Strandjutters struinen langs de branding op zoek naar aangespoelde schatten. Het zicht reikt tot ver voorbij de horizon. Het zilte water opent de zintuigen, de wind zucht vederlicht en de zon geeft energie.Muziek van de branding

 

 


Vrij van alle beslommeringen klinkt de branding als muziek en vervloeien de diepe kleuren van het landschap in een levend schilderij. Verfrissende inzichten drijven boven en met je blote voeten wadend door het witte schuim krijgen de beste ideeën vorm.


Laat je inspireren door La Palma, de schatten liggen voor het oprapen. Jut een lied, brei een gedicht, schiet een foto, bouw een steenstapeling en doe eens gek.


In deze rubriek plaats ik de laatste nieuwtjes, wetenswaardigheden en creatieve parels. Stuur jouw strandjutter naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De strandjutter van La Palma (Wim del Arte)
   
Ma Dalton heropend restaurant in El Remo
Goed nieuws voor levensgenieters!
 
Kiosco 7 en het restaurant van Ma Dalton zijn heropend in El Remo aan de zonnige westkust van La Palma. Zelfs een derde restaurant heeft zijn deuren geopend voor publiek.
  
Levensgenieters kunnen weer genieten van hun favoriete stekje aan de oceaan. Op de menukaart staan dezelfde gerechten zoals verse vis, de Canarische aardappeltjes, de sauzen mojo en aioli en gebakken geitenkaas.

De drie restaurants op palen biedt vanaf het terras een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. 
 
Lees het verhaal over de restaurants in El Remo
   
Aflebering La Palma 3 op reis nog te zien op uitzending gemist

Filemon van 3 op reis enthousiast over La Palma 

Bnn 3 op reis kwam in juni naar La Palma voor het opnemen van het programma Roadtrip. Presentator Filemon Wesselink roemt tijdens de uitzending de adembenemende natuur, de zonnige stranden en de Latijns-Amerikaanse sfeer van het eiland.

Filemon laat de kijkers kennis maken met de grote diversiteit op La Palma en bezoekt o.a. de vulkanen in het zuiden, het laurierbos, ket kerkje in San Andres en een telescoop op de hoogste top van het eiland.

Oceaanzicht wordt in de aftiteling van het TV-programma bedankt voor de medewerking. Samen met de redactrice dachten we na over de inhoud en gingen we opzoek naar naar een grotbewoner in Las Tricias.


La Palma 3 op reis: Uitzending gemist 

   
Sietze en Coby, Gerda en Meindert op het terras van Casa Victoria Salud vanaf het terras van Casa Victoria

De eerste 10 jaar op La Palma huurden we het huis Victoria van de sympathieke eigenaar Alvaro. Het was in dit huis dat onze jongste zijn eerste stappen maakte. In Casa Victoria zijn we begonnen met Oceaanzicht, de slaapkamer deed dienst als kantoor.

Na al die mooie jaren in Casa Victoria verhuisden we naar een huis met een echt kantoor. De eigenaar Alvaro vroeg ons om zijn casa aan te bieden als vakantiehuis.

Vanwege de zoete herinneringen aan ons eerste huis op La Palma was het extra leuk om van Meindert een enthousiaste reactie en een foto van zijn verblijf in Casa Victoria te ontvangen.

´Bedankt voor de fijne vakantie, alles was perfect geregeld. Het was fantastisch'.
   
De tekening van Bart

La Palma maakt creatief!

Alleen tijdens de vakantie durft Bart uit België het aan om stripfiguurtjes te tekenen.

Het kunstwerkje dat hij op La Palma in het gastenboek van Villa Cameleon krabbelde is het waard om ingelijst te worden.

Over Villa Cameleon schreef hij: onze vakantie woning was heel proper en lag op een idyllische plek, een oase van rust. 

Vriendelijke groeten van Bart en Nadine

   
Restaurant El Bernejal heropend

We zijn net terug van ons eerste bezoek aan het heropend restaurant Bernegal, en het was als vanouds:

Heerlijk gegeten (echtgenoot Frank had verse vis besteld en vond het verrukkelijk), met dezelfde menukaart als voorheen; dezelfde sfeer en vriendelijke en zorgzame bediening.

Het enige dat anders was, is dat er aan de voorkant buiten een klein, smal terras is aangelegd, waar je kan eten of eventueel (niet boos worden, hoor!) een sigaretje kan roken.

Wat waren we blij dat dezelfde kok er weer was. In de tijd dat Bernegal gesloten was, kookte hij bij restaurante La Mata, maar gelukkig is hij weer terug.

Ineke
Lekker nagerecht bij restaurant El Bernejal
   

Bezoek aan de telescoop Grantecan


Via de site iac.es hebben we ons opgegeven voor een rondleiding in een van de telescopen op La Palma. Ongeveer 25 personen verzamelden zich om 11.30 uur bij het meeting-point voor de tour van ruim anderhalf uur. Op een plateau konden alle telescopen worden gezien en werd uitleg gegeven.

Vervolgens reden we naar de telescoop Grantecan. In zijn soort de grootste ter wereld. De spiegel van deze telescoop heeft een diameter van 10.4 meter en richt zich op miljarden lichtjaren terug. 

De excursie in de telescoop is indrukwekkend en geeft ook inzicht in de verhoudingen in het universum. De aarde is niet meer dan een speldenprik. 


Ruud

Grantecan.telescoop.bezoeken.jpg
   

Het zwembekken Charco Azul in het noordoosten van La Palma

Verrukkelijk gegeten bij Charco Azul

Het restaurant op het terras bij Charco Azul serveerde ons de lekkerste maaltijd die we tijdens onze vakantie op La Palma aten!!! De uitbater gaat elke nacht zelf vissen en zijn partner kookt verrukkelijk. Ze serveren uitsluitend verse vis.

We reden van Puerto Naos speciaal naar Charco Azul voor het zwembekken dat jammer genoeg vanwege de hoge golven gesloten bleek te zijn. De heerlijke maaltijd die geserveerd werd door de zeer vriendelijke uitbaters en het prachtige uitzicht op de woelige zee maakte dat we onze ontgoocheling snel vergaten.

Bij onze volgende vakanties gaan we er zeker terug!
Groetjes, Guido en Orpha
 
 
Toevoeging: Het restaurant is tijdelijk gesloten vanwege een verbouwing.
   
Vakantiehuis Cameleon in het westen van La Palma

Gedicht over Casa Cameleon


Vreemd hoe vertrouwd dit huis
de zon schijnt stralend door je ruiten.
Dit WELKOM heet Cameleon
je zeezicht trekt ons mee naar buiten


Een hoed een stok een wandelpad
stoffig na vulkanen kraters kloven
Duiken we dankbaar in je warme bad
en komen als herboren boven.


Groetjes Gep en Janet Brouwer

   
Wandelen in Las Tricias, Lomada Grande

De reisgids bracht ons naar Lomada Grande 

We hebben meerdere malen de wandeling in Las Tricias gemaakt, in de reisgids lazen we dat deze goed te combineren is met de wandeling naar de Lomada Grande. 

Echter, in de beschrijving staan termen als: let op, onduidelijk paadje, 115 wandelstappen. Als we zo iets lezen krabben we ons achter de oren, want dan gaan we prompt verkeerd. Maar we hadden er zin in die dag en hebben het toch gedaan. Daar hebben we geen minuut spijt van gehad, alles klopte helemaal precies, zelfs het aantal stappen klopte en het was een heerlijke wandeling! 


Je weet trouwens niet half hoeveel plezier we van die reisgids hebben, en hoe vaak we moeten lachen om de manier waarop je schrijft.


Tineke Derickx

   

Fietsen in het noorden van La Palma

Als 50 plussers zijn we wel van het fietsen, maar niet van afdalingen op steile bergpaadjes. Toch kan ik iedereen de fietstocht van ca. 35 km in het noorden van La Palma aanraden, we hebben er erg van genoten.

Koffie in Roque Faro, in een café waar de tijd sinds de jaren 50 heeft stilgestaan. De mannen aan de bar waren, hoewel ik ook en paar woorden Spaans spreek totaal niet te verstaan. Maar plezier hadden ze wel.

Na 200 meter over de LP1 rechtsaf over de smalle maar wel geasfalteerde LP109. Schitterende uitzichten in de barranco’s, water dat langs de rotswanden sijpelt, hangende varenstruiken en bloeiende bermen. Spectaculair zijn ook de 3 onverlichte tunnels!

Na anderhalf uur is er soep en tapas in de Cantina bij de laguna van Barlovento. Daarna kun je terug via de LP1 maar wij namen dezelfde weg terug.  Twee uur later waren we terug bij het café van Roque Faro, nu voor een pilsje…

Jeroen en Riemke

Fietsen in het noorden van La Palma
   

Wijnproeven op La Palma

Wijnkenners brengen bezoek aan Bodega del Noroeste de La Palma

Wij, sommelier en levensgenieter, bezochten begin januari 2015 de Bodegas del Noroeste de La Palma, ten noorden van Tijarafe. Oscar van de bodega nam ons mee op een verrassende proeverij.

De Vega Norte wijnen van deze bodega worden over het hele eiland geschonken en zijn populair. Dat geldt met name voor de Vega Norte blanco, gemaakt van 85% Listan Blanco de Canarias en 15% Albillo Criollo. De Vega Norte blanco heeft ook een zusje dat voor 100% bestaat uit Albillo Criollo. Deze wijn is iets duurder maar verfijnder en intenser dan de blanco. Vermeldenswaardig is zeker de intens donkere rosé met veel raffinement.

De rode wijnen zijn wat harder en droger. De tea wijn is gerijpt op vaten van pijnbomenhout (tea). De Acertijo is er in twee varianten en beide wijnen zijn gemaakt van 100% malvasia. Goud in het glas en een vleugje hout, subtiel maar niet overheersend.

Voor de proeverij van zo'n 8 wijnen wilde Oscar slechts een glimlach, een echte aanrader voor wijnliefhebber. De Bodega is geopend op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur.

Dochter Merel en vader Ruud

 

 
Fieke en Matthijs met de fiets naar de hoogste top van La Palma

Met de fiets naar de hoogste top van La Palma, een kort verslag

Wij hebben de hoogste top van het eiland gehaald! Vanaf de boulevard van Santa Cruz fietsten we in 4 uur en 23 minuten naar de Roque de los Muchachos. De terugrit deden we in een uur en 24 minuten.


Wel hadden we wat problemen met onze voedselvoorraad. Er is nergens onderweg een bron of een verkooppunt van water. Gelukkig hebben we onderweg enkele flesjes water gekregen van een stel Nederlanders (met een auto van Narki, dus wellicht ook gasten van Oceaanzicht). Anders hadden we waarschijnlijk halverwege onze tocht moeten staken.


De klim vanaf Santa Cruz is ons goed bevallen, ook het eerste stuk tot Pico de la Nieve is hartstikke mooi. Onderweg zelfs nog Tenerife zien liggen! Het wegdek is prima, en het laatste stuk tot aan de hoogste top is spectaculair.


Neem wel een extra jas mee, want bovenop de top was het echt vreselijk koud en regenachtig. Al met al een geweldige uitdaging en voor goed getrainde fietsers prima  te doen. Ervaring met alpencols is wel een aanrader.

Groeten Fieke en Matthijs

   
Cascada de Colores, de gekleurde waterval
Wandelen naar de Cascada de Colores

Tot onze zoon de leeftijd had bereikt van twee jaar droeg ik hem op mijn rug door de kloof Angustias naar de Cascada de Colores. Tijdens de kleuterjaren die volgden, was het eenvoudig om hem enthousiast te maken om naar kikkers te zoeken en om met hem te poedelen in de waterbekkens.

Vanaf de leeftijd van een jaar of acht moest ik allerlei slimme trucs bedenken om hem aan de wandel te krijgen, waarna er enkele jaren volgden waarin Mees geen zin meer had om mee te gaan.

Deze zomer vroeg Mees (15 jaar) of ik met hem mee wilde om naar de Cascadade Coloures te wandelen. Als vader trek je dan onmiddellijk de wandelschoenen aan om samen op pad te gaan. Meer informatie over wandelen naar de Cascada de Colores
   
Avontuurlijke wandeling door de kloof Madera

Avontuurlijke wandeling door de kloof Madera

Deze onbekende rondwandeling van ongeveer 5 uur wandelen start en eindigt bij het kerkje Las Nieves in het oosten van La Palma. Het brede pad versmalt en wordt met iedere stap boeiender.

De wandeling gaat door het gebied waar water wordt gewonnen voor Santa Cruz. De waterfles kan worden bijgevuld tijdens de wandeling. Op plekken waar het pad vlak langs de afgrond gaat is er een hek geplaatst.

Veel wandelaars zul je tijdens de wandeling niet tegenkomen. De wandeling door de Barranco de la Madera is een van de vele niet ontdekte geheimen van La Palma.

Voor meer informatie over de wandeling door de Barranco de la Madera
   
Het waterfeest in Puerto Naos
Fiesta de Agua, het waterfeest in Puerto Naos

Het doorgaans zo rustige badplaats Puerto Naos knalt eenmaal per jaar uit zijn voegen.

Het bescheiden waterfeest voor de allerkleinsten is uitgegroeid tot een groots spektakel met veel water en muziekpompende DJ's. Het waterfeest wordt jaarlijks gevierd op de derde zaterdag van juli.

De ochtend na het waterfeest is alles al weer opgeruimd en is het moeilijk voor te stellen dat de dag daarvoor nog 15.000 jongeren in badkleding stonden feest te vieren.

 

Astronoom op La Palma en hoe maak ik een foto van een ster?

Het is super hier, de sterrenhemel is buitengewoon mooi!
Nooit eerder zag ik de Melkweg zo helder. Als ik daarna met een DSLR en telelens naar die nevelgebieden richt, zie ik gewoon die nevels met het blote oog! Dat is vanuit NL onmogelijk.  Dit is mijn gaafste indruk van hoe mooi de hemel kan zijn.
 
 
De foto van de Lagoon Nevel heb ik gemaakt met een Canon 450D gemonteerd op een 80mmAPO telescoop, 520 mm brandpunt.
De astrofoto van de Lagoon Nevel bestaat uit meerdere opnames. Deze opnames worden naderhand digitaal op elkaar geplakt, dit heet 'stacken'.

Foto rechts: Lagoon Nevel, Twan Bekkers vanaf het terras van Casa Picos.
Lagoon nevel gefotografeerd vanaf het terras van vakantiehuis Picos
Na het stacken wordt de foto bewerkt waarbij het contrast, kleur en diepe nevel gebieden naar voren worden gehaald. Bij het stacken worden ook nog calibratie frames gebruikt, om oneffenheden uit de foto te halen, zoals; stofjes.


Ik heb lang gezocht naar een huis met een goede ligging om naar de sterren te kunnen kijken. Casa Picos vinden we een echt paradijsje, er is `s nachts weinig omgevingslicht, het is niet te ver weg van de bewoonde wereld, de Roque de Los Muchachos is goed te bereiken. Vandaar dat ik voor deze locatie heb gekozen. 

Groeten,  Twan Bekker
Twan Bekkers
 
La Palma vakantie, Caldera de Taburiente Wereldreizen op de pauzeknop

Het was voor ons de tweede keer dat we La Palma bezochten. We weten zeker dat we zullen terugkeren, er is nog zoveel te ontdekken.

De natuur is zo gul, verschillend, kleurrijk. Het eten is er zo lekker en voedzaam, het klimaat is aangenaam en de mensen zijn vriendelijk. En niet te vergeten de prachtige hemels (dag en nacht).

We zetten het maken van onze wereldreizen even op de pauzeknop want op La Palma voelen we ons goed.

Brigitte en Peter
   
De spijkerbroek van Wim met zicht op de oceaan.
De spijkerbroek van Wim del Arte

Wim del Arte verkocht in zijn leven een kleine miljoen spijkerbroeken totdat hij de stad Antwerpen verruilde voor La Palma.

De laatste jaren van zijn leven liet hij zijn spijkerbroeken wapperen in de wind op La Isla Bonita en kon je hem bij het ontwaken van de dag tegen het lijf lopen op het strand of ergens in een verre uithoek van het eiland.

Op 23 februari 2016verscheen het bericht dat Wim was overleden na een strijd van 9 maanden tegen de ziekte kanker. 

Zijn gejutte buit is nog altijd te bewonderen op het  blog Wim del Arte.

Op onze website hebben we een aantal foto´s van Wim geplaatst zoals deze spijkerbroek met oceaanzicht.
   
San Andres
Artist impression
 
Dit schilderij heb ik thuis gemaakt naar aanleiding van een foto. De sfeer erop vond ik mooi. Natuurlijk is het schilderij een "artist impression" en dus wat vereenvoudigd.
We hebben fijne herinneringen aan die plek waar we diverse malen de wandeling van Charco Azul naar San Andres maakten om daar op het terras bij de kerk een biertje te drinken.


Het is het enige schilderij dat ik van La Palma heb gemaakt, maar wie weet volgen er meer. Ik heb nog een aantal schitterende foto's van bananenplantages en de zoutvelden.
Hartelijke groet, Jolanda Hutte.
 
Chirinquitos

De restaurants aan de kust worden chirinquitos genoemd. Het zijn bijna altijd professorisch gemaakte gebouwtjes met plastic stoelen en tafels waar je met zicht op de oceaan heerlijk kunt eten. Lekker primitief zonder pretenties en puur!

Direct aan de kust ten zuiden van Puerto Naos in El Remo bevinden zich drie chirinquitos.
Kiosco 7 Islas, passend bij de romantisch makende locatie wordt er bij het nagerecht een fleurige bloem geserveerd.
Kiosko Aterure, levendig restaurant en volgens Palmeros de beste keuze voor het eten van vis.
El Calamar is de beste plek voor het eten van alles wat direct uit de frituurpan wordt geschept zoals calamares, de gefrituurde inktvisringen.

Restaurant aan de kust, La Palma

Gelegen aan het strand Los Guirres ten noorden van Puerto Naos.
Chirinquito Los Guirres, op de kaart staan vers bereidde visgerechten. Een toplocatie voor levensgenieters en fijnproevers.

Chirinquitas in het zuiden van La Palma.
Autobar Nautilius, eenvoudige gerechten en ongecompliceerd. Op de kaart staan de lekkere viskroketjes.
Kiosko Zamora: uitstekende locatie met zicht op de golven trotserende surfboys van Playa Chica.

Ten oosten van Mazo aan de kust
Restaurant Playa Salamera, de zilte geur van de oceaan prikkelt de neus met aangename vakantietintelingen. Vriendschappelijk laag geprijsd.
De bar van chirinquito Los Guirres.
 
Menno, Onno en Siepko in een bar in Santa Cruz.
La Palma in drie dagen

Twee kameraden van de lagere school kwamen vanuit Nederland drie dagen naar La Palma. Meer dan 30 jaar waren we niet samen geweest. Het werd een weekend vol met anekdotes, herinneringen en verhalen.

Ondertussen liet ik ze alle hoeken van la Palma zien. Alleen de schoonheid van de natuur kon ons tot zwijgen brengen. Van links naar rechts op de foto: Siepko, Onno en Menno. De video is gemaakt door Menno Bakker.
  
Tel tot 20 en draai de foto rond met de muis
Panoramafoto´s van La Palma

Yvan van Hoorinckx komt regelmatig naar La Palma. Of hij deze keer ook zijn fotocamera mee zal nemen, betwijfel ik. Yvan maakte van zijn passie zijn werk en heeft zich ontwikkeld tot een van de beste panorama-fotografen in Europa.
Alweer enkele jaren geleden reden we in twee dagen het gehele eiland rond. Het werd een bijzondere reis waarbij we in korte tijd een aantal prachtige plekken
 

bezochten. Met een speciale lens op zijn camera en door vanuit een standpunt meerdere foto´s te maken ontstonden er bijzondere panoramafoto´s. Voor een aantal van deze ruimtelijke foto´s hebben we een plekje ingericht op ons website. Klik op de panoramafoto, tel tot twintig en draai met de muis de foto rond. Lees meer...
 
Warm water en internet

Toen we in het jaar 2003 begonnen met het verhuren van vakantiehuizen waren de onderkomens op La Palma nogal basic. De gasten waren al tevreden als er een warme douche genomen kon worden.
Het verwarmen van het huis was alleen mogelijk met een verrijdbaar elektrisch kacheltje, mits de stoppen niet doorsprongen. Slechts enkele huizen hadden de beschikking over een wasmachine.

Er is in korte tijd veel verbeterd op La Palma. Tegenwoordig zijn alle huizen uitstekend te verwarmen en beschikken ze bijna allemaal over internet. Van dat laatste hebben we ook zelf plezier.
Regelmatig ontvangen we leuke reacties en soms foto´s van onze gasten nog tijdens hun vakantie op La Palma. Ammy en Tom stuurde ons deze foto van een wandeling in El Paso. Het is een van de vier korte rondwandelingen van een uur die we in de reisgids de rondjes van Luna noemen.
Op pad met de reisgids van oceaanzicht
  
Bioloog op de knieën voor de reptielen en amfibieën op La Palma
 
Peter Mudde is bioloog met een bijzondere interesse voor reptielen en amfibieën. Hij koos als vakantiebestemming La Palma met de stille hoop de reuze hagedis (Gallotia auaritae) te gaan vinden. De reuze hagedis werd als uitgestorven beschouwd totdat er in het jaar 2007 een levend exemplaar op het eiland werd waargenomen. Tot op de dag van vandaag heeft zich na deze ontdekking geen enkele Gallotia auaritae zich meer laten zien.
Ook Peter heeft het raadsel van deze mythische hagedis niet kunnen ontsluieren.

Tijdens zijn vakantie op La Palma kon Peter Mudde het niet laten om op de knieën te gaan voor de reptielen en amfibieën van het eiland. Hij stuurde ons zijn verslag.

Lees meer...
Hagedis op La Palma
   

De zonsondergang op La Palma


Marjon en To de Jeu verbleven in Casa Palmeras en zaten iedere middag opnieuw tegen het vallen van de avond op de veranda om de zonsondergang te bekijken. To maakte de foto´s en Marjon schreef er een tekst bij.

Op de pagina van Casa Palmeras kun je hun verslag lezen.
 
Lees meer...
Vanaf Casa Palmeras iedere dag een nieuwe zondondergang.Zonsondergang Casa Palmeras
   
Lenticularis, UFO-wolk boven de Caldera de Taburiente
Ufo-wolk

Begin december, de hemel was strak blauw, er waaide een straffe wind en het uitzicht was groots vanaf de hoogste top van La Palma.
Er verscheen een opmerkelijk, bijna schattig wolkje aan de hemel. Uit het niets ontstond niet veel later een tweede. Beide wolkjes versmolten samen tot een grotere wolk, een opmerkelijk schouwspel.
 
Nog dezelfde avond verschenen er op Facebook een grote hoeveelheid foto´s van inwoners die vanuit het dal ook deze opmerkelijke wolk hadden gevolgd.
Volgens een van de reacties die ik ontving hadden we een lenticularis oftewel een UFO-wolk waargenomen.
 
 
Processies

Eenmaal in de drie jaar vindt er een belangrijke processie plaats waarbij de Virgen del Pino vanuit haar kerkje in El Paso door de wijken wordt gedragen.
Voor het eerst in de geschiedenis ging in 2010 deze plechtige optocht ook door onze straat. Op de foto is nog net ons kantoor op de achtergrond zichtbaar.

De beschermheilige van het eiland, Nuestra Señora de Las Nieves, verblijft in het bedevaartskerkje dat gelegen is bij Santa Cruz. Zij verlaat slechts eenmaal in de vijf jaar haar zilveren troon en wordt in een gouden draagbaar naar het stadje Santa Cruz gedragen.

Voor meer informatie en foto`s processie beschermheilige van La Palma
De processie langs het kantoor van Oceaanzicht
   
Lichaamsdelen en poppen van was
 
 
Tijdens onze vakantie op La Palma heb ik in verschillende kerkjes lichaamsdelen en poppen van was gezien. Weten jullie misschien wat hiervan de betekenis is? Groet van Huub en Corry

Iedere kerk op La Palma heeft zijn eigen Maria beeld. Er is een Maria voor de landbouw, een Maria die het eiland beschermt tegen rampen, een Maria voor de vruchtbaarheid.
 

Wanneer je ziek bent ga je naar het kerkje waarover wordt beweerd dat de Maria in het verleden patiënten op wonderbaarlijke wijze heeft genezen. Een patiënt laat van het zieke lichaamsdeel een kopie maken van was en neemt dit mee naar de kerk.
 
 
De pastoor wijdt een extra dienst aan de patiënt in de hoop dat de gebeden zullen worden gehoord. Tot het moment van genezing blijven de wassen lichaamsdelen in de kerk. Baat het niet dan schaadt het zeker niet.
 
 
Lichaamsdelen en poppen van was kun je zien in het kerkje Las Angustias in de kloof bij Tazacorte en in het kerkje van San Andres op het dorpsplein.
Lichaamdelen van was in de kerk op La Palma
  

Mountainbiken op La Palma

 
De belangrijkste reden voor mij om naar La Palma te komen was om 'even' het eiland te doen met een mountainbike. Nou ... dat 'even' viel zwaar tegen!! Werkelijk geen enkele weg loopt waterpas op La Palma. En juist dat maakt mountainbiken op La Palma zo ontzettend mooi. Je kunt het zo zwaar of zo licht maken als je zelf wilt (on-track en of off-track). Je kunt door de stoffige lava velden rijden. Of door dennenbossen. Of door de jungle.


Onvergetelijk is het als je door de wolken naar boven ploetert over een mistig pad en dan langzaam maar zeker de zon ziet verschijnen. En dan de beloning voor al dat zweten en trappen: de afdaling!!!!

Ik kom zeker terug om nog vele kilometers te biken op La Palma. Tot snel ziens, Ivo
 
Ivo met zijn mountainbike op La Palma.
 
28°40’N 17°52’W

Jankobus Seunnenga is muzikant en liedjesmaker. We zijn opgegroeid in dezelfde stad waar we elkaar leerden kennen, beiden met passie voor muziek. Vele jaren later kruisten onze wegen op La Palma. Jankobus op vakantie en ik hier om het te organiseren.


Jankobus was zo enthousiast dat hij niet veel later terugkeerde, nu met een lied over La Palma. Tijdens zijn tweede bezoek maakte hij samen met Sjoukje deze videoclip.


Inmiddels is ook Jankobus geïnfecteerd geraakt met het La Palma-virus en bezoekt hij het eiland minstens eenmaal per jaar.
Stuur jouw strandjutter naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. La Palma met Oceaanzicht

La Palma Oceaanzicht

Calle Taburiente 6
38750 El Paso, La Palma
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
La Palma
La Palma Vakantiehuizen
Stel een vraag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desktop version