Strandjutters

Laatste nieuwtjes, reactie`s, wetenswaardigheden en creatieve parels van bezoekers. Stuur jouw strandjutter naar info@oceaanzicht.nl

De weg naar de refugio El Pilar is geopend

Een La Palma Lover die deze week als een Verstappen over het eiland scheurt, maakte ons er op attent dat de Refugio El Pilar via de Lp-301 via het oosten en het westen bereikbaar is.

De wandeling van Refugio El Pilar naar Refugio Pared Vieja bevindt zich op de oostflank van de Cumbre Nueva en Vieja.

We zijn deze ochtend begonnen met de autorit omhoog. Mister Verstappen had gelijk, de hekken zijn weggehaald en we kregen weer even dat ouderwetse gevoel van opwinding. De weg slingert door pijnboombos naar boven en gaat dwars over de oostelijke flank van de Cumbre Vieja.

De wolkenwaterval draaide pirouetten aan de westkant van de Cumbre Nueva. Iets voorbij Refugio El Pilar parkeerden we de auto om na lange tijd weer eens de rondwandeling te maken naar Pared Vieja en via de andere kant van de weg terug.

De weersomstandigheden om te wandelen waren perfect met een open blauwe hemel en op 1400 meter hoogte een tintelende frisheid zonder kippenvel.

De wandeling gaat door twee vegetatiezones met verschillende vegetatie.
Het laurierbos.

De twee uur durende wandeling is niet de meest indrukwekkende op het eiland maar wel een mogelijkheid om vanuit El Paso in korte tijd door een stukje laurierbos en pijnbos te kunnen wandelen. Daarbij is het een aangename, afwisselende voettocht zonder extreme hoogteverschillen.

Langs de kant van het wandelpad stonden nog de cistusrozen, cineraria en het vergeet-mij-nietje in bloei.

De wandeling eindigt in het pijnbomenbos.

 

Lees meer op La Palma Wandelen, Pared Vieja

 

The sky op La Palma is not the limit

Een van de beste locaties op het noordelijk halfrond om naar de sterren te kijken is op de hoogste top van La Palma.

Het eiland is omgeven door de oceaan waardoor er schone lucht van over de oceaan wordt aangevoerd. De wolken komen maar zelden boven de 2000 meter waardoor je op meer dan 300 dagen per jaar ongehinderd het heelal in kunt kijken.

De hoogste top van La Palma (Foto S.W.)

Een groot oog
Een telescoop is niet veel anders dan een groot oog. Een oog dat niet knippert en niet begint te tranen waardoor je ver voorbij de Melkweg kunt kijken.

Je hoeft geen telescoop te zijn om overweldigd te worden door de hoeveelheid sterren die er te zien zijn op de hoogste top van La Palma.

Het beste moment om naar boven te rijden is met nieuwe maan, oftewel geen maan.

In de winter kan het koud zijn op de hoogste top van La Palma. Draag warme kleding en neem een deken mee. (Foto: Maarten en Ottoline)

Stemmetje in je hoofd
Terwijl je in het pikkedonker door de bergen met al zijn bochten naar bovenrijdt, komt ongetwijfeld het stemmetje in je hoofd je vertellen dat je lotje getikt bent en beter kunt terugkeren. Ik weet er alles van en heb het zelf meegemaakt.

Het vraagt om nogal wat doorzettingsvermogen om de stem in je hoofd te weerstaan want in feite zit er wel een kern van waarheid in zijn betoog. Thuis is het lekker warm en wacht misschien wel een glaasje wijn met borrelnootjes.

Lukt het om de hoogste top te bereiken dan start de volgende beproeving. Het heeft geen zin om alleen je hoofd naar de sterrenhemel te richten om vervolgens weer terug te rijden. De kleuren van de Melkweg worden pas zichtbaar als je er lang genoeg naar kijkt. Lang genoeg betekent minstens tien minuten.

Voor de volgende stap is een goede voorbereiding noodzakelijk. Draag warme kleding en neem een deken mee. Ga met je rug op de grond liggen en hou je mond.

Gewoon kijken en verder niets, pas dan ontdek je dat de Melkweg niet alleen maar melkwegwit is. Je zit verschillende kleuren zoals, blauw, geel en rood.

De kleuren van de melkweg ( Foto: Igwe Aneke)

Lees meer: Sterren kijken op La Palma

Was het maar altijd lente

Iedereen in Nederland was blij dat we ook deze keer de zon hadden meegenomen van La Palma. Een betere reden dan het vieren van een bruiloft om de reis over de oceaan richting het noorden te maken konden we ons niet bedenken. We zijn al weer onderweg naar huis.

Heerlijk om vanuit de drukte van Schiphol aan te komen op La Palma. Het eerste dat me opviel was dat het eiland nog altijd vol met  bloemen staat. Mei is de overgangsmaand van de lente naar de droge zomer.

Nog even en je moet voor de bloemen naar de hoogste top. In juni staat daar het twee meter hoge rose slangenkruid in bloei en zijn de toppen geel van de brem.

Endemische plant op La Palma het blauwe slangenkruid, Echium webbii

Door de tunnel en dan de zonnebril op. Iedere keer opnieuw een bijzondere ervaring. Het zicht op de Cumbrecita, het kerkje van El Paso en de top van de Bejenado aan de ene, en de Cumbre Vieja aan de andere kant.

Het witte pluimpje wolk uit de vulkaan was afwezig, wat ik als goed nieuws interpreteerde. De vogels zingen nog altijd een lentelied, net als in Nederland overigens. Wat een zorgeloze thuiskomst.

Argyranthemum haouarytheum is een endemische plant op La Palma en vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners op het eiland Haouarythes.

Bij het bezoekerscentrum van de Caldera hebben we de auto geparkeerd. Voordat we ons huis bereikten wilden we eerst nog even een korte wandeling maken.

Het pad achter het bezoekerscentrum was bedekt met bloemen in alle kleuren. Was het maar altijd lente.

Lees meer: Natuurgebieden op La Palma

 

Bezoek aan de vulkaan op La Palma

De vulkaan die ons drie maanden lang in de greep hield is gedoofd. De imposante vulkaankegel staat nog wat na te dampen.

De vulkaan gezien vanaf Montaña La Laguna (foto.S.W.)

La Palma hervindt poco a poco zijn eigen ritme en bezoekers weten hun weg opnieuw te vinden naar het eiland en de nieuwe vulkaan.

De vulkaan kan nog niet worden beklommen maar je kunt er wel naar kijken.

Oog in oog met de vulkaan

Ik geef je enkele tips om oog in oog te staan met La Bestia, het Beest zoals de vulkaan door de bewoners wordt genoemd.

UItzichtpunten met zicht op de vulkaan:
Mirador Tajuya, gelegen aan de weg van El Paso naar Los Llanos bevindt zich links van de weg, nog voor de rotonde, een uitzichtpunt. Iets voor het uitzichtpunt bevindt zich een parkeerplaats.

Montaña Laguna, wandel naar boven op het ten noorden van de lavastroom gelegen vulkaantjes in de kuststrook tussen de bananenplantages. Gebruik Google maps voor de routebeschrijving.

Mirador El Time, gelegen aan de weg Lp-1 naar Tijarafe vanaf Tazacorte en Los Llanos.

Wandeling met gids
Wandeling van 2 1/2 uur vanaf de asvlakte Llano del Jable naar een uitzichtpunt met een groots uitzicht op de vulkaan.
https://lapalmaoutdoor.com/tours/visita-al-nuevo-volcan-de-la-palma/

De vulkaan gezien vanaf de weg vanaf El Paso in de richting van San Nicolas, LP-212 (Foto S.W.)

Met de auto tot je niet verder kunt:
– Neem de afslag in El Paso Lp-212 in de richting van San Nicolas en de vulkaan.
– Neem in Tazacorte de afslag op de rotonde in het dorp bij het gemeentehuis in de richting van het zuiden, carretera de la costa. Je kunt hier op de lavastroom wandelen.
– Het gebied ten zuiden van de vulkaanstroom is alleen te bereiken via de oost en zuidkant van het eiland over de Lp-2.

Bekijk de vulkaan vanaf het water
Informeer in de haven van Tazacorte naar een tour met zicht op het door de vulkaan nieuw gevormde land.

Museum Caños del Fuego ten zuiden van Todoque (Foto Saul Santos)

Museum
– Vulkaanmuseum met vulkaantunnel canos-de-fuego-y-cueva-de-las-palomas
Combineer je reis naar de zuidkant van de vulkaan met een bezoek aan het vulkaanmuseum.

Aanvullende tips en activiteiten naar de vulkaan zullen de komende tijd worden uitgebreid.

Overzicht van het nieuws over de vulkaanuitbarsting op La Palma

 

Ingezonden foto door Tom van Deijl van playa Los Guirres en het nieuwe land.

De eerste baksteen gemaakt van vulkaanas

Van zonovergoten terrasjes vorige week naar de koudste dag van april, maar toen was ik al weer thuis op La Palma.

Na een weekje feest met rijk belegde broodjes in de Hollandse zon, vrienden en familie terug op het Palmese nest met goed nieuws.

Het Dal van Aridane, El Paso, La Rosa.

Transavia vliegt weer op La Palma, kaartje kopen, instappen en 3200 kilometer warmer uitstappen. Auto staat klaar op het vliegveld, tunnel van het weer door en de lentekleren aan.

Na twee stroeve jaren waarbij het toerisme op La Palma tot stilstand kwam, maken de La Palma Lovers voor de zoveelste keer de reis in de groen witte luchtvogel naar La Isla Bonita. Ze zijn zonder uitzondering onder de indruk van de nieuwe vulkaan. ´  Toch heel anders dan ik me had voorgesteld na al die beelden op de T.V. van vuur en lava,’ is vaak de eerste reactie.

Behalve de nieuwe aardpuist in het Dal van Aridane is er op La Palma niet veel veranderd op het eiland.

Wandeling boven het dorp San Pedro. (Foto´s S.W.)

Of toch wel, er is wel iets veranderd. Ook in Spanje zijn de prijzen van benzine en levensmiddelen omhoog gegaan. De Spanjaarden worden door de tegenpartij wijsgemaakt dat het de schuld is van de regerende partij. En zo rollen ook hier de politieke partijen over elkaar heen.

Mariano Hernández Zapata (Foto: Eltime.es)

Op La Palma zijn we ver weg van alles en vooral druk bezig met het boeken van kleine succesjes.

De minister president van de eilandregering Mariano Hernández Zapata toonde aan de plaatselijke krant vol trots de eerste baksteen gemaakt van vulkaanas.

 

Boek een huisje op La Palma

 

Vakantie in zonovergoten moederland

Goudgeel strand , gezellige stadjes met overvolle terrassen en een aangenaam lente zonnetje.

Zandvoort aan zee!

Weilanden
De drieëntachtigste verjaardag van mijn vader vieren we dit jaar in hemdsmouw op het balkon. Het is dat er een log flatgebouw het zicht belemmerd op het van Harinxmakanaal en de weilanden zo ver het zicht reikt anders had ik het me in een zonnig vakantieoord gewaand.

Ik heb na heel wat verregende en grijze bezoeken dit keer geluk. Wanneer het grijs wordt verdreven door het heldere licht van de zon kom ik thuis in een heel ander land. Het is voor de meeste Nederlanders nog wennen. Nederland flaneert met de winterjas over de schouder. Twee dagen geleden was er nog vorst aan de grond.

Terrasje pakken
Wat terrassen zitten betreft ben ik wel wat gewend. Laat ik het anders uitdrukken, ik heb terras ervaring op La Palma. Een deskundige durf ik mezelf nog niet te noemen daarvoor zit ik weer te weinig.

In de week voor vertrek naar los Paises Bajos (de officiële naam voor Nederland in Spanje en niet Holanda) zat ik op een terras in Tazacorte. Om precies te zijn, ik zat op de plaza bij het gemeentehuis en de fontein met de engel Gabriël. Je mag best weten dat ik heel erg trots ben op wat we op La Palma met elkaar allemaal in de laatste jaren hebben opgebouwd. Ik heb het in twintig jaar zien opbloeien.

Ik weet nog goed dat ik de eerste jaren op La Palma vaak opmerkte dat we op La Palma 15 jaar achter liepen op mijn moederland. Het leven op het eiland is de laatste jaren voor veel bewoners verbeterd.

Aan de koffie meet je de ontwikkeling van een land. We kunnen tegenwoordig op een groot aantal terrassen een echte cappuccino drinken inplaats van een lauwe, flauwe koffie met slagroom uit een blikspuit. Door al die vooruitgang op het eiland had ik het vermoeden dat we Nederland qua achterstand wat aan het inhalen waren. Niets blijkt minder waar blijkt tijdens dit bezoek, de achterstand is nog altijd 15 jaar.

Broodje met zalmsnippers.

Café solo
Bij het afrekenen van de espresso in Tazacorte vorige week schrok ik van de prijs. Ik moest maar liefst 1 euro afrekenen, voor de pandemie was dat nog 80 eurocent, ook op La Palma zijn de prijzen flink gestegen. Voor een klein straf kopje koffie betaalde ik in de Leeuwarder zon 2,75 euro, een prijsverschil van 275 %.

Ik moet er nog wel aan toevoegen dat er op het terras van Leeuwarden een gratis glaasje water bij de espresso wordt geserveerd. Zelfs wat de prijzen betreft lopen we op ons eilandje nog altijd 15 jaar achter. Ik was even vergeten dat ook in Nederland de prijzen omhoog zijn  gegaan.

Leukigheid om te vermelden: drink op La Palma 220 espresso en je hebt de vliegreis al terug verdient.

Nog een ander voorbeeld, bestel je op een terras in Nederland een broodje met zalm dan ontvang je een groot feest met sappige slablaadjes, rijpe snoeptomaatjes, olijven en een heerlijke dressing met dragon vermengd met ecologisch geviste zalm uit de fjorden van Noorwegen. Nog 15 jaar wachten en dan kunnen we dit soort verwen broodjes ook op de Plazas op La Palma bestellen. Tot die tijd doen we het met een extra plakje tomaat als je vraagt om bocadillo vegetal.

Geluk
En nu we het toch over eten hebben. De man van de fietsenstalling gaf ik een vinger en hij vertelde me zijn hele levensverhaal. De man bleek te beschikken over een groot filosofisch inzicht. Het geluk, zo vertelde hij is niet een vette Mercedes naast de deur maar genieten van een lekker broodje met knakworst.

Informatie over vliegen van La Palma naar Nederland en België