Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

De nieuwe website van Oceaanzicht

Als het aan ons had gelegen waren we nog jaren en jaren doorgegaan met de vorige website van Oceaanzicht. Maar de tijd staat niet stil en zeker niet op het internet. We hadden een eigentijdse website nodig die je ook op mobiele telefoons kunt bekijken.

La Palma oceaanzicht oude website
De website van Oceaanzicht (2013 tot 2018).

Het maken van een goede opvolger was een enorme uitdaging waar ik torenhoog tegen op keek. Met hulp van vrienden, kennissen, familie en een webdesigner is het gelukt een nieuwe website te realiseren die nog mooier is geworden dan de vorige website van Oceaanzicht. We zijn in de wolken met de nieuwe website La Palma Oceaanzicht.oceaanzicht

De volgende mensen wil ik bedanken voor hun bijdrage aan het tot stand komen van de nieuwe website van Oceaanzicht: onze zoon Mees en vriend Michiel de ecoschilder uit Arnhem voor het ontwikkelen van het logo. Ottoline die de foutjes uit de teksten heeft gehaald. Speciale dank is er voor  Ignation uit Rotterdam. En natuurlijk was er Marjan voor de goede raad, om me aan te moedigen en om me af te remmen, wanneer dat nodig was.

We zijn benieuwd naar jullie reactie`s!

Voor de Oceaanzicht kenners die ons vanaf het begin volgen een afbeelding van de eerste website van Oceaanzicht. De tijd staat niet stil!

Eerste website Oceaanzicht
De eerste website van Oceaanzicht

Goed nieuws voor levensgenieters!

Kiosco 7 en het restaurant van Ma Dalton zijn heropend in El Remo aan de zonnige westkust van La Palma. Zelfs een derde restaurant heeft zijn deuren geopend voor publiek.

Elremo.ma.dalton.back.in.town

Levensgenieters kunnen weer genieten van hun favoriete stekje aan de oceaan. Op de menukaart staan dezelfde gerechten zoals verse vis, de Canarische aardappeltjes, de sauzen mojo en aioli en gebakken geitenkaas.

De drie restaurants op palen biedt vanaf het terras een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.
Het restaurant Kiosco 7 Islas dat met de naastgelegen restaurants El Calamar en Aterure in 2015 moest worden afgebroken door het departement van de kust (la Costa), gaat verder met dezelfde crew al voorheen.

We bestelden de tomaten mozzarella salade om mee te beginnen, tonijnkroketjes, kabeljauw, een weelderige salade en natuurlijk de papas arrugadas en mojo.

Restaurante.elremo.elreme
De gerechten waren smakelijk en verfijnd, zoals we dat ons herinneren van voor de sluiting van Kiosco 7 Islas. Het nagerecht werd gepresenteerd met een orchidee.

Lapalma By NightVeranderingen zijn er ook. Het restaurant heeft 9 tafeltjes minder en zal onder de naam Kiosco 7 verder gaan. De grootse verandering is de gedaanteverwisseling van het uiterlijk van het visrestaurant.

Het ontwerp van het nieuwe restaurant werd door het departement van de kust gebonden aan strenge voorwaarden, regels en afmetingen. Een van de voorwaarden was dat het restaurant op palen moest worden gebouwd.

Een architect uit Gran Canaria heeft binnen de strenge regels voldoende ruimte ontdekt om een futuristisch gebouw te ontwerpen waar de komende tijd op La Palma nog veel over zal worden gesproken.

Filemon enthousiast over La Palma

Bnn 3 op reis kwam in juni naar La Palma voor het opnemen van het programma Roadtrip. Presentator Filemon Wesselink roemt tijdens de uitzending de adembenemende natuur, de zonnige stranden en de Latijns-Amerikaanse sfeer van het eiland.

Lapalma 3opreis.bnn

Filemon laat de kijkers kennis maken met de grote diversiteit op La Palma en bezoekt o.a. de vulkanen in het zuiden, het laurierbos, ket kerkje in San Andres en een telescoop op de hoogste top van het eiland.

Oceaanzicht wordt in de aftiteling van het TV-programma bedankt voor de medewerking. Samen met de redactrice dachten we na over de inhoud en gingen we opzoek naar naar een grotbewoner in Las Tricias.

La Palma 3 op reis: Uitzending gemist

Salud vanaf het terras van Casa Victoria

De eerste 10 jaar op La Palma huurden we het huis Victoria van de sympathieke eigenaar Alvaro. Het was in dit huis dat onze jongste zijn eerste stappen maakte. In Casa Victoria zijn we begonnen met Oceaanzicht, de slaapkamer deed dienst als kantoor.

Na al die mooie jaren in Casa Victoria verhuisden we naar een huis met een echt kantoor. De eigenaar Alvaro vroeg ons om zijn casa aan te bieden als vakantiehuis.

Vakantiehuis.victoria.palma.vakantie

Vanwege de zoete herinneringen aan ons eerste huis op La Palma was het extra leuk om van Meindert een enthousiaste reactie en een foto van zijn verblijf in Casa Victoria te ontvangen.

´Bedankt voor de fijne vakantie, alles was perfect geregeld. Het was fantastisch’.

La Palma maakt creatief!

Alleen tijdens de vakantie durft Bart uit België het aan om stripfiguurtjes te tekenen.

Het kunstwerkje dat hij op La Palma in het gastenboek van Villa Cameleon krabbelde is het waard om ingelijst te worden.

Lapalma Wandelen Tekening

Over Villa Cameleon schreef hij: onze vakantie woning was heel proper en lag op een idyllische plek, een oase van rust.

Vriendelijke groeten van Bart en Nadine

Restaurant El Bernejal heropend

We zijn net terug van ons eerste bezoek aan het heropend restaurant Bernegal, en het was als vanouds:

Heerlijk gegeten (echtgenoot Frank had verse vis besteld en vond het verrukkelijk), met dezelfde menukaart als voorheen; dezelfde sfeer en vriendelijke en zorgzame bediening.

Restaurant Bernejal Lapalma Noorden

Het enige dat anders was, is dat er aan de voorkant buiten een klein, smal terras is aangelegd, waar je kan eten of eventueel (niet boos worden, hoor!) een sigaretje kan roken.

Wat waren we blij dat dezelfde kok er weer was. In de tijd dat Bernegal gesloten was, kookte hij bij restaurante La Mata, maar gelukkig is hij weer terug.

Ineke

Bezoek aan de telescoop Grantecan

Via de site iac.es hebben we ons opgegeven voor een rondleiding in een van de telescopen op La Palma. Ongeveer 25 personen verzamelden zich om 11.30 uur bij het meeting-point voor de tour van ruim anderhalf uur. Op een plateau konden alle telescopen worden gezien en werd uitleg gegeven.

Grantecan.telescoop.lapalma

Vervolgens reden we naar de telescoop Grantecan. In zijn soort de grootste ter wereld. De spiegel van deze telescoop heeft een diameter van 10.4 meter en richt zich op miljarden lichtjaren terug.

De excursie in de telescoop is indrukwekkend en geeft ook inzicht in de verhoudingen in het universum. De aarde is niet meer dan een speldenprik.

Ruud

Verrukkelijk gegeten bij Charco Azul

Het restaurant op het terras bij Charco Azul serveerde ons de lekkerste maaltijd die we tijdens onze vakantie op La Palma aten!!! De uitbater gaat elke nacht zelf vissen en zijn partner kookt verrukkelijk. Ze serveren uitsluitend verse vis.

San.andres.charco.azul

We reden van Puerto Naos speciaal naar Charco Azul voor het zwembekken dat jammer genoeg vanwege de hoge golven gesloten bleek te zijn. De heerlijke maaltijd die geserveerd werd door de zeer vriendelijke uitbaters en het prachtige uitzicht op de woelige zee maakte dat we onze ontgoocheling snel vergaten.

Bij onze volgende vakanties gaan we er zeker terug!
Groetjes, Guido en Orpha

Gedicht over vakantiehuis Cameleon

Vreemd hoe vertrouwd dit huis
de zon schijnt stralend door je ruiten.
Dit WELKOM heet Cameleon
je zeezicht trekt ons mee naar buiten.

Een hoed een stok een wandelpad
stoffig na vulkanen kraters kloven
Duiken we dankbaar in je warme bad
en komen als herboren boven.

Groetjes Gep en Janet Brouwer

Vakantiehuis.cameleon.gedicht

Meer informatie Vakantiehuis Cameleon

Reisgids bracht ons naar Lomada Grande

We hebben meerdere malen de wandeling in Las Tricias gemaakt, in de reisgids lazen we dat deze goed te combineren is met de wandeling naar de Lomada Grande.

Reisgids Lapalma Lomada.grande

Echter, in de beschrijving staan termen als: let op, onduidelijk paadje, 115 wandelstappen. Als we zo iets lezen krabben we ons achter de oren, want dan gaan we prompt verkeerd. Maar we hadden er zin in die dag en hebben het toch gedaan. Daar hebben we geen minuut spijt van gehad, alles klopte helemaal precies, zelfs het aantal stappen klopte en het was een heerlijke wandeling!

Je weet trouwens niet half hoeveel plezier we van die reisgids hebben, en hoe vaak we moeten lachen om de manier waarop je schrijft.

Tineke Derickx

Wandeling door kloof Madera

Deze onbekende rondwandeling van ongeveer 5 uur wandelen start en eindigt bij het kerkje Las Nieves in het oosten van La Palma. Het brede pad versmalt en wordt met iedere stap boeiender.

De wandeling gaat door het gebied waar water wordt gewonnen voor Santa Cruz. De waterfles kan worden bijgevuld tijdens de wandeling. Op plekken waar het pad vlak langs de afgrond gaat is er een hek geplaatst.

 

Veel wandelaars zul je tijdens de wandeling niet tegenkomen. De wandeling door de Barranco de la Madera is een van de vele niet ontdekte geheimen van La Palma.

Waterfeest in Puerto Naos

Het doorgaans zo rustige badplaats Puerto Naos knalt eenmaal per jaar uit zijn voegen.
Het bescheiden waterfeest voor de allerkleinsten is uitgegroeid tot een groots spektakel met veel water en muziekpompende DJ’s. Het waterfeest wordt jaarlijks gevierd op de derde zaterdag van juli.
Waterfeest Puerto Naos
De ochtend na het waterfeest is alles al weer opgeruimd en is het moeilijk voor te stellen dat de dag daarvoor nog 15.000 jongeren in badkleding stonden feest te vieren.

Hoe maak ik een foto van een ster?

Het is super hier, de sterrenhemel is buitengewoon mooi!

Nooit eerder zag ik de Melkweg zo helder. Als ik daarna met een DSLR en telelens naar die nevelgebieden richt, zie ik gewoon die nevels met het blote oog! Dat is vanuit NL onmogelijk. Dit is mijn gaafste indruk van hoe mooi de hemel kan zijn.

Twan.bekkers.astronomie.palma

De foto van de Lagoon Nevel heb ik gemaakt met een Canon 450D gemonteerd op een 80mmAPO telescoop, 520 mm brandpunt.
De astrofoto van de Lagoon Nevel bestaat uit meerdere opnames. Deze opnames worden naderhand digitaal op elkaar geplakt, dit heet ‘stacken’. Na het stacken wordt de foto bewerkt waarbij het contrast, kleur en diepe nevel gebieden naar voren worden gehaald. Bij het stacken worden ook nog calibratie frames gebruikt, om oneffenheden uit de foto te halen, zoals; stofjes.

Ik heb lang gezocht naar een huis met een goede ligging om naar de sterren te kunnen kijken. Casa Picos vinden we een echt paradijsje, er is `s nachts weinig omgevingslicht, het is niet te ver weg van de bewoonde wereld, de Roque de Los Muchachos is goed te bereiken. Vandaar dat ik voor deze locatie heb gekozen.

Meer informatie over de sterrenhemel van La Palma

Wereldreizen op de pauzeknop

Het was voor ons de tweede keer dat we La Palma bezochten. We weten zeker dat we zullen terugkeren, er is nog zoveel te ontdekken..La Palma Vakantie

De natuur is zo gul, verschillend, kleurrijk. Het eten is er zo lekker en voedzaam, het klimaat is aangenaam en de mensen zijn vriendelijk. En niet te vergeten de prachtige hemels (dag en nacht).

We zetten het maken van onze wereldreizen even op de pauzeknop want op La Palma voelen we ons goed.

Brigitte en Peter

De spijkerbroek van Wim del Arte

Wim del Arte verkocht in zijn leven een kleine miljoen spijkerbroeken totdat hij de stad Antwerpen verruilde voor La Palma.

De laatste jaren van zijn leven liet hij zijn spijkerbroeken wapperen in de wind op La Isla Bonita en kon je hem bij het ontwaken van de dag tegen het lijf lopen op het strand of ergens in een verre uithoek van het eiland.

Wim del Arte

Op 23 februari 2016 verscheen het bericht dat Wim was overleden na een strijd van 9 maanden tegen de ziekte kanker.

Zijn gejutte buit is nog altijd te bewonderen op het blog Wim del Arte.

Op onze website hebben we een aantal foto´s van Wim geplaatst zoals deze spijkerbroek met oceaanzicht.

Artist impression La Palma

Dit schilderij heb ik thuis gemaakt naar aanleiding van een foto. De sfeer erop vond ik mooi. Natuurlijk is het schilderij een “artist impression” en dus wat vereenvoudigd.

Artist impresion La Palma

We hebben fijne herinneringen aan die plek waar we diverse malen de wandeling van Charco Azul naar San Andres maakten om daar op het terras bij de kerk een biertje te drinken.

Het is het enige schilderij dat ik van La Palma heb gemaakt, maar wie weet volgen er meer. Ik heb nog een aantal schitterende foto’s van bananenplantages en de zoutvelden.

Hartelijke groet, Jolanda Hutte.

Eenvoudige restaurants aan zee

De restaurants aan de kust worden chirinquitos genoemd. Het zijn bijna altijd professorisch gemaakte gebouwtjes met plastic stoelen en tafels waar je met zicht op de oceaan heerlijk kunt eten. Lekker primitief zonder pretenties en puur!

Restaurant Los Guirres

Direct aan de kust ten zuiden van Puerto Naos in El Remo bevinden zich drie chirinquitos.
Kiosco 7 passend bij de romantisch makende locatie wordt er bij het nagerecht een fleurige bloem geserveerd.
Kiosko El  Reme, levendig restaurant en volgens Palmeros de beste keuze voor het eten van vis.

Los GuirresGelegen aan het strand Los Guirres ten noorden van Puerto Naos.
Chirinquito Los Guirres, op de kaart staan vers bereidde visgerechten. Een toplocatie voor levensgenieters en fijnproevers.

Chirinquitas in het zuiden van La Palma.
Autobar Nautilius, eenvoudige gerechten en ongecompliceerd. Op de kaart staan de lekkere viskroketjes.
Kiosko Zamora: uitstekende locatie met zicht op de golven trotserende surfboys van Playa Chica.

Ten oosten van Mazo aan de kust
Restaurant Playa Salamera, de zilte geur van de oceaan prikkelt de neus met aangename vakantietintelingen. Vriendschappelijk laag geprijsd.

Meer informatie over restaurant op La Palma

La Palma in drie dagen

Twee kameraden van de lagere school kwamen vanuit Nederland drie dagen naar La Palma. Meer dan 30 jaar waren we niet samen geweest. Het werd een weekend vol met anekdotes, herinneringen en verhalen.

La Palma in drie dagen

Twee kameraden van de lagere school kwamen vanuit Nederland drie dagen naar La Palma.

Meer dan 30 jaar waren we niet samen geweest. Het werd een weekend vol met anekdotes, herinneringen en verhalen.

Ondertussen liet eilandbewoner Siepko ze alle hoeken van la Palma zien. Alleen de schoonheid van de natuur kon ons tot zwijgen brengen.

Van links naar rechts op de foto: Siepko, Onno en Menno. De video is gemaakt door Menno Bakker.

Panoramafoto´s van La Palma

Yvan van Hoorinckx komt regelmatig naar La Palma. Hij maakte van zijn passie zijn werk en heeft zich ontwikkeld tot een van de beste panorama-fotografen in Europa.

Panoramafotos La Palma

Alweer enkele jaren geleden reden we in twee dagen het gehele eiland rond. Het werd een bijzondere reis waarbij we in korte tijd een aantal prachtige plekken bezochten.

Met een speciale lens op zijn camera en door vanuit een standpunt meerdere foto´s te maken ontstonden er bijzondere panoramafoto´s.

Kijk voor meer informatie en foto`s op onze website La Palma Virtualtour

Internet net zo gewoon als warm water

Toen we in het jaar 2003 begonnen met het verhuren van vakantiehuizen waren de onderkomens op La Palma nogal basic. De gasten waren al tevreden als er een warme douche genomen kon worden.

La Rosa wandelingenHet verwarmen van het huis was alleen mogelijk met een verrijdbaar elektrisch kacheltje, mits de stoppen niet doorsprongen. Slechts enkele huizen hadden de beschikking over een wasmachine.

Er is in korte tijd veel verbeterd op La Palma. Tegenwoordig zijn alle huizen uitstekend te verwarmen en beschikken ze bijna allemaal over internet. Van dat laatste hebben we ook zelf plezier.

Regelmatig ontvangen we leuke reacties en soms foto´s van onze gasten nog tijdens hun vakantie op La Palma. Ammy en Tom stuurde ons deze foto van een wandeling in El Paso.

Het is een van de vier korte rondwandelingen van een uur die we in de reisgids de rondjes van Luna noemen.