Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

Weg naar zuiden van La Palma open

Goed nieuws voor de bewoners met een huis ten zuiden van de lavarivier, de werknemers die elke dag van het zuiden naar Los Llanos rijden en de bezoekers die de La Palma rondreis maken. Het gehele eiland kan zonder problemen worden rondgereden met maar een tijdslot.

Playa Charco Verde (Foto:S.W.)

Over de lavarivier
Vanaf deze ochtend 6.30 uur is de weg tussen Laguna en Las Norias geopend in twee richtingen. Alle type voertuigen , met inbegrip van bromfietsen, motoren en fietsen, kunnen gebruik maken van de nieuwe weg over de lavastroom van de vulkaan Tajogaite.

De verruimde openingstijden van de weg geeft de bewoners van het Dal van Aridane de mogelijkheid om zonder op de tijd te letten naar het strand van Charco Verde te rijden of om El Remo weer eens te bezoeken voor een visje eten bij ondergaande zon.

Er is slechts een voorwaarde; zorg dat je voor 22 uur terug rijdt want op dit tijdstip wordt de weg gesloten tot de volgende ochtend.

Restaurant in El Remo (Foto:S.W.)

Werk in uitvoering
De uitvoerder kan niet garanderen dat er af en toe werkzaamheden plaats zullen vinden die het verkeer kan hinderen, de weg is voor 70 % gereed. Het is verboden om tijdens de rit te stoppen en de maximumsnelheid zal worden vastgesteld op 20 km per uur. Om de weg in deze korte tijd te realiseren zijn er 80 voertuigen ingezet en meer dan 100 man aan het werk.

Weg met impact
De weg heeft een enorme impact op iedere passagier die het getroffen gebied doorkruist. Het landschap in het gebied rond Todoque tot aan de kust is ter breedte van 3,5 kilometer volledig veranderd.

De de vulkaan Tajogaite heeft rond het dorpje Todoque vrijwel alle sporen van menselijke beschaving laten verdwijnen onder een dikke laag lava. De nieuwe weg gaat dwars door een maagdelijk oerlandschap.

De weg (road) over de lavarivier is geopend.

Terugkeer Puerto Naos stapje dichterbij

De schadelijke gassen in Puerto Naos zijn nog altijd niet verdwenen, toch heeft het raadgevend comité Peinpal toestemming gegeven voor een beperkte toegang tot Puerto Naos.

De bewoners van een aantal hoger gelegen appartementen kunnen onder strenge voorwaarden tijdelijk terugkeren naar hun huis tussen 9.00 en 13.00 uur. Het gaat om ongeveer 200 woningen in het wijkje Las Lajones.

The Beach Bar in Puerto Naos moet nog even wachten tot het zijn deuren kan openen. (Foto:S.W.)

QR-code
Op een gecontroleerde manier door middel van QR-code met een streng veiligheidsprotocol is het voor de bewoners mogelijk om hun huis schoonmaken te maken en te ventileren.

Er zal intensief worden gecontroleerd op schadelijke gassen, een ambulance staat gereed mocht het toch mis gaan.

Er verblijven na de vulkaaneruptie nog altijd 219 mensen in hotels waarvan een groot deel bewoners uit Puerto Naos. De eilandregering verklaarde dat de mogelijkheid om tijdelijk terug te keren naar Puerto Naos een eerste stap is. De hoop is dat er de komende maanden meer positief nieuws te melden zal zijn voor de bewoners van Puerto Naos.

De weg naar het zuiden
Wat betreft de weg over de lava om via de westkant van La Palma het zuiden te bereiken worden grote stappen gemaakt. De weg is op vaste tijden geopend voor alle type voertuigen. De verwachting is dat de weg eind augustus geasfalteerd zullen zijn.

Tributo The Beatles door de Flaming Shakers op de Plaza de España, Los Llanos.

Love Festival
Last but not least; The Beatles gaan 27 juli vanaf 21 uur optreden op de Plaza de España van Los LLanos. Het zijn niet de echte Beatles, maar als je je ogen sluit, zijn ze niet van de echte te onderscheiden. Het optreden is onderdeel van het jaarlijkse Love Festival.

Het Isla Bonita Love Festival is een evenement dat verschillende concerten op het eiland La Palma samenbrengt en dat strijdt voor de sociale rechten van de LGTBI+ gemeenschap. Het festival wordt 30 juli afgesloten met een macro-concert in de haven van Tazacorte 30 waar zo´ n 10.000 bezoekers worden verwacht voor o.a. een optreden van Alejandro Sanz.

Bron: Prensa La Palma

De reisgids nalopen op veranderingen

Het is de hoogste tijd om de reisgids te herschrijven. Of beter gezegd om de reisgids opnieuw letterlijk door te lopen. Ik word uit mijn luie stoel gewipt om te controleren of alles nog up-to-date is.

Stadswandeling Santa Cruz, Plaza de Alameda

Geel huis nu rood 
Restaurants hebben andere openingstijden en het huis waar het wandelpad start is niet langer geel maar rood geverfd. Goed om te merken dat er na twee onrustige jaren relatief weinig is veranderd op La Palma. Alleen bij het hoofdstuk van Het Dal van Aridane is er na de vulkaaneruptie nog maar weinig hetzelfde.

Todoque
De informatie over het dorpje Todoque heb ik tot mijn spijt volledig moeten schrappen uit de reisgids. De lege pagina’s kan ik vullen met activiteiten om de vulkaan Tajogaite te bekijken. Op de lava wordt hard gewerkt om voor eind augustus een geasfalteerde weg gereed te hebben om via het westen het zuidenPlaya Charco Verde en El Remo te kunnen bereiken.

Het straatje dat uitkomt op de Plaza de Alameda.

Openingstijden
Ten noorden en ten zuiden Todoque heb ik het met de update weer relatief gemakkelijk. De wandelpaden zijn nog hetzelfde en vrijwel alle restaurants gaan verder met de bekende openingstijden die ze al eeuwen hanteren.

Stadswandeling
Afgelopen vrijdagmiddag heb ik tijdens de siësta uren de stadswandeling in Santa Cruz uit de reisgids nog eens nagelopen. Ik raad je aan om iets meer tijd te nemen dan dat ik over de wandeling heb gedaan. In een uur tijd heb ik de informatie van de wandeling bijgewerkt en een aantal foto’s gemaakt van het stadje dat je kunt bekijken op de website van La Palma Wandelen.

Het is goed om te merken dat La Palma nog altijd helemaal zichzelf is.

Informatie Santa Cruz de La Palma

Bekijk de stadswandeling door Santa Cruz de La Palma

De vulkaan van La Palma heeft een naam

Meer dan 4000 eilandbewoners hebben een stem uitgebracht om de vulkaan op La Palma een naam te geven.

In de eerste fase kon een naam worden ingediend wat uitmondde in 10 geldige voorstellen. Enkele namen waarop gestemd kon worden waren: Volcán de la DesgraciaGuayotaCabeza de VacaCumbre ViejaHoya de Las Plantas en Tajogaite

Volcan de Tajogaite (Foto: onbekend)

De vulkaan die door een groot aantal bewoners La Bestia, het Beest werd genoemd heeft een naam. 35,6 % van alle stemmen ging naar de naam Volcan de Tajogaite.

De vulkaan is vernoemd naar het gebied Hoya de Tajogaite waar het op 19 september tot uitbarsting is gekomen. Tajogaite is de naam die de oorspronkelijke bewoners aan het gebied hebben gegeven.

De varens die in de tijd van de oorspronkelijke bewoners groeiden in het gebied van de vulkaan Tajogaite. (Foto: S.W.)

De archeoloog van La Palma Jorge Pais verklaart dat de oorspronkelijke bewoners het woord Tajojaite gebruikten voor een plant waarvan een koek werd gemaakt met als hoofdbestanddeel het meel van een varenwortel.

In het gebied waar nu de vulkaan Tajogaite staat groeiden voor de eruptie een groot aantal varens.

Bron: elapuron

Lees meer over de vulkaaneruptie op La Palma in 2021

San Borondon, het mysterieuze eiland

Vanaf La Palma is op bepaalde dagen van het jaar het eiland San Borondon te zien. Een eiland dat verschijnt en verdwijnt als de rug van een reusachtige walvis.

Greetje Welten op La Palma.

Inspiratie
Greetje Welten kwam voor een vakantie naar La Palma en las in de reisgids van Oceaanzicht over het mysterieuze eiland San Borondon. Het inspireerde haar tot het schrijven van een avonturenroman voor kinderen.

Drie kinderen gaan samen met de vuurtorenwachter vanaf Vlieland opzoek naar San Borondon, een eiland omhuld door gouden nevels. Een kwezel gaat als verstekeling mee aan boord en probeert de expeditie te saboteren.

De vier beleven een spannende avontuur en weten voet aan wal te zetten van San Borondon. De vegetatie van het eiland lijkt sprekend op die van La Palma, er groeien bomen die lijken op drakenbloedbomen. De kleuren op San Borondon zijn helder als de kleuren van edelstenen. Er zijn grotten me tapijten van bananenbladeren.

Afbeelding: Marloes de Vries

Een kwezel aan boord
Het boek een kwezel aan boord is spannend, neemt je vanaf de eerste pagina mee, is beeldrijk beschreven en heeft een boodschap: trek je niets aan van het negatieve stemmetje dat op je schouders meereist en ontdek San Borondon.

Nadat het verhaal was geschreven stuurde Greetje een e-mail naar Oceaanzicht met de vraag of ik haar toestemming wilde geven om de volgende zin uit de reisgids te gebruiken in haar boek. Een vraag waarop ik uiteraard geen nee kon zeggen.

 

 

San Borondon is een eiland dat verdwijnt en verschijnt als de rug van een grote walvis.

 

 

 


Opzoek naar San Borondon

Kijk tijdens een volgende bezoek aan La Palma regelmatig vanaf het terras van je vakantiehuis naar de einder van de oceaan. Wie weet zie je San Borondon.

Informatie over het boek: Een kwezel aan boord
Bestelen: producten/een-kwezel-aan-boord-avontuurlijke-roman/

Bestel de reisgids voor meer informatie over San Borondon. Lees meer…

Even een bakkie doen in Nederland

Het grote nadeel van wonen op La Palma is dat even een bakkie doen bij mijn ouders een hele onderneming is. Ik zou dat graag wat vaker doen dan die paar keer per jaar dat ik naar Nederland vlieg.

Het diamanten huwelijk was dit keer een perfecte aanleiding om het vliegtuig in te stappen. Het bezoek blijft in dit geval niet beperkt tot een slap Hollands bakkie maar er is ook champagne met ooms, tantes, neven en nichten.

En altijd vlieg ik terug met verhalen, een koffer vol oosterse kruiden en een aantal nieuwe boeken. Dit keer moet de terugkeer nog even wachten naar ons eilandje.

De dag voor de geplande terugkeer werd ik letterlijk geveld door corona. Noem het voor pampus liggen of even van de wereld zijn, ik dreef ergens in een wit bed bij mijn broer in huis met uitzicht op een hagelwit plafond.

Inmiddels zijn we vier dagen verder, van een zware griep ben ik via de tussenfase griep beland bij een griepje en als het doorzet, heb ik morgen milde klachten en kan ik kort daarna naar huis.

En nu ik me weer wat beter voel heb ik alle tijd van de wereld om te googelen. Het algoritme bracht me naar hedendaagse Nederlandstalige muziek op popfestivals zoals Pinkpop en The best kept secret. Ik lig hier in bed virtueel popfestivals te hoppen.

Ik geniet tussen de aanvallen van droge hoest van muzikanten zoals Froukje Veenstra en Meau. Op het festivalterrein eindelijk weer eens een massaal publiek soepel bewegend op de muziek. Aangewakkerd door corona biggelden de tranen over mijn wangen van emotie.

De nieuwe generatie; ik zag zoveel talent, schoonheid, energie, plezier, veerkracht en oprechtheid dat ik na al het slechte nieuws dat de laatste tijd over ons heen dendert mijn vertrouwen in de toekomst volledig is hersteld. De jeugd heeft de toekomst!

Vermaak me hier prima in dit witte bed  onder dat hagelwitte plafond reisend van festival naar festival maar met een onstilbare honger en verlangen om terug te vliegen naar La Palma.

 

La Palma Oceaanzicht