Het leven op La Palma is enerverend. Na een jaar met een Lock-down, een grote brand in El Paso, vandaag een bulderende vulkaan die een groot aantal huiseigenaren in het gebied rond Todoque kopzorgen geeft. Never a dull moment!

Zondagmiddag 19.09.2021 16 uur kort na het uitbreken van de vulkaan bij Jedey (foto: Siepko Wenning).

Vulkaan zonder naam
De vulkaan, nog zonder naam, boven het dorpje Jedey spuwt magma de lucht in. Het geluid is te vergelijken met dat van een honderdtal bladblazers op de hoogste stand met af en toe een harde knal. In een straal van 2 kilometer rond de mond van de vulkaan wordt brandende lava, vulkaangruis en as uitgespuugd.

Het venijn van de vulkaan zit hem in de 15 meter dikke en tweehonderdmeter brede kolkende lavasrivier zich tergend langzaam in de richting van de kust beweegt. Geen legermacht die de loop van de allesvernietigende vuurstroom kan veranderen.

Evacuatie
Uit het gebied rond Todoque, Las Manchas en Puerto Naos zijn maar liefst 5000 personen geëvacueerd. Om 9 uur gisterenavond, terwijl we vanaf een bergtop de beangstigende schoonheid van de vulkaan aan het bewonderen waren, werden we gebeld met de vraag of we 7 personen voor de nacht konden onderbrengen. Een gezin met een kindje van vier konden de verbleven in een vakantiehuis bij Los Llanos, een Duits en een Belgisch echtpaar hebben bij ons de vier bedden beslapen.

Op de Canarische televisie zag ik beelden van Casa Fanega en hoe de lava het huis omsingelde. Nog niet zo lang geleden stond ik daar om foto’s te maken van het nieuwe overdekte zwembad en de barbecue-keuken. Wat kon ik meer doen dan Lidy en Luis deze ochtend kracht en sterkte wensen. Het huis waar ze de afgelopen jaren al hun eigen geld en met veel liefde in hebben geïnvesteerd is verworden tot zwarte lava.

Foto: Eltime.es

Bruiloft met zure mosselen
Vrienden die voor een bruiloft in Nederland zijn en mosselen aan het eten waren met de familie probeerde ik zo goed mogelijk te informeren over de loop van de dreigende vuurrivier. De kans dat ook hun huis door het lava zal worden opgevreten is nog altijd niet geweken.

Marjan legt terwijl ik dit schrijf geëmotioneerd de telefoon neer. Esther belde met tranen in de ogen. Ze mag het gebied niet binnen waar het zo geliefde vakantiehuisje Casa Cerca staat, een huis met een parkachtige tuin en een Whirlpool. Esther staat op een bergtop met een verrekijker en ziet hoe de rivier ook haar huisje lijkt mee te willen nemen.

Hoe gaat het met ze?
En hoe gaat het met onze Belgische vrienden in het naastgelegen huis? En hoe is het met het huis van Pedro en Pilar, Rob en Sanne, Andrea, Jozef, Joffie, Maria, Fernando, Maru, Maria, Karel en Marja, Marget, Rene, Willem, Carolien, Mary-Luz, Pascalle en al die andere bewoners van Todoque? Ik zou willen helpen maar sta machteloos tegen het geweld van de natuur.

Natuurlijk, we zijn allemaal opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen. Maar voor de meer dan honderd huisbezitters die hun huis hebben verloren is een klap hun gehele financiële kapitaal opgegaan in de vulkaan. Het is maar de vraag of de verzekering de gevolgen van een natuurramp vergoed.

Gebied van terror
Het getroffen gebied van ongeveer 25 vierkante kilometer gaat gebukt onder terror. Drie kilometer ten noorden en ten zuiden van de vulkaan staan eilandbewoners ademloos te kijken. De eruptie van een vulkaan, een spectaculaire natuurfenomeen van ongekende schoonheid met een duistere kant.

Zondagavond 19.09.2021, 21 uur de kerk van El Paso met op de achtergrond de vulkaan. (Foto: Siepko Wenning)

Plaza de España
Vakantiegangers in Tijarafe, het noorden, oosten en zuiden die dromerig over de oceaan staren en even niet online zijn, hebben geen benul van wat gaande is in het gebied rond Todoque. Het leven gaat in alle rust verder met in de onderbuik van de meeste bewoners een onrustig gevoel.

Op de terrassen op de Plaza de España in Los Llanos, op slechts 5 kilometer afstand van het epicentrum, wordt ook vandaag koffie en bier gedronken en lijkt het ogenschijnlijk alsof er niets aan de hand is. Alleen het onderwerp van gesprek is anders, er wordt over niets anders gesproken dan over de vulkaan.

De vulkaan is zichtbaar en hoorbaar in onze tuin.

Meer informatie vulkaanuitbarsting La Palma 2021